Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τελικό ο Γκιώνης στο Ζάγκρεμπ, έτοιμος για το πρώτο του χρυσό σε World Tour!

20170506 143553

20170506 143553Ολοταχώς προς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για πρώτη φορά στο απλό ανδρών ενός World Tour βαδίζει ο Παναγιώτης Γκιώνης! Το μεσημέρι στα ημιτελικά του κροατικού όπεν, ξεπέρασε ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο, τον Δανό Τζόναθαν Γκροθ και εξασφάλισε την πρώτη του είσοδο σε τελικό επαμειβόμενου όπεν της σειράς της I.T.T.F.! Το επόμενο βήμα θα είναι το πρώτο τρόπαιο και με τη συνολική του πορεία έως τώρα ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή δείχνει απόλυτα έτοιμος να το καταφέρει. Το νούμερο 2 του τουρνουά πραγματοποίησε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση και κατέβαλλε τον Σκανδιναβό πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού ανδρών (Νο 5 στο ταμπλό) με 4-1 σετ (11-9, 11-2, 11-8, 4-11, 11-8). Αντίπαλός του στον τελικό, σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, είναι ο Γάλλος Τριστάν Φλορέ (ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από τοitTV.com). Ο Φλορέ λύγισε στον άλλο ημιτελικό με 4-3 σετ τον Ινδό Χαρμίτ Ντεσάι.

Με τη νίκη του στην 4άδα ο Γκιώνης (νούμερο 36 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) έκανε πια το βήμα παραπάνω στο συγκεκριμένο αγώνισμα στην πολύχρονη παρουσία του σε World Tour (πρώην ProTour). Μέχρι τώρα, είχε για καλύτερη θέση την 3η στο σουηδικό όπεν, το 2013 στη Στοκχόλμη.

Χτες στα προημιτελικά έκαμψε στα επτά σετ τον Γερμανό αριστερόχειρα Μπένεντικτ Ντούντα, σήμερα στα ημιτελικά είχε εξίσου δύσκολο έργο κόντρα στον Γκροθ (νούμερο 42 στο τρέχον διεθνές ranking list). Ο 25άχρονος Δανός είναι επίσης αριστερόχειρας, αποδίδει απέναντι στην άμυνα κι έχει και γρήγορες μετακινήσεις. Στο αντίστοιχο περσινό όπεν του Ζάγκρεμπ είχε κατακτήσει την 1η θέση στο διπλό ανδρών. Στο ίδιο αγώνισμα είναι ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης (το 2016 ο τίτλος, με συμπαίκτη τον Γερμανό Πάτρικ Φρανζίσκα), ενώ είχε και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 (με τον συμπατριώτη του Κάσπερ Στέρνμπεργκ). Με την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή ο 37χρονος άσος εφάρμοσε πετυχημένη τακτική, είχε ρυθμό και κυρίως τα πήγε πολύ καλά στην επίθεση. Στο αμφίρροπο 5ο σετ μάλιστα, ήταν τα forehandσπιν που του χάρισαν τη νίκη.  

O Γκιώνης έκανε δυνατή εκκίνηση και μπορεί να πήρε με οριακή διαφορά το 1ο σετ, όμως το ήλεγχε με σταθερή άμυνα και επιθέσεις και είναι ενδεικτικό ότι προηγήθηκε 9-4 και 10-6. Με εξαιρετική τακτική και σιγουριά στις μπάλες κράτησε τον υψηλό ρυθμό και στο επόμενο σετ και εντυπωσίασε πραγματικά όταν προηγήθηκε με 8-0!

Έστω και αργά, ήρθε φυσιολογικά αργότερα η αγωνιστική άνοδος του Γκροθ, όμως ο πρωταθλητής μας ήταν και πάλι έτοιμος. Ισοφάρισε από το 5-7 υποχρεώνοντας την πλευρά των Δανών να πάρει τάιμ άουτ και έφτασε στο ασφαλές 3-0 με ποιοτικές άμυνες και επίθεση στα σημεία που έπρεπε. Στο τέλος υπήρξε και μικρή βοήθεια από την τύχη, καθώς ο Γκροθ έχασε σερβίς του στο 9-8 και δέχτηκε «σόρι» στο 10-8.

Φυσιολογικό και το να μην κρατήσει τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα σετ ο Έλληνας διεθνής κι από την άλλη να παίξει πιο ελεύθερα με το σκορ σε βάρος του ο Σκανδιναβός. Έτσι ο τελευταίος κυριάρχησε στο 4ο σετ, όπου σέρβιρε καλύτερα, πέρασε διαφορετικά σπιν και ήταν περισσότερο προσεκτικός στα μπλοκ.

Οι δύο αθλητές τα έδωσαν όλα στο 5ο σετ. Ο μεν για να τελειώσει το ματς και ο δε για να μειώσει κι άλλο και να πιέσει τον αντίπαλό του. Αρκεί να σημειωθεί ότι σ’ ένα ράλι υπέρ του Γκιώνη (στο 2-4) ο Γκροθ χρειάστηκε να κάνει 15 forehandσπιν! Το σετ έφτασε στο 6-6 κι εκεί ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού το 2013 είχε τις καλύτερες επιλογές. Κράτησε την μπάλα στο τραπέζι και την ίδια ώρα είχε σε κάθε πόντο το μυαλό του στο να επιχειρήσει σπιν! Μέχρι και σε υποδοχή σερβίς έκανε επίθεση και πανηγύρισε τη σπουδαία νίκη. Ξανά τα σετ 11-9, 11-2, 11-8, 4-11 και 11-8. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του σε ισάριθμα ματς μεγάλης διοργάνωσης επί του Γκροθ έπειτα από το 4-2 σετ στους «32» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2015.

 

* Η φωτό από τον ημιτελικό του Γκιώνη με τον Γκροθ είναι μέσα από την ιντερνετική μετάδοση.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ