Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στους «32» του απλού ο Γκιώνης, αποκλείστηκαν Παπαγεωργίου, Σγουρόπουλος

Voudapest agonas_Gio_me_Jorgic

Voudapest agonas_Gio_me_JorgicΜε τον Παναγιώτη Γκιώνη συνεχίζει πια η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση την προσπάθειά της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Έστω και με μεγάλη δυσκολία (4-3 σετ) ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής ξεπέρασε στον 1ο γύρο του απλού ανδρών το εμπόδιο του νεαρού Σλοβένου Ντάρκο Γιόργκιτς και προχώρησε στους «32», όπου συναντά αύριο το απόγευμα (18.30 Ελλάδας) τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο. Ο Κώστας Παπαγεωργίου αποκλείστηκε στους «64» από έναν άλλον Σλοβένο τον Μπόγιαν Τόκιτς, που είναι νούμερο 14 του αγωνίσματος. Θα μπορούσε να προηγηθεί 2-1 και να δώσει άλλη μορφή στο ματς, αλλά στο τέλος λύγισε με 4-1. Στον 1ο γύρο σταμάτησε και η πετυχημένη πορεία του 16χρονου Γιάννη Σγουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μπήκε να παίξει ελεύθερα και να κυνηγήσει την έκπληξη κόντρα στον Άγγλο Πολ Ντρίνκχολ (νούμερο 13 στο αγώνισμα), ώσπου κάμφθηκε με 4-1 σετ από ανώτερο αντίπαλο. Ο Γκιώνης συνεχίζει και στο διπλό ανδρών και με τον Σλοβάκο συμπαίκτη του Βανγκ Γιανγκ αντιμετωπίζουν αύριο για τη 16άδα τους δυνατούς Γάλλους Τριστάν Φλορέ /Εμανουέλ Λεμπεσόν. Τα δύο παιχνίδια σε απλό και διπλό μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο από το laola1.tv. Γίνονται στα τραπέζια 1 και 4 αντίστοιχα.

 

Στο απλό ανδρών ο Γκιώνης άρχισε από το κυρίως ταμπλό την προσπάθειά του ως νούμερο 10. Από τα προκριματικά προχώρησε και τέθηκε αντίπαλός του ο Ντάρκο Γιόργκιτς, νεαρός ανερχόμενος αθλητής που σίγουρα χρειαζόταν προσοχή. Ο Έλληνας άσος δεν είχε καμία διάθεση να υποτιμήσει τον Σλοβένο (νούμερο 1 της ευρωπαϊκής κατάταξης στους εφήβους), αλλά τα βρήκε σκούρα από την αρχή κυρίως διότι ο ίδιος δεν πατούσε καλά κι έδειχνε κάπως κουρασμένος. «Έτρεξε» πολύ στο τραπέζι κι έχασε εύκολες μπάλες, την ίδια ώρα ο Γιόργκιτς έπαιζε καταπληκτικό πινγκ πονγκ και το ματς έγινε ντέρμπι. Στο καθοριστικό 7ο σετ όμως, ο Γκιώνης έκανε το απαιτούμενο ξέσπασμα με καλές βαθιές άμυνες και αποτελεσματικές επιθέσεις από το forehand, ενώ εκμεταλλεύτηκε και την εμπειρία του. Η εξέλιξη 11-9, 7-11, 11-5, 9-11, 12-10, 9-11 και 11-3.

 

Με το σκορ 2-1 στα σετ κάλυψε διαφορές από 1-5 και 4-7. Ισοφάρισε 9-9 αλλά έχασε τους επόμενους πόντους σε ράλι με σπιν στο σπιν από το forehand. Πολύ σημαντικό αποδείχτηκε το 5ο σετ. Το υπέρ του 8-6 και με δικά του σερβίς μετατράπηκε σε 8-9 και ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Ο αθλητής του γύρισε πιο συγκεντρωμένος, έδωσε ποιοτικές μπάλες και αφού προηγήθηκε τρομερό ράλι στο 10-10 πήρε το σετ στην παράταση. Ο Γιόργκιτς, που έκανε αιφνιδιαστικές επιθέσεις και με το backhandισοφάρισε εκ νέου με οριακή διαφορά, αλλά φυσιολογικά κουράστηκε και ο ίδιος. Στο καθοριστικό 7ο σετ έκανε λάθη με χαμένες επιθέσεις από το forehand και την ίδια ώρα ο Γκιώνης εφάρμοσε με ψυχραιμία την τακτική του. Το 2015 ο Σλοβένος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού νέων και φέτος ήταν 3ος στο απλό νέων στην ίδια διοργάνωση. Στα προκριματικά γκρουπ στη Βουδαπέστη ήταν αντίπαλος του Κωνσταντινόπουλου και τον νίκησε 4-1.

 

Το επόμενο εμπόδιο είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών το 2015 και πρωταθλητής του ομαδικού το 2014. Ο Έλληνας άσος έχει παράδοση δυνατών αναμετρήσεων με τον αριστερόχειρα Ζοάο Μοντέιρο και προς το παρόν εμφανίζει απέναντί του 3 νίκες-2 ήττες σε διεθνείς αξιολογημένες διοργανώσεις. Αν πετύχει νέα νίκη τότε στη 16άδα θα βρει μπροστά του το Σάββατο είτε τον Ντιμίτρι Οβτσάροφ, νούμερο 1 φαβορί του αγωνίσματος και σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης, είτε τον Πολωνό Γιάκαμπ Ντίγιας, που συγκρούονται στην κορυφή του ταμπλό.

 

Ο Παπαγεωργίου κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει το νούμερο 14 του αγωνίσματος, τον κορυφαίο Σλοβένο Μπόγιαν Τόκιτς. Δεν είχε με το μέρος του τις πιθανότητες, αλλά πολλές φορές στο παρελθόν είχε ανατρέψει προγνωστικά κι αυτό επιχείρησε και τώρα. Δεν έκανε καλή αρχή, όμως από το 2ο σετ και μετά βελτίωσε σημαντικά την απόδοσή του και δεν θα μάθουμε ποτέ τι μπορούσε να γίνει αν έπαιρνε το προβάδισμα με 2-1 σετ… Ισοφάρισε με εντυπωσιακή εκκίνηση 7-0 και στο 3ο σετ μετέτρεψε το 5-7 σε 9-7 υπέρ του. Δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία όμως και το κρίσιμο σετ τελείωσε άδοξα όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε σερβίς. Η συνέχεια άνηκε στον πρώην «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης (2 φορές στο διπλό και 1 στο απλό ανδρών), ο οποίος έπαιξε καλά το κομπίνα λάστιχο του Παπαγεωργίου («δοντάκι») και βελτίωσε την υποδοχή του. Και στο 4ο και στο 5ο σετ ο 37χρονος διεθνής μας έμεινε νωρίς πίσω στο σκορ. Τα σετ 5-11, 11-5, 11-13, 7-11 και 7-11. Ο Τόκιτς ήταν 3ος και στο διπλό ανδρών στον μεγάλο τελικό των WorldTour το 2003.  

 

Ο Σγουρόπουλος, αφού έφτασε σε διάκριση μπαίνοντας ως νικητής του ομίλου του στο κυρίως ταμπλό, προσπάθησε και για το κάτι παραπάνω. Ο Ντρίκχολ όμως (νούμερο 13 στο αγώνισμα και 3ος στον κόσμο φέτος με την εθνική Αγγλίας), ήταν τουλάχιστον ένα κλικ πιο πάνω σε αγωνιστικό επίπεδο κι επιπλέον έδειξε απόλυτα έτοιμος για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο 16χρονος πρωταθλητής μας, που ήταν ο νεότερος στο ταμπλό, μπήκε με το σκεπτικό ότι δεν έχει να χάσει τίποτα και μπορεί χωρις άγχος να κυνηγήσει το καλύτερο. Δεν μπόρεσε όμως να κάνει το παιχνίδι του και να πιέσει περισσότερο και αποκλείστηκε με σκορ 4-1 (7-11, 7-11, 14-12, 1-11, 5-11). Ο Άγγλος, που θα είναι και αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στη 1 Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017 έπαιξε γρήγορο πινγκ πονγκ, έκανε επιθέσεις σε πρώτο χρόνο κι έβγαλε πολλές φορές τον Σγουρόπουλο εκτός θέσης. Ο τελευταίος έχασε με διαφορά τα σετ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραδόθηκε. Για παράδειγμα, στο 2ο σετ προηγήθηκε 6-4 και δέχτηκε πέντε συνεχόμενους πόντους, ενώ στο 5ο άρχισε με 4-1 και το σκορ έγινε 4-9. Όταν μείωσε το σκορ χρειάστηκε να σώσει δύο σετ μπολ στο 8-10. Γενικά μέτρησε δυνάμεις μ’ έναν πολύ καλό Ευρωπαίο αθλητή και ήταν από τις εμπειρίες, που βοηθούν στην εξέλιξη τους νεαρούς αθλητές. Ο Ντρίνκχολ υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων και το απλό παίδων και δευτεραθλητής κόσμου στο απλό νέων.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗ

 

Αργά το βράδυ και πριν την αναχώρηση για το ξενοδοχείο ο Κώστας Βατσακλής έκανε μία σύνοψη των σημερινών αγώνων του απλού: «Ο Παναγιώτης ήταν πράγματι κουρασμένος, αφού έπαιξε από το πρωί πολλά σετ, ενώ είχε και κάποιες ενοχλήσεις στον ώμο. Την ίδια ώρα ο Γιόργκιτς έπαιξε πολύ καλά και απέναντι στην άμυνα και στα σπιν στο σπιν και γι’ αυτό το ματς έγινε πολύ δύσκολο. Ευτυχώς στο 7ο σετ μας βγήκαν όσα είπαμε, ο Παναγιώτης έπαιξε στο κέντρο και στο σώμα, πήρε διαφορά από την αρχή και ήρθε η πρόκριση», τόνισε για τον αγώνα του Γκιώνη ο ομοσπονδιακός τεχνικός και πρόσθεσε: «Για το ματς του Γιάννη πρέπει να πω ότι ο Ντρίνκχολ τον έπαιξε πολύ σωστά, πολύ γρήγορα και δεν του έδωσε χρόνο να βγάλει τα χτυπήματά του. Πιο ποιοτικός και έμπειρος τον πίεσε πολύ στο ρεβέρ, ενώ ήταν αποδοτικός και στις πρώτες μπάλες. Ο μικρός έδειξε και σε αυτό το τουρνουά το ταλέντο του και ότι θα γίνει καλός παίκτης, αλλά έχει πολλά πράγματα να φτιάξει και βέβαια χρειάζεται εμπειρίες, όπως το σημερινό παιχνίδι. Ο Κώστας έπαιξε με καλύτερο αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται επιτυχώς και σ’ ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, όπως είναι το γερμανικό. Το ματς ήταν αμφίρροπο μέχρι και το 3ο σετ, όπου αν είχε επικρατήσει ο Κώστας θα φόρτωνε με άγχος πιστεύω τον αντίπαλό του. Γενικά όμως ο Τόκιτς είχε περισσότερες λύσεις και γι’ αυτό επικράτησε. Ανέβηκε όταν βελτίωσε την υποδοχή του, ενώ το γεγονός ότι διαθέτει ποιοτικό ρεβέρ τον βοήθησε να χειριστεί καλά το δοντάκι».

 

Ο Βατσακλής έκανε φυσικά σχόλιο και για τον προημιτελικό του διπλού μικτού όπου Γκιώνης και Μπιλένκο κυνήγησαν τη νίκη και την εξασφάλιση μεταλλίου: «Το ρουμανικό ζευγάρι παίζει πολύ καλά με άμυνα. Επιπλέον, Ιονέσκου και Ζοκς έχουν ξαναπάρει μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό, συνδυάζονται αρμονικά και πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν καλύτεροι από μας. Στο 2ο σετ πάντως, είχαμε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουμε όταν μετά το τάιμ άουτ κάναμε σερί και φτάσαμε στο 9-6».  

 

* Αύριο φεύγουν από την ουγγρική πρωτεύουσα ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες της ελληνικής αποστολής πλην βέβαια του Γκιώνη.

 

* Η φωτό είναι από την τηλεοτπική κάλυψη στον αγώνα του Γκιώνη με τον Γιόργκιτς

 

                                                

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ