Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Την ήττα με 3-1 γνώρισε η εθνική ανδρών από τη Λευκορωσία

Με ήττα 3-1 στο Μινσκ από τη Λευκορωσία άρχισε απόψε η εθνική μας ομάδα των ανδρών τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013. Ο αγώνας ήταν για το γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division) και το συγκρότημα του Κώστα Βατσακλή κυνήγησε δυναμικά τη νίκη, αν και τα προγνωστικά ήταν σε βάρος του από τη στιγμή, που οι πρώην πρωταθλητές Ευρώπης του 2003 και δύο φορές δευτεραθλητές στηρίχτηκαν στον κορυφαίο αθλητή τους τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Στο εθνικό γυμναστήριο, όπου φιλοξενείται και το επαμειβόμενο όπεν πινγκ πονγκ των Λευκορώσων, έγινε μεγάλο ματς μπροστά σε 500 θεατές και το καθοριστικό σημείο ήταν το τρίτο στη σειρά παιχνίδι. Εκεί όπου με το σκορ στο 1-1 ο Παπαγεωργίου έδωσε πολύ γερή κόντρα με τον Τσετίνινε και λύγισε με 3-1 σετ…Επόμενη αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Ρωσία στις 18 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο Μινσκ ο Κώστας Λαγογιάννης (νούμερο 136 στην τελευταία ευρωπαϊκή κατάταξη, αυτή του Αυγούστου) μπήκε δυνατά στο εναρκτήριο ματς, όπου συνάντησε τον καταξιωμένο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, έναν πολύπειρο αθλητή με κορυφαίες διακρίσεις στο παλμαρέ του (Νο 3 στην Ευρώπη και 15 στον κόσμο). Προηγήθηκε 6-3 στο 1ο σετ και τελικά ο Σαμσόνοφ πέρασε μπροστά μόνο στο 10-9 κι εκμεταλλεύτηκε άμεσα το σετ μπολ. Στη συνέχεια φυσιολογικά ο Λευκορώσος απελευθερώθηκε και απέδωσε καλύτερα, ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής κάπου έχασε τον ρυθμό του. Επανήλθε όμως, στο 3ο σετ και το κατέκτησε με πολύ καλή απόδοση. Αξιόμαχος στάθηκε και στο 4ο σετ κι εν τέλει παρά την ήττα του με 3-1 άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Το να επικρατήσει στον δεύτερο αγώνα ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 16) αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να κυνηγήσει η Ελλάδα τη νίκη με αξιώσεις. Πράγματι ο 32χρονος πρωταθλητής ήταν όσο έπρεπε αποδοτικός για να ξεπεράσει την αντίσταση του Πάβελ Πλατόνοφ (Νο 70) με 3-1 σετ. Δεν εμφανίστηκε απόλυτα έτοιμος, λόγω του προβλήματος που αντιμετώπισε με την τενοντίτιδα στο γόνατο, όμως αγωνίστηκε με την κατάλληλη προσοχή και ψυχολογία για να φτάσει στη νίκη. Στο 1ο σετ ισοφάρισε από 6-10, όμως λύγισε στην παράταση. Στη συνέχεια όμως, πήρε τον έλεγχο και απέφυγε τα λάθη στις πιο σημαντικές στιγμές για να πάρει τρία σετ στη σειρά.

Στις κινήσεις τακτικής των δύο προπονητών, ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 86) και ο Εβγένι Τσετίνινε (Νο 33) κοντραρίστηκαν στο 3ο στη σειρά παιχνίδι. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008, όταν η Ελλάδα είχε φτάσει σε νίκη-έκπληξη στη φάση των γκρουπ, ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών και ο πολύ αξιόλογος «αμυντικός» είχαν αναμετρηθεί στο καθοριστικό πέμπτο ματς. Απόψε ο αγώνας τους ήταν ίσως ο πιο κρίσιμος, γι’ αυτό αμφότεροι τα έδωσαν όλα και πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία πρώτα σετ κρίθηκαν στην παράταση, ενώ στο 4ο ο Παπαγεωργίου προηγήθηκε 6-4 και κάμφθηκε 11-8…Απέδωσε καλά απέναντι στην άμυνα και όπως έχασε με 3-1 θα μπορούσε να είναι εκείνος νικητής με αυτό το σκορ.

Στο παιχνίδι μεταξύ των πρώτων παικτών, ο σπουδαίος Σαμσόνοφ ήταν έτσι κι αλλιώς το φαβορί κόντρα στον Γκιώνη, αλλά με τη Λευκορωσία να έχει περάσει πάλι μπροστά είχε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Αυτό φάνηκε άμεσα και στην πράξη. Ο «Βλάντι» πήρε με χαρακτηριστική ευκολία το 1ο σετ, ήλεγξε απόλυτα το ματς και στο 2ο και ουσιαστικά κινδύνεψε μόνο στο 3ο. Εκεί ο Έλληνας πρωταθλητής προηγήθηκε με 9-7, μετά απέκτησε σετ μπολ, όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε για να χάσει έτσι με 3-0.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008 ο Γκιώνης είχε πετύχει νίκη-ορόσημο στην καριέρα του επί του πρώην πρωταθλητή Ευρώπης και δευτεραθλητή κόσμου στο απλό ανδρών, αλλά αυτά δεν επαναλαμβάνονται εύκολα…Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα στην καλύτερη κατάσταση, εξαιτίας των ενοχλήσεων στο γόνατο, ήταν φυσικό να επηρεάσει περισσότερο στον συγκεκριμένο αγώνα, όπου είχε ν’ αντιμετωπίσει αθλητή τοπ επιπέδου.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα:

Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ-Κώστας Λαγογιάννης 3-1 (11-9, 11-5, 9-11, 11-8)

Πάβελ Πλατόνοφ-Παναγιώτης Γκιώνης 1-3 (14-12, 9-11, 3-11, 8-11)

Εβγένι Τσετίνινε-Κώστας Παπαγεωργίου 3-1 (12-10, 11-13, 15-13, 11-8)

Σαμσόνοφ-Γκιώνης 3-0 (11-1, 11-7, 13-11)

* Την ώρα που γραφόταν το κείμενο δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα των υπόλοιπων δύο αγώνων στο γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας. Τα παιχνίδια της Ρωσίας με την Ουγγαρία στην Αγία Πετρούπολη και της Αυστρίας με την Κροατία στο Μπρακ αν Ντερ Μερ άρχιζαν πιο αργά το βράδυ.

* Ισοπαλία καταγράφηκε για την ομάδα του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην πρεμιέρα του γερμανικού πρωταθλήματος της 2ης εθνικής κατηγορίας. Η Κολωνία φιλοξενήθηκε την Κυριακή από την Άλτενα. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 8-8 και πήραν από έναν βαθμό. Το ξεκίνημα του 28άχρονου πρωταθλητή στην Μπουντεσλίγκα 2 και τον όμιλο του Βορρά δεν ήταν θετικό. Αγωνίστηκε στη θέση 2 της ομάδας του και γνώρισε δύο ήττες, ενώ έχασε και στο διπλό, στην αρχή του ματς. Στο απλό κάμφθηκε με 3-0 σετ από τον Ιάπωνα Οζάβα και με 3-2 από τον Ρουμάνο Καρακουλάκ, αν και προηγήθηκε με 2-0 σετ. Με παρτενέρ τον Γερμανό Μάρκους Στέινφελντ έχασε από τους ίδιους αθλητές στο διπλό με 3-2 σετ.

 

                                                           

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ