Ο απόηχος της 2ης αγωνιστικής των E.C.Q. για τις εθνικές μας ομάδες

Με τους δύο αγώνες, που έδωσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι εθνικές μας ομάδες έκλεισαν το πρώτο κομμάτι στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013. Χτες βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε αυτή την πανδαισία επιτραπέζιας αντισφαίρισης που απόλαυσαν εκατοντάδες φίλαθλοι, η εθνική ανδρών κατέβαλλε τη Ρωσία με 3-1για το γκρουπ Β της Championship Division, ενώ οι γυναίκες ηττήθηκαν από την Ουκρανία με 3-0 για το γκρουπ Α της Challenge Division. Η επόμενη δραστηριότητά τους στη διοργάνωση είναι σε δύο μήνες (20 Νοεμβρίου). Νωρίτερα έχουν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Χέρνινγκ της Δανίας (17-21 Οκτωβρίου), αλλά πριν στρέψουν εκεί την προσοχή τους μπορούν να υπολογίσουν ότι οι εξελίξεις στη 2η αγωνιστική των European Championships Qualifications επιτρέπουν και στις δύο ομάδες ενθαρρυντικές σκέψεις και τη συνέχεια. Τις επιτρέπουν ακόμα και στην εθνική γυναικών, που έχει υποστεί δύο ήττες, ενώ το ανδρικό συγκρότημα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την παραμονή πριν από την τελευταία αγωνιστική.

Στο γκρουπ Β των ανδρών προηγείται η Κροατία. Η Ελλάδα ισοβαθμεί στη 2η θέση με την Αυστρία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Αυστρία, που είναι η επόμενη αντίπαλός μας, επικράτησε στην Ουγγαρία, όμως αγωνίστηκε και πάλι χωρίς τη βασική της ομάδα και αυτό έχει τη σημασία του…Γενικά, στις δύο πρώτες αγωνιστικές της κορυφαίας κατηγορίας είναι σαφές ότι όλες σχεδόν οι ομάδες δίνουν ευκαιρίες συμμετοχής σε αναπληρωματικούς παίκτες. Αν οι (ισχυροί σε κάθε περίπτωση) Αυστριακοί «κατεβάσουν» δεύτερη ομάδα και στο Βελς στις 20 Νοεμβρίου, τότε θεωρητικά η εθνική μας θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη με περισσότερες πιθανότητες. Επιπλέον, το 2013, στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, οι διεθνείς μας θα έχουν δύο ματς εντός συνόρων, πρώτα με την Κροατία και μετά με την Ουγγαρία…Αυτά είναι τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι μετά την πολύ δύσκολη και πολύ σημαντική (βαθμολογικά και ψυχολογικά) νίκη επί της Ρωσίας έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στον στόχο της παραμονής χωρίς μεγάλη πίεση… Θυμίζουμε ότι την κατηγορία εξασφαλίζουν οι ομάδες, που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-5 των δύο γκρουπ.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «Η ΝΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΑΡΧΗ ΑΝΕΒΑΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ»

«Δεν ξέρουμε αν ο Καλλίνικος (σ.σ. Κρεάνγκα) θα έρθει στην Αυστρία, πάντως αν είναι στην αποστολή και οι αντίπαλοί μας παρατάξουν ανάλογη τριάδα με την χτεσινή θα έχουμε πολύ καλή ευκαιρία να νικήσουμε. Και χωρίς τον Καλλίνικο πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητα να πάρουμε τη νίκη αν η Αυστρία αγωνιστεί ξανά με αναπληρωματικούς», σχολίασε το μεσημέρι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του χτεσινού αγώνα Παναγιώτης Γκιώνης και συνέχισε: «Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι μπορεί να φανεί υπέρ μας το βαθμολογικό προβάδισμα της Κροατίας με την έννοια ότι με μία ακόμα νίκη θα ξεκαθαρίσει νωρίς το θέμα παραμονής της και μπορεί να έρθει βαθμολογικά αδιάφορη στην Αθήνα την 4η αγωνιστική. Με νίκη εκεί θα εξασφαλίσουμε κι εμείς την παραμονή ακόμα κι αν έχουμε χάσει στο μεταξύ στην Αυστρία. Θα επιδιώξουμε, με άλλα λόγια, να μην φτάσουμε καν στον αγώνα με την Ουγγαρία για να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής, ώστε να μην υπάρχει η βαθμολογική πίεση και το άγχος του τελευταίου ματς».

Αναφορικά με τη νίκη εναντίον της Ρωσίας ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα σχολίασε: «Παρότι δεν αντιμετωπίσαμε την πρώτη τριάδα ξέραμε ότι θα είχαμε πολύ δύσκολο έργο. Ο Λιβεντσόφ και ο Πάικοφ είναι φορμαρισμένοι κι επίσης αποδείχτηκε πολύ αξιόλογος και ο τρίτος Ρώσος, ο Μπούροφ, που νίκησε τον Παπαγεωργίου. Αν έχανα στο πρώτο ματς μπορεί να ήταν διαφορετικά τα πράγματα μετά. Ο Πάικοφ ήταν πολύ δυνατός και το ίδιο δύσκολα τον είχα νικήσει και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010. Τελικά πήρα τη νίκη με ανατροπή στο «κόντρα» σετ και το ένιωσα ότι όλη η ομάδα ανέβηκε μετά ψυχολογικά. Ο Καλλίνικος είχε καλό ρυθμό και θύμισε παλιότερες εξαιρετικές εμφανίσεις του. Από τη στιγμή που ήμασταν πλήρεις θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να νικήσουμε ακόμα κι αν έρχονταν και τα πιο ηχηρά ονόματα της Ρωσίας, όπως είχαμε κάνει και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010. Απλά, ακούγοντας τη σύνθεση των αντιπάλων μας πιστέψαμε ακόμα περισσότερο στη νίκη και λέγαμε μεταξύ μας ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλη ευκαιρία».

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ…

Στη 2η κατηγορία των γυναικών ήταν δεδομένο ότι η ανανεωμένη εθνική μας ομάδα θ’ αναλάμβανε εξαιρετικά δύσκολο έργο για τη «σωτηρία». Αυτό επιβεβαιώνεται άμεσα με τις δύο ήττες 3-0, δύο ματς όπου πέρα από την καλή αγωνιστική παρουσία κόντρα στην Ουκρανία, το «κέρδος» για την Ελλάδα ήταν μόλις δύο σετ. Ένα χτες από την Τόλιου κι ένα στις 4 Σεπτεμβρίου στη Σερβία από την Εξάρχου…

Ουκρανία και Σερβία προηγούνται αήττητες στο γκρουπ Α, ενώ η εθνική μας μειονεκτεί και απέναντι στη Σουηδία και τη Λιθουανία, που ακολουθούν στη βαθμολογία και είναι οι επόμενοι αντίπαλοί της. Ωστόσο, το αισιόδοξο σημάδι είναι ότι παρουσιάζεται αδύναμη η Ιταλία. Παρατάσσει κι αυτή ανανεωμένη ομάδα στα δύο πρώτα ματς και αν δεν αλλάξει τις επιλογές της σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να τη «χτυπήσει». Θα υπάρχει αγωνία μέχρι το φινάλε πάντως, καθώς η ομάδα του Γιώργου Καρύτσα θα συναντήσει τη γειτονική χώρα την επόμενη χρονιά στην 5η και τελευταία αγωνιστική (το ματς στην Ιταλία, όμως οι ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα).

«Πράγματι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα παλέψουμε με την Ιταλία για την αποφυγή της τελευταίας θέσης και την παραμονή στην κατηγορία. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κυνηγήσουμε τη νίκη με βάση και τη σύνθεσή της σε αυτά τα πρώτα ματς, αλλά γενικά βλέπουμε και τις άλλες ομάδες να κάνουν αλλαγές στις τριάδες τους. Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε με καλές εμφανίσεις όπως σήμερα (σ.σ. χτες) με την Ουκρανία και να είμαστε έτοιμες να παλέψουμε για το καλύτερο και στους αγώνες με τη Σουηδία και τη Λιθουανία. Άλλωστε ούτε αυτές ξέρουμε ποιες αθλήτριες θα «κατεβάσουν», ούτε βέβαια κι αν η Ιταλία θα έχει πάλι νεαρές παίκτριες ή θα βάλει, για παράδειγμα, την κινεζικής καταγωγής Μονφαρντίνι», απάντησε σε σχετική ερώτηση στην κάμερα του ΤΗΛΕΑΣΤΥ η Μαρία Χριστοφοράκη λίγα λεπτά μετά τον αγώνα με την Ουκρανία.

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑ E.C.Q.

Το βράδυ της Τρίτης διεξήχθησαν και τα υπόλοιπα δύο ματς στο γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας των προκριματικών. Η μοναδική ομάδα με δύο νίκες στο ενεργητικό της είναι η Κροατία. Υποδέχτηκε στο Πρέλογκ τη Λευκορωσία, αμφότερες «κατέβασαν» τη δεύτερη ομάδα τους κι αυτή που έμεινε ανεπηρέαστη ήταν η Κροατία. Επιβλήθηκε με 3-1 χάρη σε δύο νίκες του Γκάσινα και μία του Τόσιτς. Ούτε ο Πρίμορατς ούτε ο Ταν Ρούι Βου αγωνίστηκαν (σ.σ. ο πρώτος είχε απουσιάσει και από τον πρώτο αγώνα εναντίον της Αυστρία) και στην τριάδα ήταν ξανά ο Κολάρεκ. Στην άλλη πλευρά όμως, οι απουσίες του Σαμσόνοφ και του Τσετίνινε δεν γινόταν να καλυφθούν επαρκώς. Οι Λευκορώσοι πάλεψαν τον αγώνα με τον Πλατόνοφ να επιβάλλεται του Κολάρεκ στο δεύτερο στη σειρά ματς και στη συνέχεια να χάνει 3-2 από τον Γκάσινα. Με το ίδιο σκορ έχασε στην αρχή και ο Νεκβέντοβιτς από τον Γκάσινα και μόνο ο Παραπάνοφ δεν ήταν ανταγωνιστικός.

Πρώτη νίκη στη διοργάνωση για την Αυστρία, που κατέβαλλε με 3-1 την Ουγγαρία στο Ντουναουτζβάρος. Δεν είχε στη διάθεσή της τους…κλασικούς τρεις «σωματοφύλακες» Σχλάγκερ, Γκάρντος και Τσεν Βεσίνγκ (ο τελευταίος είχε παίξει στην πρεμιέρα), αλλά οι Φέγκερλ, Ντομινίκ Χάμπεσον και Ντάνιελ Χάμπεσον ανταποκρίθηκαν θαυμάσια στους ρόλους τους. Ως πρώτος παίκτης ο Φέγκερλ νίκησε τον Ζβικλ και τον Πατάντιους, μία ακόμα νίκη σημείωσε ο Ντάνιελ Χάμπεσον κόντρα στον Πατάντιους. Στο τρίτο στη σειρά ματς ο Κοσίμπα (που αντικατέστησε τον Νάγκι σε σχέση με την πρεμιέρα) επικράτησε του Ντομινίκ Χάμπεσον, πάντως η Ουγγαρία επιβεβαιώνει προς το παρόν ότι είναι η πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ.

Στον όμιλο της εθνικής μας ομάδας των γυναικών, πλην της Ουκρανίας διπλασίασε τις νίκες της και η Σερβία. Είχε εύκολο έργο απέναντι στην Ιταλία στο Τέρνι και την κατέβαλλε με 3-0. Οι φιλοξενούμενες αγωνίστηκαν με τις Φέχερ, Α.Μ. Έρντελγι και Μόλναρ, ενώ η Ιταλία είχε πάλι εκτός τις πρώτες της αθλήτριες. Παρέταξε τις Κολαντόνι (δεύτερο συνεχόμενο ματς), Ριντόλφι και Τρότι και είχε δύο αλλαγές στη σύνθεση σε σχέση με το εναρκτήριο ματς (εκεί είχαν παίξει ακόμα η Σκαρντίνο και η Πικολίν).

Στο Κόπινγκ η Σουηδία νίκησε 3-1 τη Λιθουανία εκμεταλλευόμενη κυρίως την πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση της Έκολμ και την απουσία της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης Πασκαουσκιένε. Η πρώτη Σουηδέζα σημείωσε δύο νίκες, όπως και στην πρεμιέρα με την Ουκρανία, ενώ το τρίτο θετικό αποτέλεσμα ήρθε από τη Γιόνσον στο 1-1. Την τριάδα συμπλήρωσε η Μόσκοβιτς, που πήρε τη θέση της Μπέργκστρομ συγκριτικά με την 1η αγωνιστική στο Ντόνετσκ. Η Λιθουανία χρησιμοποίησε τις ίδιες αθλήτριες και στο δεύτερο πιαχνίδι της και ήταν οι: Μισικονίτε (που νίκησε τη Μόσκοβιτς), Στουκίτε και Γιουσεβικιούτε.

Όλα τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής στις δύο πρώτες κατηγορίες της διοργάνωσης και οι βαθμολογίες στα γκρουπ των εθνικών μας ομάδων:

Στους άνδρες:

Championship Division γκρουπ Α:

Ισπανία-Γερμανία                0-3

Σερβία-Πορτογαλία              1-3

Γαλλία-Σουηδία                  3-0

Championship Division γκρουπ Β:

Ελλάδα-Ρωσία                    3-1

Ουγγαρία-Αυστρία              1-3

Κροατία-Λευκορωσία           3-1

Challenge Division γκρουπ Α:

Ολλανδία-Σλοβακία             0-3

Βουλγαρία-Τσεχία               0-3

Αγγλία-Ρουμανία                1-3

Challenge Division γκρουπ Β:

Εσθονία-Πολωνία                0-3

Ιταλία-Σλοβενία                 3-1

Τουρκία-Δανία                   3-2

Στις γυναίκες:

Championship Division γκρουπ Α:

Λευκορωσία-Πολωνία          3-1

Γαλλία-Ολλανδία                3-2

Κροατία-Ουγγαρία              0-3

Championship Division γκρουπ Β:

Τσεχία-Γερμανία                 1-3

Αγγλία-Ρουμανία                1-3

Ρωσία-Ισπανία                    3-0

Challenge Division γκρουπ Α:

Ιταλία-Σερβία                     0-3

Ελλάδα-Ουκρανία               0-3

Σουηδία-Λιθουανία              3-1

Challenge Division γκρουπ Β:

Εσθονία-Σλοβακία               1-3

Πορτογαλία-Λουξεμβούργο   2-3              

Βουλγαρία-Τουρκία             0-3

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Β ΤΗΣ CHAMPIONSHIPDIVISION ΑΝΔΡΩΝ

ΟΜΑΔΑ           ΒΑΘΜΟΙ           ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Κροατία               4                  6-3

2. Αυστρία               3                  5-4

-. Ελλάδα                3                  4-4

-. Λευκορωσία         3                  4-4

-. Ρωσία                  3                  4-5

-------------------------------------------------

6. Ουγγαρία             2                  3-6

 

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Α ΤΗΣ CHALLENGEDIVISION ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΜΑΔΑ              ΒΑΘΜΟΙ         ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Σερβία                 4                  6-0

-------------------------------------------------

-. Ουκρανία             4                  6-2

3. Σουηδία               3                  5-4

-. Λιθουανία             3                  4-3

5. Ελλάδα                2                  0-6

--------------------------------------------------

-. Ιταλία                  2                  0-6

Φωτ: - Η εθνική μας ομάδα σε παράταξη στη διάρκεια της παρουσίασης. Από αριστερά διακρίνονται ο προπονητής Κώστας Βατσακλής και οι αθλητές Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης και Λευτέρης Μάκρας (Φωτ: Πέτρος Γιαννακούρης) 

gpsportimages epathla-zeus1images genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped