Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-1 με …χαμόγελα για την εθνική γυναικών από τη Ρουμανία

Gerasimatou

GerasimatouΑναμενόμενη ήττα με 3-1 υπέστη απόψε η εθνική μας ομάδα των γυναικών στην ομοσπονδιακή αίθουσα από τη Ρουμανία για την 4η αγωνιστική των γκρουπ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017, αλλά όσο κι αν ακούγεται παράδοξο πρόκειται για αποτέλεσμα, που έφερε χαμόγελα! Για την ακρίβεια αποτέλεσμα και εμφάνιση μαζί επέτρεψαν θετικές σκέψεις για το μέλλον διότι για δεύτερο σερί ματς απέναντι σε ομάδα-μεγαθήριο της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας αντισφαίρισης οι αθλήτριες του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου άφησαν στο τραπέζι καλά δείγματα γραφής. Η Ελλάδα πήρε επί μέρους ματς από ξεκάθαρα ανώτερη ομάδα (όπως έγινε πρόσφατα και με την Ολλανδία), από τη φιναλίστ των τελικών σε 4 συνολικά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια κι αυτό δεν είναι λίγο! Τη νίκη σημείωσε η Φιλαρέτη Εξάρχου και είναι σημαντικό που την κατάφερε μετά από καιρό, που είχε ν’ αγωνιστεί στο ομαδικό με το εθνόσημο. Διαφοροποιήθηκε σημαντικά η σύνθεση σε σχέση με τους δύο πρώτους αγώνες στη διοργάνωση, ο μέσος όρος ηλικίας κατέβηκε κι άλλο, ωστόσο και πάλι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε αξιόλογη εμφάνιση. Πραγματοποίησαν ντεμπούτο με την εθνική γυναικών η 20άχρονη Κωνσταντίνα Παρίδη και η 15άχρονη Ιωάννα Γερασιμάτου (φωτό). Έκαναν πολύ καλή προσπάθεια, μπόρεσαν να διαχειριστούν το φυσιολογικό άγχος και πήραν το χειροκρότημα από τους φιλάθλους. 

Η εθνική μας παραμένει στην τελευταία θέση του 2ου γκρουπ της Championship Division και οδηγείται φυσιολογικά στην επιστροφή στη 2η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Challenge Division). Θα ολοκληρώσει τα παιχνίδια της στις 7 Μαρτίου 2017 όταν θ’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Ολλανδία. Στις 24 Ιανουαρίου, στην 5η αγωνιστική, έχει ρεπό και τότε είναι στο πρόγραμμα ο αγώνας Ρουμανίας-Ολλανδίας. Το ματς μαγνητοσκοπήθηκε με περιγραφή από το σάιτ Sportshero και θ’ ανέβει σύντομα στο κανάλι της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο youtube.

«Είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας και χάρηκα επίσης που με την εξέλιξη του αγώνα μού δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και τις τέσσερις αθλήτριες. Έπαιξαν όλες σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, προσπάθησαν για το καλύτερο και δεν νομίζω ότι μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω εναντίον μίας κορυφαίας ευρωπαϊκής δύναμης», τόνισε ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που δήλωσε τριάδα τις Παρίδη, Τόλιου και Εξάρχου και στο 4ο στη σειρά παιχνίδι αντικατέστησε την πρώτη με τη Γερασιμάτου.   

Η Κωνσταντίνα Παρίδη (που δεν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης και θα επανέλθει μετά από αυτή τη συμμετοχή) τοποθετήθηκε στη θέση 1 κι έζησε πολύτιμη εμπειρία αντιμετωπίζοντας τη Μπερναντέτ Ζοκς (Νο 27 στην Ευρώπη και 70 στον κόσμο). Έχασε φυσιολογικά με 3-0, αλλά είχε καλά διαστήματα και κυρίως στο 3ο σετ, όπου παρακολουθούσε το σκορ και κάμφθηκε οριακά.

Στη συνέχεια η πρώτη Ελληνίδα της διεθνούς κατάταξης, η Κατερίνα Τόλιου (Νο 93 στην Ευρώπη), αντιμετώπισε την περίφημη Ελιζαμπέτα Σαμάρα, που φιγουράρει στο νούμερο 4 της ηπείρου και είναι η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών. Έχασε 3-0, αλλά όπως στον αντίστοιχο αγώνα του 1ου γύρου, άσκησε κάποια πίεση, μάλιστα στο 1ο σετ είχε 3 σετ μπολ και είδε την αριστερόχειρα Ρουμάνα να παίρνει κι έναν τυχερό πόντο (με «σόρι»). Επίσης, στο 3ο σετ κατάφερε να ισοφαρίσει από 2-7 σε 7-7, όμως μετά έκανε και λάθη.

Οι λιγοστοί φίλαθλοι, που βρέθηκαν στο φαληρικό στάδιο, απόλαυσαν αμέσως μετά το μοναδικό αμφίρροπο ματς και κυρίως τη νίκη της Φιλαρέτης Εξάρχου. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2012 (επίσης είχε βγει τους τελευταίους μήνες από τους πίνακες αξιολόγησης) κατέβαλλε οριακά με 3-2 σετ την Καμέλια Ιάκομπ (Νο 49 στην Ευρώπη). Στην επιστροφή της σε αγώνες στο ομαδικό με την εθνική γυναικών τονώνει και την ψυχολογία της αυτό το αποτέλεσμα, μάλιστα ήρθε σαν ιδανική συνέχεια στην πρόσφατη νίκη της με τη φανέλα του Δ.Α.Ο. Ταύρου στην Ευρώπη. Απέναντι σε αθλήτρια με αμυντικό στυλ παιχνιδιού η Εξάρχου ήταν αρνητική στο 2ο και το 3ο σετ, όμως εκεί που χρειάστηκε είχε και αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό. Στο 5ο σετ βρέθηκε πίσω 5-7 με τέσσερις χαμένους πόντους στη σειρά και το γύρισε σε 11-9. Η Ιάκομπ και πρώην Ποστόακα ήταν δευτεραθλήτρια Ευρώπης γυναικών στο ομαδικό το 2011.  

Στο επόμενο ματς ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος έκανε χρήση του δικαιώματος για αλλαγή παίκτριας κι αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία της παρθενικής συμμετοχής με την εθνική γυναικών και στη μικρή Ιωάννα Γερασιμάτου. Η 15άχρονη πρωταθλήτρια έκανε καλή χρονιά και ο αγώνας με την καταξιωμένη Σαμάρα αποτελεί σίγουρα το καλύτερο τελείωμα. Σε παιχνίδι, που σίγουρα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη της, πάλεψε για το καλύτερο κι ευτύχησε να πάρει κι αυτή το χειροκρότημα του κοινού.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ρουμανία 1-3:

Κωνσταντίνα Παρίδη-Μπερναντέτ Ζοκς 0-3 (6-11, 7-11, 9-11)

Κατερίνα Τόλιου-Ελιζαμπέτα Σαμάρα 0-3 (11-13, 7-11, 7-11)

Φιλαρέτη Εξάρχου-Καμέλια Ιάκομπ 3-2 (12-10, 5-11, 4-11, 11-4, 11-9)

Ιωάννα Γερασιμάτου-Σαμάρα 0-3 (3-11, 3-11, 7-11)

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ Β

ΧΩΡΑ                ΒΑΘΜΟΙ               ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Ρουμανία    6 (σε 3 αγώνες)       9-2

——————————————————

2. Ολλανδία     3 (σε 2 αγώνες)       4-4

——————————————————-

-. Ελλάδα         3 (σε 3 αγώνες)       2-9

Τα στελέχη των δύο εθνικών ομάδων, όπως και ορισμένοι ακόμα άνθρωποι του αθλήματος σχημάτισαν μεγάλη παρέα και να δειπνήσουν μαζί μετά τον αγώνα. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ