Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Άλμα Γκιώνη στο νούμερο 20 του κόσμου

Gionis apo_Rio

Gionis apo_RioΆμεσα μετά το τέλος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Ντίσελντορφ η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) ανακοίνωσε τους πίνακες αξιολόγησης του Ιουνίου. Εκεί, βρίσκει κάποιος ευχάριστες ειδήσεις για τα ελληνικά χρώματα με κυριότερη τη μεγάλη άνοδο του Παναγιώτη Γκιώνη. Ο κορυφαίος αμυντικός μετακινήθηκε στο νούμερο 20 από το 36 του Μαΐου και αυτή είναι η τρίτη καλύτερη θέση στην καριέρα του μετά τη 18η τον Νοέμβριο του 2014 και τη 19η τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2015! Εμφανίζει πλέον 2.478 βαθμούς, έχει 80 περισσότερους από τον προηγούμενο μήνα και βεβαίως αυτή η συγκομιδή δεν έχει να κάνει μόνο με την είσοδο στους «32» του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο απλό ανδρών στο κροατικό World Tour στις 6 Μαΐου! Οι νέοι πίνακες επιφύλαξαν ακόμα πολύ καλό πλασάρισμα για τον Τάσο Ρηνιώτη στην επιστροφή του στο world ranking list, μικρή βαθμολογική βελτίωση για τον Κώστα Παπαγεωργίου και ελάχιστη πτώση για τον Γιάννη Σγουρόπουλο στην κατηγορία U18, που όμως, δεν τον επηρεάζει στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την πρώτη 4άδα των φαβορί για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του προσεχούς Ιουλίου.

Πριν ακόμα από το τουρνουά στο Ζάγκρεμπ ο Γκιώνης είχε δηλώσει ότι το να βελτιωθεί στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης ήταν βασικός στόχος του και τελικά πέτυχε άλμα 16 θέσεων. Στο νούμερο 20 είχε βρεθεί και πριν από δύο ακριβώς χρόνια, ενώ μεγάλη άνοδο είχε να πετύχει από τον Νοέμβριο του 2013 όταν είχε πάει στο νούμερο 35 από το 64. Ο Παπαγεωργίου, που αποκλείστηκε στον 1ο γύρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, πήρε κάποιους βαθμούς και ανέβηκε στο νούμερο 133 (από το 135 του Μαΐου), ενώ ο Καλλίνικος Κρεάνγκα είναι στο 130 (από 131).

RiniotisΤέταρτος Έλληνας είναι πια ο Ρηνιώτης, ο οποίος τα πήγε εξαιρετικά στο Ντίσελντορφ και προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό του απλού  με συνολικά τέσσερις νίκες. Ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας ήταν δύο χρόνια έξω από τους πίνακες και επανεμφανίστηκε στο νούμερο 251! Για να φανεί περισσότερο πόσο ωφελημένος βγαίνει από τα αποτελέσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα να σημειωθεί ότι την αμέσως προηγούμενη φορά, που παρουσιαζόταν αξιολογημένος, τον Ιούνιο του 2015, ήταν στο νούμερο 326. Ο Σγουρόπουλος, ο οποίος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πήρε πρωτιά στο γκρουπ και έχασε στον νοκ άουτ προκριματικό, προχώρησε στο νούμερο 269 των ανδρών (από το 273). Στους νέους υποχώρησε στο νούμερο 15 από το 13 του Μαΐου, ωστόσο για την Ευρώπη παραμένει νούμερο 4 και κατ’ επέκταση στον στόχο της 4άδας των φαβορί του απλού για το επικείμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους νεαρούς αθλητές ο Γιώργος Σταματούρος πήγε στο νούμερο 563 (από 529), ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης στο 817 (από 746) και ο Κωνσταντίνος Στάμου στο 841 (από 770).

Στην κατάταξη των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου, που έφτασε μέχρι τον 1ο γύρο του απλού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, πήρε 7 βαθμούς, αλλά δεν βρέθηκε ψηλότερα. Είναι στο νούμερο 204 (από το 202 του προηγούμενου μήνα) με 1914 βαθμούς. Η Μαρία Χριστοφοράκη, που επίσης αγωνίστηκε στο Ντίσελντορφ, υποχώρησε στο νούμερο 315 από το 295 του Μαΐου. Ακολούθως η Γεωργία Ζαβιτσάνου έπεσε στο 415 (από 372), η Ιωάννα Γερασιμάτου στο 465 (από 400), η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα στο 481 (από 418), η Κωνσταντίνα Παρίδη στο 537 (από 469), η Έλλη Φίσερ στο 621 (από 537), η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στο 662 (από 582) και η Ελισάβετ Τέρπου στο 691 (από 596). Η Παπαδημητρίου πήρε μέρος τον προηγούμενο μήνα στο όπεν νέων της Πολωνίας και πλασαρίστηκε στις θέσεις 17-32 του απλού κορασίδων. Βγήκε από τους πίνακες η Φιλαρέτη Εξάρχου.

* Στους πίνακες των μικρών ηλικιών επαναλαμβάνουμε ότι ο Γιάννης Σγουρόπουλος μένει στην κορυφαία 15άδα των νέων κι εξυπηρετείται και ο στόχος του για τα φαβορί του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο ίδιος αθλητής είναι νούμερο 68 (από 67) στην κατηγορία Under 21. Επίσης στους νέους ο Γιώργος Σταματούρος έπεσε στο νούμερο 113 (από 95). Στην U15 ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης βρέθηκε στο 60 (από 47). Στις νεάνιδες η Ιωάννα Γερασιμάτου είναι στο 142 (από 105) και η Έλλη Φίσερ στο 267 (από 210), ενώ στις κορασίδες η Μαλαματένια Παπαδημητρίου πήγε στο 91 (από 70).

ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΟΥ…

Στο περιθώριο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που ολοκληρώθηκε χτες στο Ντίσελντορφ, έγινε και το έκτακτο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του MesseArenaσυγκεκριμένα, με τη διοίκηση της E.T.T.U. να βάζει γι’ άλλη μια φορά ψηλά στην ατζέντα τη συζήτηση για το μέλλον των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ομαδικού… Θέλει να κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη διοργάνωση σε προκριματική και τελική φάση και να δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις λιγότερο δυνατές εθνικές ομάδες. Έτσι ετοίμασε πρόταση με ορισμένες αλλαγές και αφού την έστειλε για μελέτη στις εθνικές ομοσπονδίες θα την παρουσιάσει προς έγκριση στην τακτική συνεδρίαση της E.T.T.U. τον Σεπτέμβριο στο Λουξεμβούργο, όπου θα διεξαχθεί το προσεχές Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού. Θυμίζουμε ότι μετά τα προκριματικά, που έγιναν πέρσι και φέτος, η Ελλάδα θα είναι στην 1η κατηγορία της τελικής φάσης στους άνδρες και στη 2η στις γυναίκες.

Η ιστοσελίδα της Ένωσης δημοσίευσε φυσικά το σχετικό ρεπορτάζ και ανέφερε αρχικά ότι την πλατφόρμα με την πρόταση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων παρουσίασε η αντιπρόεδρος της E.T.T.U. Χάικε Άλερτ. Ουσιαστικά η κυριότερη προτεινόμενη αλλαγή αφορά στην επιδίωξη για μείωση των συμμετοχών στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Να δούμε επιγραμματικά τα βασικά σημεία, όπως αναγράφονται από την Ένωση. Την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. εκπροσώπησε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Κολυμπάδης:

Τι ισχύει σήμερα:

Όλες οι εθνικές ομάδες αρχίζουν στη διαδικασία, αλλά μόνο 16 αγωνίζονται στο τέλος στην 1η κατηγορία (Championship Division) και θα μπορούν να πάρουν τον ευρωπαϊκό τίτλο. Ομοσπονδίες αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα της συμμετοχής στη 2η (Challenge Division) ή την 3η κατηγορία (Standard Division), κάποιες μάλιστα σκέφτονται να μην «κατέβουν» σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί αθλητική εγκατάσταση με τουλάχιστον 20 τραπέζια, ενώ η συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων προϋποθέτει γενικώς μεγαλύτερα έξοδα. Στα προκριματικά τέλος, πολλά από τα παιχνίδια κρίθηκαν εύκολα με 3-0.

Λόγοι για τις προτεινόμενες αλλαγές:

Το να εξασφαλιστεί ότι κάθε εθνική ομάδα θα μπορεί θεωρητικά να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το να εξασφαλιστεί ότι θα διεξαχθούν ενδιαφέροντες εντός έδρας αγώνες για την προώθηση του αθλήματος. Αγώνες στο πρώτο και το δεύτερο στάδιο των προκριματικών, που θα είναι ελκυστικοί και  εμπορικοί.  Το να εισάγουμε μία τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με λιγότερες ομάδες (ίσως με 16 ή 24)

Προτάσεις για το μέλλον των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων:

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρία στάδια από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. Η 1η και η 2η φάση στο διάστημα Φεβρουάριος 2018-Μάιος 2019 και το τελικό στάδιο σε μία πόλη για 4-5 ημέρες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019.

Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο των προκριματικών θ’ αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες (εκτός από αυτή που θ’ αναλάβει τη διοργάνωση της τελικής φάσης) θα μπορούν να πάρουν μέρος στο πρώτο προκριματικό στάδιο και θεωρητικά θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Προτάσεις για το 1ο στάδιο:

Να γίνει πιο ενδιαφέρον με το να έχουμε κλειστά παιχνίδια μεταξύ εθνικών ομάδων, που είναι περίπου του ίδιου επιπέδου. Να έχουμε ματς εντός και εκτός έδρας ή σε ένα μέρος με δύο γύρους και το σύστημα ένας προς όλους.

Οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους ομίλων σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους στο Λουξεμβούργο. Για παράδειγμα: 

Οι τοπ εθνικές ομάδες από το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (π.χ. οι 21 πρώτες) θα χωριστούν σε γκρουπ των 3ων (θα ονομαστούν Α-γκρουπ) και θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας (σ.σ. σύνολο 4 ματς για την κάθε μία δηλαδή, όπως έγινε και τη σεζόν που τελείωσε).

Όλες οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε γκρουπ των 3ων ή 4ων (Β-γκρουπ) και θα μπορούν ν’ αποφασίσουν αν θα δώσουν αγώνες εντός και εκτός έδρας ή αν θ’ αναμετρηθούν σε ένα μέρος με δύο γύρους και το σύστημα ένας προς όλους.

Αποτελέσματα από το 1ο στάδιο:

Οι νικητές των Α-γκρουπ θα προκριθούν αυτομάτως στην τελική φάση

Οι 2οι και οι 3οι των Α-γκρουπ θα προχωρήσουν στο 2ο στάδιο

Οι νικητές και οι 2οι των Β-γκρουπ θα προχωρήσουν στο 2ο στάδιο

Οι 2οι και οι 3οι των Β-γκρουπ ολοκληρώνουν τους αγώνες τους

Στο 2ο στάδιο:

Οι 2οι και οι 3οι των A-γκρουπ όπως και οι νικητές και οι 2οι των Β-γκρουπ θα παίξουν μεταξύ τους για τις εναπομείνασες θέσεις της τελικής φάσης (σ.σ. κάτι ανάλογο σαν πλέι οφ έγινε φέτος για την 1η κατηγορία)

Θα είναι αγώνες του λεγόμενου C-γκρουπ και θα μπορούν να γίνουν:

Είτε σε νέους ομίλους με εντός και εκτός έδρας ματς

Είτε σε ένα Σαββατοκύριακο πάλι με το round robin σύστημα

Είτε με νοκ άουτ με αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας

Έπειτα από όλα αυτά στην τελική φάση θα προκριθούν κατ’ αρχάς 15 ομάδες (νικήτριες από τα A και C-γκρουπ και σίγουρα η διοργανώτρια χώρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) και η 16η θέση θα κριθεί στην πορεία:

Είτε με τα νοκ άουτ ματς ανάμεσα στις 2ες των C-γκρουπ

Είτε με τη 2η καλύτερη ομάδα σύμφωνα με το World Team Ranking από αυτές που έχουν τη 2η θέση

Είτε με κάρτα ελευθέρας (wild card).

Στο τέλος η E.T.T.U. προτρέπει τις εθνικές ομοσπονδίες να της υποβάλλουν πιθανές αντιπροτάσεις και σημειώνει ότι σύμφωνα με τη νέα φόρμα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019 προβλέπεται να γίνει με 16, 20 ή 24 εθνικές ομάδες και ότι η διοργανώτρια χώρα έχει εγγυημένη συμμετοχή και δεν χρειάζεται να δώσει προκριματικά. 

                                              

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ