Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μετρούν δυνάμεις αύριο οι εθνικές στην πρεμιέρα των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Το νέο ευρωπαϊκό ταξίδι των εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών και γυναικών αρχίζει αύριο το απόγευμα από τη Λευκορωσία και τη Σερβία αντίστοιχα. Πρόκειται για την εκκίνηση των ελληνικών χρωμάτων στη φετινή σεζόν και είναι για την 1η αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τη διοργάνωση, η οποία επανήλθε στο καλεντάρι μετά από πέντε χρόνια και θα διεξάγεται ενδιάμεσα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ομαδικού, που πλέον θα γίνονται ανά δύο χρόνια. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν στις 7μ.μ. στο Μινσκ τη Λευκορωσία για το γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division) και οι γυναίκες κοντράρονται την ίδια ώρα με τη Σερβία στο Αλέξινατς για το γκρουπ Α της 2ης κατηγορίας (Challenge Division). Και τα δύο εθνικά συγκροτήματα βρίσκονται από το πρωί στους προορισμούς τους, ολοκληρώνουν το βράδυ την προετοιμασία τους κι ελπίζουν ν’ ανταπεξέλθουν στην πολύ δύσκολη αποστολή, που αναλαμβάνουν στην πρεμιέρα. Ο βασικός στόχος τους στη διοργάνωση είναι να εξασφαλίσουν την παραμονή στις συγκεκριμένες κατηγορίες για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013, που θα γίνει στο Σβέσατ της Αυστρίας.

Η εθνική ανδρών επανεμφανίζεται στην…αφρόκρεμα της γηραιάς ηπείρου, όσον αφορά σε αγώνες ομαδικού, πέραν των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Την τριετία 2009-2012 αγωνίστηκε στη European Nations Leagueκαι πήρε την πρωτιά στην 3η κατηγορία (Standard Division). Προέρχεται επίσης από την επιτυχία της 8ης θέσης στο Ευρωπαϊκό του Γκντανσκ, που μέτρησε καθοριστικά στο να συμπεριληφθεί στην 1η κατηγορία των προκριματικών και η νέα της φιλοδοξία είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα. Με τον Κρεάνγκα στη σύνθεσή της έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολλά χρόνια ότι η φυσική της θέση είναι στην Championship Division, τώρα θέλει να το δείξει και σ’ ένα event, όπου δεν θα χρησιμοποιεί πάντα τον διαχρονικά κορυφαίο αθλητή της.

Ένα τέτοιο ματς είναι αυτό κόντρα στη Λευκορωσία, στο οποίο ο Κώστας Βατσακλής θα παρατάξει τους Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και Κώστα Λαγογιάννη. Επιπλέον, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει από τη στιγμή που ο ομοσπονδιακός τεχνικός των αντιπάλων Αλεξάντερ Πέτκεβιτς συμπεριέλαβε, στην 4άδα που ανακοίνωσε, τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών και δευτεραθλητή κόσμου στο ίδιο αγώνισμα Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Υπολογίζει επίσης στους Εβγένι Τσετίνινε, Πάβελ Πλατόνοφ και Βιτάλι Νεκβέντοβιτς και από τους συνολικά τέσσερις αθλητές θα επιλεγούν τρεις για το ματς.

ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΜΕ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ»

«Η Λευκορωσία έχει τέσσερις πολύ καλούς παίκτες με μπροστάρη βέβαια, τον Σαμσόνοφ, που είναι χρόνια τώρα στα κορυφαία ονόματα της Ευρώπης. Αν θεωρήσουμε σίγουρο ότι θ’ αγωνιστεί, σαφώς τα πράγματα δυσκολεύουν κι άλλο για μας. Απέναντι στον Σαμσόνοφ οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, αν και ο Παναγιώτης τον έχει νικήσει στο παρελθόν κι είχε δείξει ότι δεν είναι αχτύπητος. Από κει και πέρα πρέπει να κυνηγήσουμε δύο νίκες στον παίκτη που θα χρησιμοποιήσουν ως 2ο, όπως και σε αυτόν που θα τοποθετηθεί στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι», δήλωσε λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας ο Κώστας Λαγογιάννης και συνέχισε: «Δεν γνωρίζουμε με ποια σύνθεση θα «κατέβουν» οι Λευκορώσοι, θα έλεγα πάντως, ότι αν έχουν «διαβάσει» καλά την ομάδα μας δεν θα βάλουν τον αμυντικό τον Τσετίνινε, αλλά θα συμπληρώσουν τον Σαμσόνοφ με τον Πλατόνοφ και τον Νεκβέντοβιτς. Αναμφίβολα ο Τσετίνινε παραμένει στα 42 του χρόνια ένας από τους πιο αξιόλογους αμυντικούς διεθνώς, όμως εμείς αποδίδουμε καλά απέναντι σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008, ο Κώστας αυτόν είχε νικήσει στο φινάλε όταν η Ελλάδα προκάλεσε έκπληξη με 3-2 επί των Λευκορώσων στο γκρουπ. Εν πάση περιπτώσει, είτε αγωνιστεί ο συγκεκριμένος αθλητής είτε όχι, η επιδίωξή μας θα είναι να πετύχουμε δύο νίκες «πάνω» στον 2ο παίκτη και μία στον 3ο. Το έργο μας είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως πάμε με καλή ψυχολογία και δυνατό κίνητρο και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στον αγώνα».

Ο 31χρονος πρωταθλητής μίλησε και για τη νέα πρόκληση της συμμετοχής στην κορυφαία κατηγορία των προκριματικών. «Αναμφισβήτητα είναι κάτι σπουδαίο και για τους αθλητές και για την ομοσπονδία και για τους Έλληνες φιλάθλους να βρισκόμαστε στην πρώτη κατηγορία και να συναγωνιζόμαστε αυτές τις ομάδες. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να μετρήσουμε δυνάμεις απέναντι σε κορυφαίες ομάδες της ηπείρου και να εξελιχθούμε μέσα από τους αγώνες αυτούς, όπως είναι σημαντικό και για τους θεατές να ξαναδούν από κοντά πινγκ πονγκ πολύ υψηλού επιπέδου. Σε τελική ανάλυση άλλωστε, αυτό που μετράει περισσότερο είναι να προβάλλουμε το άθλημα και να προσελκύουμε κόσμο. Προσωπικά δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες συμμετοχής θα έχω, αφού παραμένει άγνωστο προς το παρόν και το πόσες φορές θα χρησιμοποιηθεί ο Κρεάνγκα, πάντως ο στόχος μου είναι να παρουσιαστώ όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικός. Μακάρι να το καταφέρω από το Μινσκ, αλλά και αν αυτό δεν γίνει από την αρχή τότε να βελτιωθώ στην πορεία. Γενικά είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους αυτή η διοργάνωση».

Στην 1η αγωνιστική τα υπόλοιπα ματς του γκρουπ Β είναι Ρωσία- Ουγγαρία και Αυστρία-Κροατία. Να σημειωθεί ότι με τον Κρεάνγκα στη σύνθεσή της η εθνική μας είχε επικρατήσει με 3-2 της Λευκορωσίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2000 στη Μαλαισία και μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, όμως η αυριανή αντίπαλος είχε από εκείνη την εποχή στη σύνθεσή της τον Σαμσόνοφ και τον Τσετίνινε. Γενικά η παράδοση είναι θετική απέναντι στους Λευκορώσους.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗ: «ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΕΣ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ Η ΣΕΡΒΙΑ»

Καινούργια είναι η εμπειρία και για τη νεανική εθνική ομάδα των γυναικών, δεδομένου ότι στην προηγούμενη Λίγκα (European Nations League) αγωνίστηκε στην Standard Division, ενώ τώρα βρίσκεται στην Challenge. Η 2η κατηγορία είναι αυτή που της αρμόζει, αλλά πρέπει να θυμίσουμε την εκπληκτική διετία αυτής της ομάδας όταν μετά την άνοδο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2005 είχε την τιμή και τη χαρά να μετάσχει στην 1η κατηγορία των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για τις περιόδους 2005-2006 και 2006-2007! Ο προπονητής Γιώργος Καρύτσας έχει στην αποστολή τις Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλαρέτη Εξάρχου και τονίζοντας ότι το φαβορί είναι η Σερβία έχει κάνει λόγο για εμφάνιση, που θα επιτρέψει στην ομάδα του να γίνει ανταγωνιστική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Χριστοφοράκη, που είναι πλέον από τις «παλιές» της εθνικής γυναικών: «Η επικεφαλής του γκρουπ Σερβία είναι πραγματικά δυνατή ομάδα με πολύ καλές και έμπειρες παίκτριες. Δεν είναι με το μέρος μας οι πιθανότητες για τη νίκη, ωστόσο έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ωραία παιχνίδια σε ξεκάθαρα πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο από αυτό στο οποίο αγωνιστήκαμε την προηγούμενη τριετία. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό κάνοντας μία αξιόλογη εμφάνιση», υπογράμμισε η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών.

Ελλάδα και Σερβία συναντήθηκαν τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας. Η εθνική μας είχε ηττηθεί με 3-0, παρότι είχε αγωνιστεί με τις έμπειρες Ντουλάκη, Μοίρου και Φίλη και σίγουρα και αυτό το στοιχείο δείχνει τη δυναμική των αντιπάλων. Άλλωστε, με τη Σερβία είχαν αγωνιστεί δύο αθλήτριες, που βρίσκονται και σήμερα στην ομάδα, η Άνα-Μαρία Έρντελγι και η Γκαμπριέλα Φέχερ. Στα βασικά στελέχη περιλαμβάνονται ακόμα η Μόνικα Μόλναρ και η Αντρέα Τοντόροβιτς. Σημειωτέον ότι τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012 όσο και στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οι Σερβία είχε αγωνιστεί στη Championship Division! Για την 1η αγωνιστική του γκρουπ Α θ’ αναμετρηθούν, επίσης αύριο, η Λιθουανία με την Ιταλία και η Ουκρανία με τη Σουηδία.

Σε αυτό το σημείο να δώσουμε ορισμένες ακόμα χρήσιμες πληροφορίες για τα European Championships Qualifications:

– Περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες και η κάθε μία έχει από δύο γκρουπ. Στη Championship και στη Challenge Division των ανδρών μετέχουν από 12 χώρες, ενώ στη Standard Division είναι έντεκα. Από 12 ομάδες αγωνίζονται και στις δύο πρώτες κατηγορίες των γυναικών, ενώ στην 3η είναι εννέα (σύνολο 33).

– Σε κάθε γκρουπ οι ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους μόνο μία φορά, είτε εντός είτε εκτός έδρας, ανάλογα πως έβγαλε τα ζευγάρια η κλήρωση. Οι τρεις πρώτες αγωνιστικές θα διεξαχθούν μέσα στο 2012 και οι υπόλοιπες δύο το 2013.

– Οι ομάδες που θα πάρουν τις θέσεις 1-5 στα δύο γκρουπ της 1ης κατηγορίας θα εξασφαλίσουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στην αντίστοιχη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ εκείνες, οι οποίες θα τερματίσουν στη θέση 6 των γκρουπ, θα υποβιβαστούν και θ’ αγωνιστούν στη 2η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

– Οι ομάδες που θα κατακτήσουν την πρωτιά στα δύο γκρουπ της 2ης κατηγορίας θα προβιβαστούν στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι ομάδες, οι οποίες θα τερματίσουν στις θέσεις 2-5 των γκρουπ θα διατηρηθούν στην αντίστοιχη κατηγορία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι ομάδες που θα μείνουν τελευταίες στα δύο γκρουπ θα υποβιβαστούν και θ’ αγωνιστούν στην 3η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

– Σε κάθε ματς αναδεικνύεται νικήτρια η ομάδα, που θα φτάσει πρώτη στις τρεις ατομικές νίκες. Γίνονται μέχρι πέντε ατομικοί αγώνες και σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Λίγκα 2009-2012 δεν υπάρχει διπλό. Επιπλέον, στη διάρκεια μίας συνάντησης και μετά το δεύτερο ματς οι προπονητές μπορούν, αν το θελήσουν, να δηλώσουν και 4ο παίκτη, ο οποίος θ’ αντικαταστήσει τον 1ο ή τον 2ο παίκτη της ομάδας.

* Στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας βρίσκεται από σήμερα ο υπεύθυνος του τομέα μηχανογράφησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και τέως γενικός γραμματέας του Δ.Σ. Δημοσθένης Μεσσήνης. Θα δουλέψει ως competition manager στο καθιερωμένο τουρνουά νέων και παίδων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.), που θα γίνει στο Φούντσαλ από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

                                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ