Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η κίνηση φερ πλέι με το σημαντικό μήνυμα στο τουρνουά της Σίνδου

Sindos 2016_pampaides

Sindos 2016_pampaidesΑναπτυξιακά πρωταθλήματα δεν σημαίνει μόνο ευκαιρίες για διάκριση στους νεαρούς αθλητές. Δεν σημαίνει μόνο δυνατά ματς και μονοπάτι για αγωνιστική πρόοδο. Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι κι ένα πλατύ πρόσφορο έδαφος για να διδαχθούν τα παιδιά αξίες του αθλητισμού και να πάρουν μαθήματα σωστής συμπεριφοράς στους αγώνες, τα οποία θα τους βοηθήσουν γενικότερα στα χρόνια της ενηλικίωσης. Κάτω από αυτό το πρίσμα μία κίνηση φερ πλέι, που έγινε στο ανοιχτό πρωτάθλημα της Σίνδου, στέλνει σημαντικό μήνυμα και μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Καταγράφηκε στον τελικό των παμπαίδων, ο οποίος ήταν από τους πιο συναρπαστικούς στο όπεν και κρίθηκε στα 5 σετ. Αντίπαλοι ο Ευστάθιος-Εφραίμ Μανωλόπουλος από τον Παράδεισο Αμαρουσίου και ο Ιωσήφ Ελσαμί από τις Σάρισες Φλώρινας. Στο 3ο σετ και με το σκορ 1-1 στα σετ και 7-7 στους πόντους παίζεται ράλι και τη στιγμή που περνάει το χτύπημά του ο Ελσαμί μπαίνει μπαλάκι από διπλανό τραπέζι. Ο διαιτητής λέει άμεσα «στοπ», κρίνει ότι ο πόντος δεν είχε τελειώσει και δίνει επανάληψη. Ο προπονητής του Μανωλόπουλου όμως, ο Σωτήρης Κανναβός, θεωρεί ότι ο πόντος είχε ουσιαστικά τελειώσει σε βάρος του αθλητή του και παίρνει αξιέπαινη πρωτοβουλία. Στην επανάληψη συμβουλεύει τον αθλητή του να μην αποκρούσει το σερβίς, ο Μανωλόπουλος το κάνει και ο Ελσαμί παίρνει τον 8ο πόντο του στο σετ.

Οι θεατές στην κερκίδα χειροκρότησαν θερμά αυτή την κίνηση από την πλευρά του αθλητή του Παράδεισου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως και ο προπονητής της Φλώρινας (ο Ρουμάνος Λίβιου Πρεντόακα) με τον μικρό αθλητή του δεν διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα στην απόφαση του διαιτητή. Για την ιστορία, ο αθλητής του Παράδεισου κατέκτησε αυτό το σετ, αργότερα ισοφαρίστηκε σε 2-2 και επικράτησε στο φινάλε με 3-2, όμως η ενέργεια φερ πλέι είχε μεγαλύτερη σημασία κι από τα μετάλλια.

Οι προπονητές μπορούν σαφέστατα να παίξουν και τον ρόλο των παιδαγωγών σε αυτές τις ηλικίες και να τους υπογραμμίσουν ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι πολλαπλά τα οφέλη μίας κοπιαστικής προσπάθειας μέσα στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Το ξεχωριστό αυτό περιστατικό έγινε σε αγώνα για την πρωτιά, σε κρίσιμο σημείο ενός σετ και σε ηλικιακή κατηγορία, που υπολογίζεται και για τον τελικό των αναπτυξιακών. Δεν είναι μόνο ότι αναδεικνύεται ο ευγενικός χαρακτήρας της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αλλά και ότι τα παιδιά διδάσκονται σωστή νοοτροπία, σέβονται διαιτητές, προπονητές και αντιπάλους, αποκτούν αξιοσύνη στη νίκη και την ήττα.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ