Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η …μονιμότητα (στους άνδρες) και οι …εναλλαγές (στις γυναίκες) εν όψει Πανελληνίου πρωταθλήματος

DSC9272

 DSC9272Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών γίνεται το επίκεντρο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης το προσεχές Σαββατοκύριακο 4 και 5 Fili-ZavitsanouΜαρτίου. Θα διεξαχθεί στην ομοσπονδιακή αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θα συγκεντρώσει  και φέτος όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα και θ’ αναδείξει τους καλύτερους και τις καλύτερες του 2017 σε απλό και διπλό. Με εγγυημένο το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και τον συναγωνισμό υπόσχεται συγκινήσεις και φυσικά προκαλεί πάντοτε συζητήσεις και εκτιμήσεις για τους πρωταγωνιστές. Το μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά, το δημιουργεί το αγώνισμα του απλού και λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των αγώνων εντοπίζουμε στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν τη σημασία τους. Βγάζουν συγκεκριμένα από μία αξιοσημείωτη ιστορία σε άνδρες και γυναίκες και εξιτάρουν την περιέργεια για το τι θα συμβεί φέτος. Από τη μια πλευρά είναι η …μονιμότητα του Κώστα Παπαγεωργίου και από την άλλη η εναλλαγή των πρωταθλητριών Ελλάδας, που …ιντριγκάρουν. Πριν δούμε αναλυτικότερα κάποιους αριθμούς να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη διοργάνωση στο ετήσιο καλεντάρι της ΕΦ.Ο.Επ.Α. είναι και φέτος αφιερωμένη στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Πέρα Αθηνών και μέλους της διοίκησης της ομοσπονδίας Δάμωνα Δαμιανίδη.  

Στους άνδρες το βασικό ερώτημα θα είναι και φέτος ποιος μπορεί ν’ αποσπάσει τα πρωτεία από τον Παπαγεωργίου. Ο 38άχρονος αρχηγός της εθνικής μας ομάδας παίρνει σταθερά τον πανελλήνιο τίτλο από το 2010! Έχει 7 στη σειρά και 8 στο σύνολο με τον 1ο να τον κατακτά το 2005 στην Πάτρα. Μέχρι το 2016 μάλιστα, έφτανε στους σερί τίτλους χωρίς να χάνει σετ στον τελικό και μόνο πέρσι έχασε ένα από τον Τάσο Ρηνιώτη! Επιπλέον, στους τελικούς της 7ετίας είχε διαφορετικό αντίπαλο κάθε χρόνο και είναι ενισχυτικό και αυτό το γεγονός στην εικόνα της κυριαρχίας του.

Ο Παπαγεωργίου δείχνει όλα τα χρόνια έμπρακτα την αγάπη του και τον σεβασμό του προς τον θεσμό και καθώς νοιάζεται και για τη στατιστική πλευρά των επιδόσεών του, φέτος έχει ένα έξτρα προσωπικό κίνητρο. Αν αυξήσει το σερί και φτάσει στον 9ο συνολικά τίτλο του στο απλό ανδρών θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κώστα Πρίφτη! Ο παλιός πρωταθλητής του Παναθηναϊκού είχε σταματήσει στα 9 χρυσά μετάλλια (1973-1975, 1982-1986 και 1988) και είναι 3ος στη λίστα με τους πολυνίκεις του θεσμού. Πρώτος με διαφορά παραμένει ο Γιάννης Βλοτινός, που έχει 14 τίτλους (1991, 1993-1994, 1996, 1998-2000, 2002-2004 και 2006-2009) και τον ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Χρήστος Χριστοδουλάτος με 10 (1962-1963, 1965-1968, 1970-1972 και 1977). Ο Παπαγεωργίου λοιπόν, έχει δυνατό λόγο να παραμείνει στην κορυφή και να βάλει ακόμα πιο γερά τη σφραγίδα του στην ιστορία του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα βέβαια, η …δυναστεία, που έχει δημιουργήσει ο αθλητής του Ολυμπιακού, κάνει πολύ μεγάλη την πρόκληση για τους υπόλοιπους επίδοξους πρωταθλητές να του πάρουν τα σκήπτρα.  

Στις γυναίκες συμβαίνει το εντελώς αντίθετο τα τελευταία χρόνια. Όχι απλά δεν συναντάς αθλήτρια με σερί τίτλους, αλλά από το 2011 μέχρι σήμερα διαφέρει κάθε χρόνο η νικήτρια! Πριν από έξι χρόνια πρώτευσε η Κατερίνα Ντουλάκη και κατά σειρά τις επόμενες σεζόν ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Φιλαρέτη Εξάρχου, η Χριστίνα Φίλη, η Μαρία Χριστοφοράκη, η Κατερίνα Τόλιου και η Γεωργία Ζαβιτσάνου! Την τελευταία 10ετία εμφανίζει τίτλο και η Αρχοντούλα Βολακάκη (2007) και στο ίδιο διάστημα μόλις δύο αθλήτριες είχαν πάνω από μία πρωτιά (3 η Φίλη, 2 η Ντουλάκη). Αυτό το στατιστικό μαρτυρά πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στις γυναίκες κι ενώ κάποτε ο κόσμος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης έβλεπε, για παράδειγμα, 8 σερί τίτλους από τη Λουκία Σκριβάνου (1959-1966), 4 από τη Μαρία Λουκά (1971-1974) και 3 από τη Λένα Ράλλη (1948-1950). Εν όψει του Πανελληνίου πρωταθλήματος 2016-2017 η εναλλαγή στις πρωταθλήτριες των τελευταίων ετών αυξάνει το ενδιαφέρον στο απλό γυναικών. Στο Σ.Ε.Φ. θα είναι παρούσες όλες οι κάτοχοι τίτλου της τελευταίας 5ετίας (καθώς η Ντουλάκη έχει σταματήσει, ως γνωστόν, την ενεργό δράση) και πέρα από τη Φίλη, που έχει στο ενεργητικό της 7 χρυσά μετάλλια, το κίνητρο είναι μεγάλο για τα υπόλοιπα τέσσερα κορίτσια διότι όλα τους θ’ αναζητήσουν τον δεύτερο τίτλο.

 

* Στις φωτό ο Κώστας Παπαγεωργίου αριστερά από αγώνα της εθνικής ομάδας (φωτό Πέτρος Βήττας) και η Χριστίνα Φίλη με τη Γεωργία Ζαβιτσάνου δεξιά μετά το περσινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Σ.Ε.Φ.       

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ