Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρώτη φορά διπλή ελληνική συμμετοχή στο Sports Science Congress της I.T.T.F.

Katsikadelis Congress

Katsikadelis CongressZerdila Sports_Science_CongressΌσο τα χρόνια περνούν οι εξελίξεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση και τον αθλητισμό γενικότερα απαιτούν παράλληλα και πρόοδο στη γνώση και σαφώς είναι σημαντικό όταν ακολουθούν σ’ αυτόν τον δρόμο και Έλληνες προπονητές. Στο 15ο Επιστημονικό Αθλητικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.), που οργανώθηκε στο Ντίσελντορφ, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, καταγράφηκε για πρώτη φορά στα χρονικά διπλή ελληνική παρουσία. Παρουσίασαν στα αγγλικά ερευνητικές εργασίες οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, πρώην αθλητές και νυν προπονητές Μιχάλης Κατσικαδέλης και Διάνα Ζέρδιλα. Ο πρώτος μετέχει στον θεσμό εδώ και 14 χρόνια, ενώ η παλιά διεθνής αθλήτρια έζησε πρώτη φορά αυτή την εμπειρία για να παρουσιάσει κομμάτι του μεταπτυχιακού της. Η ιστοσελίδα θα κάνει επιγραμματική αναφορά σε αυτή την ξεχωριστή εκπροσώπηση για τη χώρα, ενώ είναι ουσιαστικό να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε η προπονήτρια Βασιλική Φράγκου, η οποία σπουδάζει στο ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο της I.T.T.F.!  

Sports Science_photo_oloiΤο Sports Science Congress της I.T.T.F. γίνεται πάντοτε παραμονή των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, το παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική και παρουσίασε σημαντικές ερευνητικές εργασίες σε όλο το φάσμα της προπονητικής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Όπως τόνισε ο Μιχάλης Κατσικαδέλης σε κείμενό του στα socialmedia«κύρια σημεία αποτέλεσαν η αποδοχή ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από τους ερευνητές και τα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και η απαραίτητη οικονομική υποστήριξη, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος της I.T.T.F. κ. Weikert υποστήριξε κατά την έναρξη των εργασιών. Όλα αυτά όμως υπό το πρίσμα ότι το κενό ανάμεσα στην αθλητική έρευνα και την εφαρμοσμένη προπονητική θα μειωθεί, τουλάχιστον στο σημείο όπου οι προπονητές θα αναγνωρίσουν και θα κατανοήσουν την υποστηρικτική αξία των ερευνών στην καθημερινή τους επαφή με τους αθλητές/τριες. Εξίσου σημαντικά σημεία των μελετών που παρουσιάσθηκαν ήταν η ανάγκη για την ολόπλευρη ενίσχυση των αθλητών/τριων από το κοινωνικό περιβάλλον (γονείς, προπονητές), τα προβλήματα που παρουσιάζονται από το πλαστικό μπαλάκι, καθώς και οι συνεχείς τραυματισμοί που καταγράφονται».

Συνεργαζόμενος και αυτή τη χρονιά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο προπονητής από την Πάτρα παρουσίασε το τμήμα ερευνητικής μελέτης για τις καρδιοαναπνευστικές μεταβολές που οφείλονται σε βραχεία διακοπή από την προπόνηση. «Μαζί με τις αντίστοιχες μεταβολές στην τεχνική και κινητική ικανότητα, που παρουσιάσαμε στην Κίνα πριν από δύο χρόνια κλείνει ένας κύκλος μελετών, που στην ουσία ανοίγει στα αθλήματα ρακέτας ένα πεδίο, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», έγραψε ο Μιχάλης Κατσικαδέλης και δήλωσε ικανοποιημένος που «κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ερευνητές, που χρήζουν κοινής αποδοχής με αξιόπιστο ερευνητικό έργο χρησιμοποιούν τις μελέτες μας ως αναφορά».

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στο κλιμάκιο της Πάτρας θα μετάσχει και στην επιστημονική σύνοδο, που θα γίνει το 2018 στο Χάλμσταντ πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού. Το επόμενο αθλητικό συνέδριο έχει προγραμματιστεί για το 2019 στη Βουδαπέστη.

Ξεχωριστή ήταν φυσικά η ικανοποίηση και για τη Διάνα Ζέρδιλα, η οποία ήθελε πολύ να βιώσει αυτή την εμπειρία. Έστειλε περίληψη του θέματός της τον Φεβρουάριο κι όταν εγκρίθηκε από τους διοργανωτές δούλευε συνεχώς επί τρεις μήνες για την παρουσίαση. Η παλιά πρωταθλήτρια παρακολουθεί για το μεταπτυχιακό της το πρόγραμμα σπουδών, που λέγεται «άσκηση και ποιότητα ζωής». Το πρόγραμμα έχει τέσσερις κατευθύνσεις κι εκείνη ασχολείται με τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης ή επίδοσης. Η εργασία της εκπονήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κομοτηνής. Μιλά για την αντιλαμβανόμενη ηγετική συμπεριφορά των προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε σχέση με την ικανοποίηση, που νιώθουν οι νεαροί αθλητές τους. Είναι έρευνα, που εστιάζει στη συνεργασία Ελλήνων αθλητών-προπονητών και για να ετοιμαστεί η Ζέρδιλα ήρθε σε επαφή με προπονητές και αθλητές από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα. Πήρε απόψεις για το πως αντιλαμβάνονται τις διαφορές, για το τι πρέπει να προσέχουν και οι δύο πλευρές στη σχέση τους κτλ. Παρουσίασε με σλάιτς και διαφάνιες στο Ντίσελντορφ το δείγμα της έρευνάς της και θα ετοιμάσει (όπως κλασικά συμβαίνει μετά τα συνέδρια) και σχετικό ρεπορτάζ για να το δημοσιεύσει η I.T.T.F. σε περιοδικό. Η επί σειρά ετών διεθνής αθλήτρια τόνισε ότι με το συνέδριο στο Ντίσελντορφ ένιωσε να κλείνει επιτυχώς το μεταπτυχιακό της. Μάλιστα, τον Ιούλιο θα παρουσιάσει, με πόστερ στα αγγλικά αυτή τη φορά, ένα άλλο κομμάτι της ερευνητικής εργασίας στο Παγκόσμιο συνέδριο αθλητικής ψυχολογίας, που θα γίνει στη Σεβίλλη. Και οι δύο συμμετέχοντες στο Sports Science Congress της I.T.T.F. συμφώνησαν ότι το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση στη γερμανική πόλη αποτελεί βασικά ηθική αναγνώριση σε αυτό που κάνουν, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του ένας προπονητής. 

Sports Science_parakolouthounΑξιοπρόσεκτη αναμφίβολα και η προσπάθεια, που κάνει η Βασιλική Φράγκου, η οποία είναι προπονήτρια Γ’ κατηγορίας από την τελευταία σχολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και διαιτήτρια στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος σπουδάζει εξ αποστάσεως στο ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο του Σπλιτ της Κροατίας. Παρακολουθεί για πρώτη χρονιά τα θέματα προπονητικής, που είναι επικεντρωμένα στην επιτραπέζια αντισφαίριση, οι σπουδές είναι τρία έτη για μπάτσελορ και άλλα δύο για μάστερ και θέλει ν’ αποκτήσει ανώτερο πτυχίο προπονήτριας. Τον Μάιο πήγε σε προπονητικό σεμινάριο γυναικών της I.T.T.F. στο Ζάγκρεμπ κι εκεί της πρότειναν από τη σχολή να παρακολουθήσει και το επιστημονικό συνέδριο στο Ντίσελντορφ. Πήρε έτσι κι άλλες πολύτιμες παραστάσεις και άκουσε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Την Κυριακή αναχωρεί για το Σπλιτ όπου θα έχει εξεταστική και θα μείνει για δέκα μέρες. Είναι η μία φορά τον χρόνο, που χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα δικαιούτο μία υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της I.T.T.F. και είχαν γίνει πέρσι δύο σχετικές αιτήσεις στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Η προπονήτρια, που επρόκειτο αρχικά να την πάρει, η Λάουρα Νικουλάε, δεν μπόρεσε τελικά ν’ ακολουθήσει και τη θέση κατέλαβε η Βασιλική Φράγκου. Να προστεθεί για την τελευταία ότι είναι προπονήτρια και υπεύθυνη γενικά στο σωματείο Φοίβος Ολυμπιακό Χωριό, ενώ έχει και την ιδιότητα της αθλήτριας στον Γ.Ο.Π. Παλάσκας!

* Οι Έλληνες προπονητές και φυσικά η αποστολή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει συναντήσει στο Ντίσελντορφ πολλούς συμπατριώτες μετανάστες. Ανάμεσά τους και την Έλενα Δημητριάδη, πρώην γυναίκα του αθλητή και προπονητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης Παναγιώτη Πολίτη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2009. Η Δημητριάδη ζει στη Γερμανία και πήγε στο Ντίσελντορφ για να δει φίλους από τα παλιά και να σημειωθεί ότι είναι κουμπάρα του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Βατσακλή.

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ