Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κυνηγούν το καλύτερο από αύριο οι Έλληνες αθλητές στη Βουδαπέστη

Voudapest

VoudapestΣε μία πόλη με έντονη και πολύχρονη σχέση με την επιτραπέζια αντισφαίριση ανοίγει αύριο το πρωί τις πύλες του το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Η πανέμορφη Βουδαπέστη φιλοξενεί την 35η διοργάνωση στα χρονικά του θεσμού, αυτή αφορά φέτος μόνο στα ατομικά αγωνίσματα και συγκεντρώνει τους καλύτερους αθλητές και τις καλύτερες αθλήτριες της ηπείρου. Μέσα στις 43 συμμετέχουσες χώρες και η Ελλάδα φυσικά, έτοιμη να κυνηγήσει επιτυχίες, που αναλογικά μπορεί να είναι από παρουσία σε κυρίως ταμπλό μέχρι και κάποιο μετάλλιο! Θ’ αγωνιστούν οι Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Στην αποστολή, που αναχώρησε το απόγευμα και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και ως αρχηγός ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης. Στους αγώνες θα είναι παρόντες 130 άνδρες από 43 χώρες και 112 γυναίκες από 40 χώρες και θα πάρουν μέρος στο απλό, το διπλό και το διπλό μικτό. Χτες έγινε η κλήρωση και για τα πέντε αγωνίσματα και η δράση στην εγκατάσταση Tüskecsarnok θα κρατήσει από αύριο μέχρι και την προσεχή Κυριακή 23 του μήνα.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ»

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση για την Ουγγαρία ο Γκιώνης έδειξε τις μεγάλες φιλοδοξίες του για διάκριση. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που θεωρητικά μπορεί να θέσει υψηλές βλέψεις σε κάθε ατομικό αγώνισμα. «Σίγουρα σκέφτομαι το μετάλλιο σε όλα τα αγωνίσματα. Βέβαια στο απλό η κλήρωση δεν ήταν καλή, αφού πολύ πιθανόν να συναντήσω στον 3ο γύρο το νούμερο 1 φαβορί των αγώνων, τον πρωταθλητή Ευρώπης Οβτσάροφ, αλλά θα παλέψω για το καλύτερο παντού. Τον αντιμετώπισα και πέρσι στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αποκλείστηκα. Έχω χάσει δύσκολα 2-3 φορές από τον «Ντίμα», μία από αυτές ήταν και το 2015 στο Εκατερίνμπουργκ, ενώ τον έχω νικήσει μόλις μία φορά σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ με τη γαλλική Ανζέ. Δύο παίκτες ήθελα ν’ αποφύγω στην κλήρωση, τον Μπολ και τον Οβτσάροφ, τελικά έπεσα στον δεύτερο. Πρώτα απ’ όλα πάντως, πρέπει να καταφέρω να φτάσω στη 16άδα και δεν είναι εύκολο γιατί στον 2ο γύρο μπορεί να συναντήσω τον Μοντέιρο. Έχω νικήσει τον Πορτογάλο στο παρελθόν, έχω χάσει κιόλας και θα έλεγα ότι η αναμέτρησή μας θα είναι 50-50», δήλωσε ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών το 2013 και συμπλήρωσε: «Είμαι αισιόδοξος και για τα διπλά, αν και δεν έχω ξαναπαίξει με τον Βανγκ, ούτε με την Μπιλένκο. Πιστεύω όμως, ότι αν βρω καλό ρυθμό θα έχουμε πολλές πιθανότητες για μετάλλιο».

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 1Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ» 

Ο Κωστόπουλος πηγαίνει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Μιλώντας για την προσπάθεια των τριών αθλητριών στη Βουδαπέστη τόνισε ότι αρχικός στόχος είναι να έρθουν προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό του απλού κι από κει και πέρα ό,τι καλύτερο στα διπλά, μέσα πάντα από αξιόλογες εμφανίσεις. «Είναι δύσκολη η κλήρωση για τα κορίτσια, που έχουν στα γκρουπ αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Η Κατερίνα φαίνεται να είναι πιο κοντά σε ενδεχόμενη πρόκριση διότι είναι σαν 2η στη σειρά στο δικό της γκρουπ, ενώ γνωρίζει τις αντιπάλους της. Έχει ξαναπαίξει με την επικεφαλής, ενώ στο τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα συναντήσαμε και τη Βουλγάρα τη Γιόβκοβα, που είναι επίσης καλή. Αν παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές της μπορεί να πάρει και την 1η θέση. Από τις αντιπάλους της Μαρίας γνωρίζουμε κυρίως τη Φαζμούτ, τη Σλοβένα. Θεωρώ πως έχει τύχη απέναντί της και γενικά θα διεκδικήσει τις πιθανότητες για πρόκριση σ’ ένα δυνατό γενικά γκρουπ. Η Γεωργία είναι 4η στη σειρά στο δικό της γκρουπ, όπου την επικεφαλής Τσιομπάνου, την είδαμε τον Σεπτέμβριο στο παιχνίδι της εθνικής μας με τη Ρουμανία, ενώ ξέρουμε και για τη Σέρβα τη Λουπουλέσκου ότι είναι μία πολύ καλή νεάνιδα. Η Γεωργία θα παλέψει για το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς άγχος», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και για τα διπλά πρόσθεσε: «Η Μαρία και η Κατερίνα παίζουν με δύο Κινέζες, που εκπροσωπούν το Αζερμπαϊτζάν. Τη μία τη γνωρίζουμε καλά, πρόκειται για πολύ αξιόλογες αθλήτριες. Αυτό το ματς για πρόκριση στο ταμπλό είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι έχουν πολύ καλές πιθανότητες η Γεωργία με τη Μαρτσέτι απέναντι στις αθλήτριες από τη Φινλανδία. Γενικά επιδιώκουμε τις καλές εμφανίσεις και στα διπλά και να προχωρήσουμε όσο μπορούμε».

Γενικά για τους στόχους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε τοποθετηθεί τις προάλλες και ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών προπονητών Κώστας Βατσακλής και είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι θα έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο να δει τι μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή στη διεθνή σκηνή ο 16άχρονος Σγουρόπουλος και οι 23χρονοι Κωνσταντινόπουλος και Ζαβιτσάνου, που θα παίξουν πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας.

Να θυμίσουμε τις κληρώσεις:

Στο απλό ανδρών σχηματίστηκαν 23 προκριματικά γκρουπ. Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος βρέθηκε στο 20ο γκρουπ με τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες (επικεφαλής), τον Σλοβένο Ντάρκο Γιόργκιτς και τον Λευκορώσο Γκλεμπ Σάμρουκ.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος κληρώθηκε στο 21ο γκρουπ με τον Σέρβο Ζολτ Πέτε (επικεφαλής), τον Ιταλό Νιαγκόλ Στογιάνοφ και τον Τούρκο Αμπντουλάχ Γιγκενλέρ.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου είναι επικεφαλής στο 23ο γκρουπ και θα διεκδικήσει την πρόκριση απέναντι στον Σέρβο Μάρκο Γέφτοβιτς, τον Έρικ Γκλοντ από το Λουξεμβούργο και τον Βούλγαρο Τεοντόρ Αλεξαντρόφ.

Ο Γκιώνης θ’ αρχίσει την προσπάθειά του Πέμπτη στις 19:30 Ελλάδας και στον γύρο των «64» περιμένει αντίπαλο από τα προκριματικά. Εάν μπει στους «32» πιθανότατα θα βρει από τα φαβορί τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο κι αν πετύχει νέα νίκη και προχωρήσει στους «16» μάλλον θα συναντήσει τον σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης Ντιμίτρι Οβτσάροφ.

Στο απλό γυναικών σχηματίστηκαν 19 προκριματικά γκρουπ. Η Μαρία Χριστοφοράκη θα παίξει στο 9ο απέναντι στην Ουγγαρέζα Ντόρα Μάνταραζ (επικεφαλής), τη Σλοβένα Μάνκα Φαζμούτ και τη Λετονή Ίνκα Ζντανόβσκα.

Η Γεωργία Ζαβιτσάνου είναι στο 12ο γκρουπ και θ’ αναμετρηθεί με τη Ρουμάνα επικεφαλής Ίρινα Τσιομπάνου, τη Σέρβα Ιζαμπέλα Λουπουλέσκου και τη Λέιλα Ολιβέιρα από την Πορτογαλία.

Η Κατερίνα Τόλιου αγωνίζεται στο 15ο γκρουπ. Έχει αντιπάλους τη Σλοβένα Άλεξ Γκάλιτς (επικεφαλής), τη Μολδαβή Ναταλία Μπρίνζα και τη Βουλγάρα Μαρία Γιόβκοβα.

Στο διπλό ανδρών ο Γκιώνης και ο Σλοβάκος Βανγκ Γιανγκ έχουν byeστον 1ο προκριματικό γύρο και στους «32» (Τετάρτη, 20:45) θ’ αντιμετωπίσουν τους Δανούς Τόμπιας Ράσμουσεν/Κλάους Νίλσεν. Χωρίς αγώνα προχωρούν ακόμα ο Παπαγεωργίου με τον Αυστριακό Τσεν Βεσίνγκ και την ίδια ώρα την Τετάρτη αναμετρώνται με τους Γερμανούς Στέφεν Μένγκελ/Μπένεντικτ Ντούντα. Νίκη στον 2ο προκριματικό γύρο σημαίνει πρόκριση στο ταμπλό. Ο Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντινόπουλος κοντράρουν στους «64» τους Σκωτσέζους Γκρεγκ Χάουεσον/Καλούμ Μεν (10:00 την Τετάρτη).

Στο διπλό γυναικών θα διεξαχθεί ένας προκριματικός γύρος (σ.σ. των «32»). Η Τόλιου με τη Χριστοφοράκη κληρώθηκαν με τις Κινέζες Σιμένγκ Ντενγκ/Τσούγι Ζου, οι οποίες εκπροσωπούν το Αζερμπαϊτζάν. Η Ζαβιτσάνου με τη Βελγίδα Μαρτσέτι θα τεθούν αντιμέτωπες με τις Άννα Κιριτσένκο/Ανίκα Λάντστρομ από τη Φινλανδία. Και οι δύο αγώνες έχουν ώρα έναρξης 20:15 την Τετάρτη.

Το διπλό μικτό αρχίζει από τον προκριματικό γύρο των «64». Ο Παπαγεωργίου και η Ζαβιτσάνου συναντούν αύριο τους Τομπίας Ράσμουσεν/Στέφανι Κρίστενσεν από τη Φινλανδία. Η Τόλιου με τον Λετονό Τόμας Μικούτις περνάνε bye στους «32» κι εκεί θ’ αντιμετωπίσουν, την Τετάρτη στις 10:45, το ζευγάρι που θα επικρατήσει από την αναμέτρηση Νιαγκόλ Στογιάνοφ/Ντεμπόρα Βιβαρέλι (Ιταλία)-Λιονέλ Βέμπερ/Ρέιτσελ Μορέ (Ελβετία). Δύο οι προκριματικοί γύροι για την πρόκριση στον 1ο γύρο.

Ο Γκιώνης με την Ουκρανή Τατιάνα Μπιλένκο βρίσκονται απευθείας στο ταμπλό των «32», στον 1ο γύρο (την Τετάρτη στις 22:15) θα έχουν δίδυμο από τα προκριματικά κι αν προχωρήσουν τότε στη 16άδα οι πιθανοί αντίπαλοι από τα φαβορί είναι οι Άγγλοι Πολ Ντρίνκχολ/Κέλι Σίμπλεϊ.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΠΛΟ

Τόσο στο απλό ανδρών όσο και στο απλό γυναικών βρίσκονται ήδη 32 αθλητές και 32 αθλήτριες στα κυρίως ταμπλό. Οι υπόλοιπες 32 θέσεις του 1ου γύρου θα καλυφθούν από τα προκριματικά. Οι νικητές και οι νικήτριες των γκρουπ προκρίνονται άμεσα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα συμπληρωθούν οι υπόλοιπες θέσεις δεν είναι συνηθισμένος.

Στο απλό ανδρών οι 23 αθλητές, που θα πάρουν την 1η θέση στα ισάριθμα γκρουπ, περνάνε στο ταμπλό των «64». Μένουν ελεύθερες 9 θέσεις. Γι’ αυτές θα κληρωθούν 18 από τους 23 2ους των γκρουπ. Αυτοί οι 18 αθλητές θα δώσουν ένα ματς σαν μπαράζ και οι 9, που θα επικρατήσουν θα προκριθούν στο ταμπλό. Οι 2οι των υπόλοιπων 5 γκρουπ μένουν έξω.  

Στο απλό γυναικών οι 19 αθλήτριες, που θα κατακτήσουν την πρωτιά στα ισάριθμα γκρουπ, περνάνε στο ταμπλό των «64». Κατευθείαν επίσης, προκρίνονται με κλήρωση σαν luckylosersκαι 7 2ες. Μένουν κενές 6 ακόμα θέσεις. Θα καλυφθούν όταν γίνουν 6 νοκ άουτ παιχνίδια μεταξύ των 2ων από τα υπόλοιπα 12 γκρουπ και προκύψουν οι ισάριθμες νικήτριες.

Το πρόγραμμα των αγώνων των Ελλήνων αθλητών στους ομίλους (πάντα σε ώρες Ελλάδας):

Απλό ανδρών 20ο γκρουπ:

Τρίτη 13.45: Κωνσταντινόπουλος-Γιόργκιτς

Τρίτη 21.00: Κωνσταντινόπουλος-Σάμρουκ

Τετάρτη 16.40: Κωνσταντινόπουλος-Ρόμπλες 

Απλό ανδρών 21ο γκρουπ:

Τρίτη 13.45: Σγουρόπουλος-Πέτε

Τρίτη 21.00: Σγουρόπουλος-Γιγκενλέρ

Τετάρτη 16.40: Σγουρόπουλος-Στογιάνοφ

Απλό ανδρών 23ο γκρουπ:

Τρίτη 13.45: Παπαγεωργίου-Γκλοντ

Τρίτη 21.00: Παπαγεωργίου-Γέφτοβιτς

Τετάρτη 16.40: Παπαγεωργίου-Αλεξαντρόφ

Απλό γυναικών 9ο γκρουπ:

Τρίτη 10.45: Χριστοφοράκη-Μάνταραζ

Τρίτη 17.15: Χριστοφοράκη-Ζντανόβσκα

Τετάρτη 12.20: Χριστοφοράκη-Φαζμούτ

Απλό γυναικών 12ο γκρουπ:

Τρίτη 10.45: Ζαβιτσάνου-Λουπουλέσκου

Τρίτη 17.15: Ζαβιτσάνου-Ολιβέιρα

Τετάρτη 12.20: Ζαβιτσάνου-Τσιομπάνου

Απλό γυναικών 15ο γκρουπ:

Τρίτη 10.45: Τόλιου-Γιόβκοβα

Τρίτη 17.15: Τόλιου-Γκάλιτς

Τετάρτη 12.20: Τόλιου-Μπρίνζα

Επίσης στην πρώτη ημέρα των αγώνων:

Στο διπλό μικτό:

Τρίτη 22.00: Παπαγεωργίου/Ζαβιτσάνου-Ράσμουσεν/Κρίστενσεν

* Ο Κωνσταντινόπουλος και η Χριστοφοράκη μεταβαίνουν στη Βουδαπέστη από τη Γαλλία, όπου είχαν αγώνες το Σαββατοκύριακο για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα των ομάδων τους. Η Ρομάν του Κωνσταντινόπουλου και του Κωνσταντίνου Αγγελάκη έδωσε το προγραμματισμένο ματς της 3ης αγωνιστικής στο 2ο γκρουπ της 3ης κατηγορίας (National 1), αλλά έπαιξε νωρίτερα και το ματς της 4ης αγωνιστικής. Πρώτα έφερε ισοπαλία 7-7 με τη Σεν Μεντάρ εντός έδρας κι έπειτα κάμφθηκε 8-2 εκτός από τη Λεβαλουά. Κόντρα στη Σεν Μεντάρ οι δύο πρωταθλητές μας είχαν από 2 νίκες-1 ήττα στο απλό, ενώ έχασαν μαζί στο διπλό. Με αντίπαλο τη Λεβαλουά ο Κωνσταντινόπουλος είχε 1 νίκη-1 ήττα στο απλό και άλλη 1 ήττα στο διπλό. Ο Αγγελάκης γνώρισε 2 ήττες στο απλό. Στη National 1 των γυναικών η Σεν Πιερέζ 2 της Χριστοφοράκη απέσπασε ισοπαλία 7-7 εκτός έδρας από την Παρί ΤΤ 16 για το 1ο γκρουπ. Η διεθνής αθλήτρια είχε 1 νίκη-2 ήττες στο απλό και άλλη 1 νίκη στο διπλό.

* Στη σελίδα της για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος έκανε μεγάλο κείμενο για τις φιλοδοξίες των τεσσάρων Ελλήνων αθλητών στη Βουδαπέστη με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις τους στο Σ.Ε.Φ. όπου ο ένας ρωτούσε τον άλλον και ήταν στην παρέα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής! Προφανώς η I.T.T.F. είδε το ξεχωριστό αυτό θέμα από τις αναρτήσεις στο ίντερνετ, το βρήκε πολύ ενδιαφέρον και μετέφρασε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γκιώνη, του Παπαγεωργίου, του Σγουρόπουλου και του Κωνσταντινόπουλου. Απλά, παρέλειψε να βάλει την πηγή και θυμίζουμε ότι το βίντεο έγινε από την ιστοσελίδα Πρακτορείο Sport του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το δημοσίευμα της I.T.T.F. που φιλοξενεί και μεγάλη φωτογραφία του Γκιώνη κι έχει τον τίτλο «οι Έλληνες εκπρόσωποι έτοιμοι για δράση» είναι στη διεύθυνση http://new.ittf.com/2016/10/16/european-championships-greek-contingent-ready-action/, ενώ το βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως και γραπτώς όλες οι δηλώσεις των διεθνών υπάρχουν στη διεύθυνση http://www.praktoreio-sport.gr/article/6398/Bad-Company

* Είναι η 3η φορά, που διοργανώνει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Βουδαπέστη. Οι άλλες δύο ήταν και για τα ατομικά αγωνίσματα και για τα ομαδικά. Η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξένησε το 1ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία το 1958 και άλλο ένα το 1982.

* Να θυμηθούμε ποιο είναι οι κάτοχοι των τίτλων στα ατομικά αγωνίσματα. Για το διπλό μικτό υπολογίζεται το αποτέλεσμα του 2007 όταν το αγώνισμα ήταν τελευταία φορά ενταγμένο στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι υπόλοιπες πρωτιές είναι από πέρσι στο Εκατερίνμπουργκ. Στο απλό ανδρών ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσαροφ. Στο απλό γυναικών η Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Σαμάρα. Στο διπλό ανδρών ο Πορτογάλος Ζοάο Μοντέιρο και ο Αυστριακός Στέφαν Φέγκερλ. Στο διπλό γυναικών η Χου Μελέκ και η Σεν Γιανφέι από την Τουρκία και την Ισπανία αντίστοιχα. Στο διπλό μικτό ο Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς και η Ρούτα Πασκαουσκίνε από τη Σερβία και τη Λιθουανία αντίστοιχα.

* Η διοργάνωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από το Eurosport. Το διεθνές αθλητικό κανάλι θα έχει ζωντανές μεταδόσεις αρκετών ωρών την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Καθημερινά βέβαια, θα υπάρχουν πολύωρες ζωντανές μεταδόσεις στο διαδίκτυο από το laola1.tv. 

* Αποτελέσματα και όλα τα νέα από τη Βουδαπέστη μπορούν να βρίσκουν οι φίλοι του αθλήματος από τις ιστοσελίδες της I.T.T.F. (ittf.com) και της E.T.T.U. (ettu.org), ενώ το επίσημοwebsite του πρωταθλήματος είναι στη διεύθυνση www.ettc2016.com

* Η σελίδα των αγώνων στο Facebook είναι www.facebook.com/ettc2016

* Το τακτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος θα γίνει την Τετάρτη 19 του μήνα στο ξενοδοχείο DanubiusFlamenco. Θα περιλαμβάνει και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θ’ απονεμηθεί στον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη το Σήμα της Τιμής σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στο έργο και τους στόχους της Ε.Τ.Τ.U..

 

                                              

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ