Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα δίνει όλα αύριο η εθνική ανδρών στον κρίσιμο αγώνα στην Αγγλία

DSC9040

 DSC9040Κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας ανδρών για επιτυχία στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 7ου γκρουπ στη Championships Division αντιμετωπίζει αύριο το βράδυ, στο Φέντον του Στόουκ, τη σημερινή «χάλκινη» πρωταθλήτρια κόσμου Αγγλία και γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα πιθανόν να παίξει μεγάλο ρόλο στη διεκδίκηση της πρωτιάς και της απευθείας πρόκρισης στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Λουξεμβούργου. Θέλει νίκη ώστε να γίνει φαβορί για την κορυφή του γκρουπ κι αν δεν έρθει αυτή, τότε την κρατά στον στόχο ήττα με περιορισμένο σκορ προκειμένου να ελπίζει σε ανατροπή τον Ιανουάριο στην Αθήνα. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, ο οποίος θα παρατάξει τους Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και Γιάννη Σγουρόπουλο. Ο αγώνας διεξάγεται στο Manor Sports Complex City Road, αρχίζει στις 21:00 ώρα Ελλάδας (19:00 τοπική) και όπως έχουν ανακοινώσει οι γηπεδούχοι θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο μέσα από το facebookκαι τον λογαριασμό https://www.facebook.com/SPORTbible/ (πληροφορίες και στο λινκ https://tabletennisengland.co.uk/news/featured-news/sport-bible-to-spread-table-tennis-gospel/).

Η αποστολή φτάνει το βραδάκι στον τελικό προορισμό της με πολύωρο ταξίδι. Αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες απ’ όπου θα πήγαινε με νέα πτήση στο Μάντσεστερ. Εκεί την παραλαμβάνουν οι Άγγλοι διοργανωτές για να τη μεταφέρουν οδικώς στο Στόουκ, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα. Οι διεθνείς έχουν προγραμματίσει βραδινή προπόνηση, ενώ θα κάνουν και χαλάρωμα το πρωί της Τρίτης. H Ελλάδα προηγείται στο 7ο γκρουπ μετά το άνετο 3-0 επί της Ολλανδίας στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (όταν η Αγγλία είχε ρεπό). Στην κλήρωση είχε τεθεί επικεφαλής ομίλου με βάση τη θέση της στο αμέσως προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού, αλλά απέναντι στους αυριανούς αντιπάλους σε καμιά περίπτωση δεν έχει τον πρώτο λόγο. Όχι μόνο γιατί από τον Μάρτιο του 2016 και μετά τη σπουδαία διάκρισή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας η Αγγλία είναι σταθερά πάνω από την εθνική μας στην παγκόσμια κατάταξη (σήμερα νούμερο 11 έναντι 22 αντίστοιχα), αλλά και γιατί είχε θετική πορεία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπαίνοντας στα προημιτελικά. Αύριο ο ομοσπονδιακός προπονητής (και πρώην διακεκριμένος διεθνής αθλητής) Άλαν Κουκ θα παρατάξει την τριάδα, που μεγαλούργησε μέσα στη χρονιά, δηλαδή τον Λίαμ Πίτσφορντ (νούμερο 23 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη), τον Πολ Ντρίνκχολ (Νο 14) και τον Σάμουελ Γουόκερ (Νο 63).

SgouroΤο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από την άλλη πλευρά κάνει κίνηση ανανέωσης. Ο 16χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος πήρε τη θέση του Καλλίνικου Κρεάνγκα και μετά τους τρεις αγώνες του με ασιατικές χώρες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (έπαιξε με την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και την Κινεζική Ταϊπέι) θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο ομαδικό και με ευρωπαϊκή δύναμη. OΣγουρόπουλος είναι νούμερο 225 στο ευρωπαϊκό ranking list του Οκτωβρίου. Ο Γκιώνης φιγουράρει στο νούμερο 11, ενώ ο Παπαγεωργίου, που βγήκε προσωρινά από τους πίνακες ήταν τον Σεπτέμβριο στο νούμερο 77.   

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ»

 DSC9056Λίγη ώρα πριν φύγει η ομάδα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε δηλώσεις ο Κώστας Βατσακλής, ο οποίος έχει τα γενέθλιά του σήμερα και κλείνει τα 46. Τόνισε ότι η Αγγλία είναι το φαβορί για τη νίκη και ομολόγησε ότι το νούμερο 1 της εθνικής μας, ο Γκιώνης, δεν διανύει καλή περίοδο: «Το δυσκολότερο κομμάτι, που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο Παναγιώτης δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Θα έλεγα ότι διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, κάτι που φάνηκε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν από τρεις ημέρες. Επιπλέον, σε κάθε τουρνουά παίζει με διαφορετικό μπαλάκι και είναι κι αυτό πρόβλημα για τον αμυντικό. Άλλης εταιρείας μπαλάκι είχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άλλης στο Τσάμπιονς Λιγκ και άλλης θα χρησιμοποιήσουμε τώρα στην Αγγλία και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να τον επηρεάσει», δήλωσε αρχικά ο ομοσπονδιακός προπονητής. Για τον αγώνα και τις επιδιώξεις της εθνικής ομάδας ανέφερε: «Είναι ένα πολύ δύσκολο ματς κόντρα σε καλή ομάδα, η οποία διαθέτει τρεις ισάξιους αθλητές. Από μας, ο Γιάννης έχει το πάθος και τη δίψα, αλλά όχι την εμπειρία που χρειάζονται τέτοια παιχνίδια. Έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ελεύθερα – δεδομένου ότι ουσιαστικά έχουμε εξασφαλίσει ήδη έστω τη 2η θέση του γκρουπ- κι αν αρχίσουμε καλά μπορούμε να περάσουμε περισσότερο άγχος στους αντιπάλους. Θα είναι πολύ σημαντικό αν πάρουμε τη νίκη, όμως βοηθά στον στόχο μας κι ενδεχόμενη ήττα με κλειστό σκορ ώστε να κυνηγήσουμε την ανατροπή του τον Ιανουάριο στην Αθήνα. Συμπερασματικά ο αγώνας έχει φαβορί και είναι οι Άγγλοι. Θα ‘λεγα μάλιστα σ’ ένα ποσοστό 70-30. Αν όμως, ανατρέψουμε τα σχέδιά τους στην αρχή, τότε αλλάζουν οι συσχετισμοί. Μπορούμε να τους φορτώσουμε με άγχος και να έχει καλή εξέλιξη η προσπάθειά μας. Ακόμα και ήττα με 3-2 δεν είναι κακό αποτέλεσμα για μας».

Η Ελλάδα δεν έχει πρόσφατη ιστορία αναμετρήσεων με την Αγγλία. Ειδικά την ομάδα με τον 23χρονο Πίτσφορντ, τον 26άχρονο Ντρίνκχολ και τον 21χρονο Γουόκερ, που αναγέννησε το εθνικό συγκρότημα της χώρας, την αντιμετωπίζει πρώτη φορά. Θυμίζουμε πάντως, ότι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ο Σγουρόπουλος έχασε 4-1 σετ στον 1ο γύρο του απλού από τον Ντρίνκχολ και ότι ο Γουόκερ έχει νικήσει στο κοντινό παρελθόν τον Κρεάνγκα. Ο Πίτσφορντ επίσης, είναι από φέτος συμπαίκτης του Κρεάνγκα στη γαλλική Ενεμπόν. Ο Ντρίνκχολ αγωνίζεται στην ισπανική Καρταζένα και ο Γουόκερ στη γερμανική Γκρανβέτερμπαχ, όλες τους φυσικά ομάδες της 1ης κατηγορίας.

 DSC9308Ο Βατσακλής είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προπερασμένη εβδομάδα στην ουγγρική πρωτεύουσα και τους τρεις Άγγλους. «Δεν είχαν πάει καλά και γενικά για τους δυνατούς Ευρωπαίους έβγαλα το συμπέρασμα ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχασαν τη φόρμα τους. Την ίδια άποψη σχημάτισαν και συνάδελφοί μου. Όλοι αυτοί, που πίεσαν τον εαυτό τους στις προπονήσεις για να κάνουν κάτι καλό στο Ρίο διανύουν περίοδο ύφεσης. Μηδενός εξαιρουμένου. Εκτός από τον Γκιώνη, υστέρησαν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αθλητές όπως οι Οβτσάροφ, Φρέιτας, Σαμσόνοφ, Απολόνια, Γκάτσινα. Έτσι δεν είδα στην καλύτερη κατάσταση ούτε τους Άγγλους, που αποκλείστηκαν στον 1ο και τον 2ο γύρο».

Η κρισιμότητα του αγώνα απαιτεί μία ακόμα αναφορά στο σύστημα των προκρίσεων: Οι 10 νικητές των ισάριθμων γκρουπ της Championships Division εξασφαλίζουν πρόκριση στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017. Μεταξύ των 10 2ων ομάδων των γκρουπ θα γίνουν πλέι οφ ματς για 5 ακόμα θέσεις, ενώ οι 3ες των γκρουπ θα πάνε στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης στο Λουξεμβούργο (Challenge Division). Η 16η ομάδα της ChampionshipsDivision στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι αυτή της διοργανώτριας χώρας.

* Πολύς κόσμος αναμένεται αύριο στο γυμναστήριο, καθώς οι Άγγλοι είχαν διαθέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο περίπου 700 από τα 800 εισιτήρια που εξέδωσαν. Οι διεθνείς μας αναμένεται να έχουν συμπαράσταση από ορισμένους Έλληνες, οι οποίοι ζουν μόνιμα στη χώρα.

* Η ζωντανή μετάδοση στο ίντερνετ θ’ αρχίσει με pregame από τις 18:00 τοπική ώρα. Πολύ πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό το διάστημα και δηλώσεις από την ελληνική πλευρά, του προπονητή ή κάποιου αθλητή. Ο αγώνας θα καλυφθεί με τέσσερις κάμερες. Η μετάδοση θα γίνει μέσα από το Facebook και τον λογαριασμό του TheSPORTbible, με το οποίο συμφώνησε η αγγλική ομοσπονδία.

* Οι Άγγλοι έχουν ετοιμάσει και ενημερωτικά φυλλάδια για το ματς. Περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία, όπως επίσης βιογραφικά σημειώματα και για τους αθλητές της ελληνικής ομάδας.

 DSC9138* Θέμα αφιερωματικού χαρακτήρα έφτιαξε για τον Παναγιώτη Γκιώνη ο OTE Sport και το πρόβαλλε την Παρασκευή στην εβδομαδιαία εκπομπή του Sports Show. Το βίντεο, που είναι σχεδόν 10λεπτο, έχει πλάνα από την προπόνηση και το σπίτι του πρωταθλητή μας, αγωνιστικά στιγμιότυπα, όπως και δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή. Το βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο facebookκαι μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση https://www.facebook.com/efoepa/

* Στα European Championships Team Qualification των γυναικών η εθνική μας ομάδα θα κάνει το ρεπό της στη 2η αγωνιστική. Είναι στο 2ο γκρουπ της 1ης κατηγορίας κι έκανε πρεμιέρα στη Ρουμανία στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου γνώρισε την ήττα με 3-0. Σε αυτή την αγωνιστική θα παίξουν Ολλανδία-Ρουμανία και η ομάδα του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου θα δώσει τον επόμενο αγώνα της στις 22 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με αντίπαλο την Ολλανδία.

* Δύο παίδες θα έχει η Ελλάδα στο όπεν νέων της Ουγγαρίας, που θα γίνει στο Σομπάτελι από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου. Έχουν δηλώσει συμμετοχή ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης των Αετών Πόλης και ο Γεράσιμος Πετρής της Ε.Α. Βόχας. Το μεγάλο τουρνουά είναι ενταγμένο στο Junior Circuit της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.) και θα συγκεντρώσει περισσότερους από 366 αθλητές από 48 χώρες. Τα αγωνίσματα των παίδων αρχίζουν την Παρασκευή.

 

* Φωτογραφίες του Πέτρου Βήττα από τον πρώτο αγώνα της εθνικής μας στα προκριματικά εναντίον της Ολλανδίας

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ