Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

K. Βατσακλής: «Οι Λευκορώσοι ήταν καλύτεροι…»

Με τις χτεσινές ήττες τους στην πρεμιέρα των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013 οι εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, διαπίστωσαν από την αρχή τις μεγάλες δυσκολίες, που αναλογικά θα συναντήσουν και οι δύο στη διοργάνωση, μέχρι να φτάσουν στον στόχο της παραμονής. Στο γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division) οι άνδρες κάμφθηκαν με 3-1 στο Μινσκ από τη Λευκορωσία, η οποία ήταν μία από τις λίγες ομάδες, που επέλεξε ν’ αγωνιστεί με τη βασική της τριάδα. Στο γκρουπ Α της 2ης κατηγορίας (Challenge Division) οι γυναίκες έχασαν 3-0 στο Αλέξινατς από τη Σερβία, η οποία παρότι αγωνίστηκε χωρίς τρία βασικά στελέχη, επιβεβαίωσε τη μεγάλη αξία της. Η εθνική των ανδρών διεκδίκησε με αξιώσεις τη νίκη απέναντι στους πρώην πρωταθλητές Ευρώπης και αναμφίβολα μπορούσε να στείλει το ματς τουλάχιστον στο πέμπτο επί μέρους παιχνίδι. Με ειλικρίνεια ωστόσο, ο Κώστας Βατσακλής τονίζει ότι οι Λευκορώσοι ήταν καλύτεροι με βάση τη συνεχή τριβή τους, εδώ και πολλά χρόνια, με αμφίρροπους αγώνες ακόμα μεγαλύτερης σημασίας.

«Σαφώς και είχε ισορροπία το παιχνίδι και μπορούσαμε να φτάσουμε στη νίκη, όμως οι Λευκορώσοι ήταν καλύτεροι και το απέδειξαν. Ο αγώνας–κλειδί για μας ήταν ο τρίτος κι αν ο Παπαγεωργίου επικρατούσε του Τσετίνινε θ’ αυξάναμε τις πιθανότητες για νίκη, όμως όταν χαρακτηρίζω καλύτερους τους Λευκορώσους εννοώ κυρίως ότι είναι «μπαρουτοκαπνισμένοι» από μεγάλα και κλειστά ματς. Μιλάμε για ομάδα, που με αυτούς τους παίκτες έχει κατακτήσει πρωτάθλημα Ευρώπης, έχει φτάσει σε άλλους δύο τελικούς κι έχει κάνει σπουδαία παιχνίδια και σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Επιπλέον, με τον Σαμσόνοφ, που προκαλεί απεριόριστο θαυμασμό με τις τεράστιες διακρίσεις του, είναι καλύτερη ως τριάδα και το έδειξε. Αντίθετα η δική μας τριάδα ναι μεν είναι έμπειρη, αλλά όχι με τις παραστάσεις των αντιπάλων», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός το μεσημέρι μετά την επιστροφή της αποστολής και για την εμφάνιση των αθλητών του ανέφερε: «Ο Λαγογιάννης αγωνίστηκε εκπληκτικά με τον Σαμσόνοφ. Αν έπαιρνε το 1ο σετ, όπου προηγήθηκε 8-6, ίσως άγχωνε κάπως τον σπουδαίο αντίπαλό του. Ο Γκιώνης έδειξε χαρακτήρα με τον Πλατόνοφ αν και προερχόμενος από τον τραυματισμό του στο γόνατο, δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί πολύ καλά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φτάσαμε ισόπαλοι στο πολύ κρίσιμο τρίτο ματς. Έγινε φοβερός αγώνας, σκεφτείτε ότι καταγράφηκε πόντος, που κράτησε περίπου 2,5 λεπτά και οι θεατές ενθουσιάζονταν και χειροκροτούσαν ακόμα και στις καλές προσπάθειες των δικών μας αθλητών! Στο 3ο σετ ο Παπαγεωργίου έχασε τέσσερα σετ μπολ και μία πολύ καλή ευκαιρία να προηγηθεί με 2-1, ενώ και στο 4ο σετ βρέθηκε μπροστά με 6-3…Τελικά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες και οι Λευκορώσοι είχαν πλέον και την ψυχολογία με το μέρος τους. Ο Σαμσόνοφ, που είχε χάσει από τον Γκιώνη πριν τέσσερα χρόνια, έπαιξε εξαιρετικά και μάλιστα στο 1ο σετ δεν έκανε ούτε ένα λάθος»!

Ο Κώστας Βατσακλής εξήγησε και την επιλογή του να χρησιμοποιήσει στη θέση 2 τον Λαγογιάννη και στη θέση 3 τον Παπαγεωργίου: «Έλεγξα τη σύνθεση των Λευκορώσων στις τελευταίες διοργανώσεις και είδα ότι τοποθετούσαν συνήθως τον Τσετίνινε στη θέση 2. Πίστευα ότι αν ο έμπειρος «αμυντικός» παίξει και τώρα εκεί θα ήταν προτιμότερο να τον συναντήσουν ο Γκιώνης και ο Λαγογιάννης και στο τρίτο ματς να είχε ο Παπαγεωργίου τον Πλατόνοφ, με τον οποίο είχε δώσει πολύ γερή αναμέτρηση πέρσι στο αυστριακό όπεν. Θεώρησα ότι έτσι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να νικήσουμε, αλλά δεν μου βγήκε γιατί και ο προπονητής της Λευκορωσίας έκανε κίνηση τακτικής. Είπα όμως στα παιδιά ότι και τον Τσετίνινε να βάλουν τρίτο παίκτη, πάλι μπορούμε να «χτυπήσουμε» τον αντίπαλο, όπως και φάνηκε. Συμπερασματικά σταθήκαμε καλά απέναντι σε ομάδα με τόσες επιτυχίες και ήταν επιβράβευση το χειροκρότημα του κοινού και τα συγχαρητήρια αθλητών και παραγόντων της Λευκορωσίας στο φινάλε».

Γ. ΚΑΡΥΤΣΑΣ: «ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΣ»!

Στην πλευρά των γυναικών τα συναισθήματα είναι άσχημα, όχι τόσο από το αποτέλεσμα όσο από την εμφάνιση. Από τη Θεσσαλονίκη, που έγινε ενδιάμεσος σταθμός πριν από την απογευματινή επιστροφή της ομάδας στην Αθήνα, ο Γιώργος Καρύτσας είπε σήμερα ότι αυτή η αρνητική πρεμιέρα στη Σερβία ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες για τον ίδιο και τις νεαρές αθλήτριές του. Για να δώσει την εξήγησή του στάθηκε στον τομέα του άγχους. «Είναι αδύνατον να κρύψω τη στεναχώρια μου. Κάναμε κακό παιχνίδι, δεν μπορέσαμε να παίξουμε καθόλου και ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες μου τόσα χρόνια στον πάγκο της ομάδας, όπως ήταν πολύ άσχημη εμπειρία και για τις κοπέλες», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συνέχισε: «Οι αθλήτριες παρουσιάστηκαν πολύ αγχωμένες. Ίσως ακούγεται κάπως περίεργο αυτό, επειδή είχαμε πει από την Αθήνα ότι αντιμετωπίζουμε ανώτερη ομάδα και δεν περιμένουμε να νικήσουμε, ωστόσο με τη Σερβία να παρατάσσει τελικά τη δεύτερη ομάδα της δημιουργήθηκαν προσδοκίες, που πρόσθεσαν πίεση. Αυτά παίζουν ρόλο στον αθλητισμό. Περιμέναμε ν’ αγωνιστούν οι πρώτες παίκτριες της Σερβίας, κάτι που θα έκανε τα κορίτσια να παίξουν πιο ελεύθερα, όμως όταν είδαν διαφορετική σύνθεση πίστεψαν σε κάτι καλύτερο και «φορτώθηκαν» με πίεση, που τελικά δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν. Φάνηκε στην εξέλιξη αυτό. Η Μαρία (σ.σ. Χριστοφοράκη) ήταν μπροστά με 7-5 στο 2ο σετ κι έχασε έξι πόντους στη σειρά. Τελικά ηττήθηκε με 3-0 έχοντας αρνητική παρουσία κι αυτό επηρέασε και τις συμπαίκτριές της. Η Κατερίνα (σ.σ. Τόλιου) προηγήθηκε 6-1 και 7-3 στο 2ο σετ και το έχασε, το ίδιο έγινε και στο επόμενο σετ όταν το 5-3 υπέρ της έγινε 6-11. Φυσιολογικά δεν είμαστε και αγωνιστικά στο καλύτερο σημείο, αφού μετράει αρνητικά και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις αθλήτριες είχαν 5-6 μήνες να παίξουν διεθνή παιχνίδια.

Σε ερώτηση αν η ομάδα προλαβαίνει τώρα να παρουσιαστεί έτοιμη από κάθε άποψη σε δύο εβδομάδες ώστε τουλάχιστον να κάνει καλή εμφάνιση απέναντι στην ισχυρή Ουκρανία, ο πολύπειρος τεχνικός, απάντησε: «Δεν μπορώ να ξέρω τί πρόσωπο θα παρουσιάσουμε. Θα παίξουν ρόλο διάφορα πράγματα. Είναι το πώς θ’ αντιδράσουν οι αθλήτριες εκείνη τη στιγμή, το ποια θα είναι η ψυχολογία τους με την παρουσία του κόσμου, το αν θα μετρήσει η αποχή από διεθνή τουρνουά και φυσικά το αν θα τους κάνει η εγνωσμένη αξία των αθλητριών από την Ουκρανία να παίξουν πιο ελεύθερα. Τέλος πάντων, ευελπιστούμε σε καλύτερη συνέχεια, ξέρουμε που βρισκόμαστε και θα παλέψουμε για την παραμονή όπως μπορούμε».

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα στην 1η και τη 2η κατηγορία των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μόνο ένα ματς της εναρκτήριας αγωνιστικής των ομίλων θα γίνει σε άλλη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο γκρουπ της Ελλάδας στους άνδρες ήταν πολλοί αμφίρροποι και οι άλλοι δύο αγώνες. Η Ρωσία, επόμενη αντίπαλος της εθνικής μας στις 18 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έκαμψε στην Αγία Πετρούπολη την αντίσταση της Ουγγαρίας με 3-2. Είχε εκτός ομάδας τους τρεις πρώτους αθλητές της στη διεθνή κατάταξη (τον Σιμπάεφ, τον Σμιρνόφ και τον Σκάσκοφ) και αγωνίστηκε με τους Λιβεντσόφ, Κουζμίν και Βλασόφ. Την καθοριστική νίκη πέτυχε ο Λιβεντσόφ στο τέλος εναντίον του Κοσίμπα με 3-2 σετ…Ο Βλασόφ επικράτησε στο επίσης κρίσιμο τρίτο ματς, ενώ ο Λιβεντσόφ είχε νικήσει και στον πρώτο του αγώνα. Ο Πατάντιους και ο Κοσίμπα πέτυχαν τις νίκες των Ούγγρων, που είχαν στη θέση 3 τον Νάγκι.

Η Κροατία έφτασε σε σπουδαία εκτός έδρας νίκη εναντίον της Αυστρίας στο Μπρακ αν Ντερ Μερ με 3-2. Στον αγώνα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, προηγήθηκε 2-0 χάρη σε νικηφόρα αποτελέσματα του Ταν Ρούι Βου και του Γκάσινα (σ.σ. ο Πρίμορατς δεν ήταν στην αποστολή). Οι Αυστριακοί, που δεν είχαν στη σύνθεσή τους τον Σλάγκερ και τον Γκάρντος, ισοφάρισαν με νίκες του Τσεν Βεσίνγκ (ο οποίος τοποθετήθηκε 3ος παίκτης) και του Φέγκερλ στο δεύτερο παιχνίδι του. Έτσι, όλα ξεκαθάρισαν στο φινάλε, όπου ο Ταν έφτασε και σε δεύτερη νίκη, αυτή τη φορά επί του Ντανιέλ Χάμπεσον με 3-1 σετ. Την τριάδα της Κροατίας συμπλήρωσε ο Κολάρεκ.

Στο γκρουπ της εθνικής μας ομάδας των γυναικών η Λιθουανία και η Ουκρανία έδειξαν την ανωτερότητά τους απέναντι στην Ιταλία και τη Σουηδία, όμως η δεύτερη συνάντησε κάποιες δυσκολίες μέχρι να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Η Σουηδία αντιστάθηκε αρκετά στο Ντόνετσκ, αλλά στην ουσία είχε μοναδικό «όπλο» την Έκολμ, που πέτυχε δύο νίκες. Στα υπόλοιπα ατομικά παιχνίδια οι Ουκρανές (τις οποίες θυμίζουμε ότι θ’ αντιμετωπίσουν οι διεθνείς μας στις 18 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) ήταν εμφανώς καλύτερες, με τις Πεσότσκα, Μπιλένκο και Γκαπόνοβα να σημειώνουν από μία νίκη. Οι Σκανδιναβές χρησιμοποίησαν ακόμα τη Γιόνσον και την Μπέργκστρομ.

Αντίθετα, η Λιθουανία επιβλήθηκε άνετα στο Βίλνιους της Ιταλίας με 3-0. Αγωνίστηκε με τις Μισικονίτε, Στουκίτε, Γιουσεβικιούτε και δεν έχασε ούτε σετ. Να σημειωθεί ότι η κορυφαία παίκτριά τους και πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών, Ρούτα Πασκαουσκιένε, αναμένεται να επανέλθει το 2013, καθώς πρόσφατα έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Η Ιταλία παρέταξε τις νεαρές Πικολίν, Κολαντόνι και Σκαρντίνο.

Πριν δούμε συνοπτικά όλα τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στη Championship και τη Challenge Division να θυμίσουμε ότι στο γκρουπ Α της κορυφαίας κατηγορίας έχει γίνει από τον Ιούλιο ο αγώνας της Γερμανίας με τη Σουηδία για την 3η αγωνιστική. Οι Γερμανοί είχαν νικήσει 3-0 και τώρα προηγούνται στη βαθμολογία με δύο νίκες, αντίθετα οι Σουηδοί υπέστησαν και δεύτερη ήττα.

Στους άνδρες:

Championship Division γκρουπ Α:

Γερμανία-Σερβία                 3-1

Σουηδία-Ισπανία                 1-3

Πορτογαλία-Γαλλία              3-1

Championship Division γκρουπ Β:

Ρωσία-Ουγγαρία                 3-2

Αυστρία-Κροατία                 2-3

Λευκορωσία-Ελλάδα            3-1

Challenge Division γκρουπ Α:

Τσεχία-Ολλανδία                 3-0

Σλοβακία-Αγγλία                1-3

Ρουμανία-Βουλγαρία            3-0

Challenge Division γκρουπ Β:

Δανία-Εσθονία                    3-0

Πολωνία-Ιταλία                  3-2

Σλοβενία-Τουρκία               3-1

Στις γυναίκες:

Championship Division γκρουπ Α:

Ουγγαρία-Λευκορωσία         3-0

Ολλανδία-Κροατία               3-1

Πολωνία-Γαλλία        21/09 στο Γκντανσκ

Championship Division γκρουπ Β:

Ισπανία-Τσεχία                   2-3

Ρουμανία-Ρωσία                  3-1

Γερμανία-Αγγλία                3-0

Challenge Division γκρουπ Α:

Σερβία-Ελλάδα                   3-0

Λιθουανία-Ιταλία                 3-0

Ουκρανία-Σουηδία              3-2

Challenge Division γκρουπ Β:

Τουρκία-Εσθονία                3-1

Σλοβακία-Πορτογαλία          1-3

Λουξεμβούργο-Βουλγαρία    3-0

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ