Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στις θέσεις 17-32 του απλού πλασαρίστηκε ο Σγουρόπουλος στο Κέιπ Τάουν

Keip Town_Sgouros_prokrisi

Keip Town_Sgouros_prokrisiΣτους «32» του απλού νέων ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Γιάννης Σγουρόπουλος. Για τον 2ο γύρο του αγωνίσματος κάμφθηκε νωρίς το μεσημέρι από τον Κινέζο Σου Γινγκμπίν με 4-1 σετ και πλασαρίστηκε στις θέσεις 17-32. Διεκδίκησε μία ακόμα σπουδαία νίκη, είχε ευκαιρίες να πάρει περισσότερα πράγματα, αλλά δίχως αμφιβολία μπορεί να φύγει απόλυτα ευχαριστημένος από την πορεία του στο Κέιπ Τάουν. Προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό από πολύ δύσκολο όμιλο, στους «64» έκανε το κάτι παραπάνω αποκλείοντας τον Τσέχο Τόμας Πολάνσκι, νούμερο 11 του κόσμου και 2 της γηραιάς ηπείρου στους νέους και σήμερα κυνήγησε τις πιθανότητές του για τη 16άδα. Δοκιμάστηκε με πολύ δυνατούς Ευρωπαίους, με Κινέζους, αλλά και με Κορεάτη αθλητή και είχε την ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα μαζί με τον προπονητή του Κώστα Βατσακλή. Στην πρώτη του παρουσία στον θεσμό τα πήγε εξαιρετικά, έκανε το όνομά του ευρύτερα γνωστό στη διεθνή σκηνή κι έδειξε ξανά ότι έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον.

Ο Σου Γινγκμπίν (νούμερο 35 στους εφήβους τον Νοέμβριο) κατέκτησε το περασμένο Σάββατο το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στα seedingτου απλού δεν ήταν ψηλά, βρισκόταν στο νούμερο 29, μόλις έξι θέσεις πάνω από τον Έλληνα αθλητή, όμως και μόνο το γεγονός ότι είναι 3ος παίκτης της Κίνας αρκούσε για να φανερώσει την αξία του. Πράγματι, στο παιχνίδι που μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ, ο πολύ αθλητικός Ασιάτης όρθωσε υψηλό εμπόδιο και υπερίσχυσε στα κρίσιμα σημεία για να φτάσει στο 4-1.

Μπήκε καλύτερα στο τραπέζι και με γρήγορο και δυνατό πινγκ πονγκ πήρε το προβάδισμα. Ο Σγουρόπουλος, που άρχισε να βρίσκει ρυθμό μετά τα μέσα του 1ου σετ, πήρε περισσότερες επιθέσεις στο 2ο σετ και με τέλεια εκκίνηση 5-0 έφτασε στην ισοφάριση.

Το 3ο σετ κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ο νικητής του φετινού όπεν της Κροατίας συνέχισε με πολλή ενέργεια, αλλά στο 6-7 έχασε backhand επίθεση, που είναι από τα όπλα του, ενώ σε αρκετές στιγμές επέτρεψε στον Κινέζο να κάνει σπιν σε πρώτο χρόνο. Ο Σου προηγήθηκε 5-1 στο 4ο σετ, αλλά ο Σγουρόπουλος με δυνατές επιθέσεις και καλή υποδοχή ισοφάρισε 5-5 και αργότερα 7-7. Στο 8-9 ο Κινέζος ζήτησε τάιμ άουτ και πήρε τους επόμενους πόντους με πολύ καλά χτυπήματα. Στο 5ο σετ απέκτησε ο 16άχρονος διεθνής μας το πάνω χέρι με 3-0 και αργότερα 6-3. Είχε καλό σερβίς και αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις από μέση και μακρινή απόσταση, όμως ο Σου τον έφτασε επιλέγοντας πάλι να παίξει κοντά στο τραπέζι και με σπιν στο σώμα και άλλα δύσκολα σημεία. Στους τελευταίους πόντους ο Έλληνας πρωταθλητής στάθηκε και άτυχος. Έχασε backhandσπιν στο 8-8, ο Βατσακλής πήρε εσπευσμένα τάιμ άουτ και αμέσως μετά ο αθλητής του έβγαλε άουτ ένα ακόμα τέτοιο χτύπημα! Μείωσε σε 9-10 αλλά έχασε την υποδοχή για να τελειώσει το ματς. Τα σετ 6-11, 11-7, 8-11, 8-11 και 9-11.

Ο Σου δεν είναι βαθμολογημένος στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης εφήβων του Δεκεμβρίου, όμως στην τελευταία του εμφάνιση, τον Νοέμβριο, ήταν στο νούμερο 35. Τον περασμένο Ιούλιο στο WorldTour της Βόρειας Κορέας, που ήταν της βαθμίδας Challenge, κατέκτησε την πρωτιά στο διπλό ανδρών και ήταν φιναλίστ του τελικού στο απλό ανδρών. Επίσης, φέτος και πέρσι είχε χάλκινο και ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα, στο απλό του διεθνούς τουρνουά νέων του Χονγκ Κονγκ.

Αυτή ήταν η 5η χρονιά και με 6ο διαφορετικό αθλητή, που εκπροσωπήθηκε στον θεσμό η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Έχει μετάσχει σε όλα τα ατομικά αγωνίσματα, αλλά ποτέ στο ομαδικό. Το 2005 στο Λιντς της Αυστρίας και το 2006 στο Κάιρο είχε προσκληθεί η Αγγελίνα Παπαδάκη. Το 2006 έζησε αυτή την εμπειρία και η Μαρία Χριστοφοράκη. Το 2008 στη Μαδρίτη αγωνίστηκαν ο Στέφανος Μανουσώφ και ο Γιώργος Φραγκούλης και το 2013 στο Ραμπάτ του Μαρόκου η Κατερίνα Τόλιου. Με την πρόκριση στον 2ο γύρο ο Σγουρόπουλος έκανε στη Νότια Αφρική την καλύτερη πορεία για τα ελληνικά χρώματα στο αγώνισμα, πάντως να θυμίσουμε ότι στον 1ο γύρο του απλού είχαν προκριθεί η Παπαδάκη στην πρώτη συμμετοχή της, η Τόλιου και ο Μανουσώφ.

 

* Η φωτό του Σγουρόπουλου είναι από την παρουσίαση του καθοριστικού προχτεσινού αγώνα του με τον Κορεάτη Κιμ Νταεγού για την πρόκριση στο ταμπλό.

                                      

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ