Μεγάλη συνέντευξη στον NovaΣΠΟΡ FM παραχώρησε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μ. Κολυμπάδης

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 έδωσε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης με αφορμή το κρίσιμο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού που πλησιάζει, αλλά και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο επικεφαλής της διοίκησης της ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το τεράστιο κίνητρο της πρόκρισης και στο ομαδικό ανδρών του τουρνουά. Αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ομοσπονδίας, την προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών και άλλα. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση, που ζει το άθλημα με την οικονομική καχεξία κι επισήμανε ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το 2012. Τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή να μετάσχει η ομάδα για δεύτερη συνεχόμενη φορά και στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι οι διεθνείς αθλητές θα τα δώσουν όλα γι’ αυτόν τον στόχο κόντρα στις αντιξοότητες. Αποκάλυψε επίσης, ότι εξασφαλίστηκε χορηγία για να διεξαχθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Κολυμπάδη στον αθλητικό ραδιοσταθμό:

«ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ»

Σκεφτόμασταν τώρα στο στούντιο τη μεγάλη πορεία σας στο πινγκ πονγκ κι αναρωτιόμασταν πόσα χρόνια είστε στον χώρο…

«Ξεκίνησα ως αθλητής το 1964. Έγινα προπονητής, έγινε μέλος του σωματείου μου, μπήκα στη διοίκηση, μετά στην ομοσπονδία, μετά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έ, τι άλλο να κάνω; Διήνυσα όλη την ιεραρχία χωρίς να έχω τον χαρακτηρισμό του αλεξιπτωτιστή».

Επειδή λοιπόν, έχετε τέτοια εμπειρία στον χώρο δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν έχετε βιώσει στην ομοσπονδία τη δική σας τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως η σημερινή.

«Όχι. Είναι πρωτόφαντη! Σε είκοσι ημέρες κλείνω 30 χρόνια στην ομοσπονδία και δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό. Εκεί έχουμε βάλει τον πήχη τώρα γιατί όταν κλείνει ένα σωματείο ανοίγουν δέκα καφενεία και αυτό δεν το θέλουμε με τίποτα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο άθλημα έχοντας χιλιάδες επινοήσεις. Να έχουμε τα πρωταθλήματά μας έστω με περικοπή εξόδων, με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιαδήποτε θυσία, αλλά αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει, δεν γίνεται».

Έρχονται καινούργια παιδιά στο άθλημα;

«Θα έλεγα ότι ευτυχώς έχουμε καινούργια παιδιά, τα οποία όμως δεν μπορούμε να βάλουμε στους αγώνες, διότι προκειμένου να γίνουν οι διοργανώσεις τις κάνουμε με τρόπο εκπτωτικό να το πω. Αντί, για παράδειγμα, να προκρίνουμε είκοσι παιδιά στην τελική φάση προκρίνουμε πέντε. Δεν υπάρχουν κίνητρα πλέον και κοιτάμε να μη χάσουν τα παιδιά τα μπόνους για την είσοδο σε πανεπιστήμια, να μη χάσουν τα καλά των εθνικών ομάδων για τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν χρήματα και δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Έως τώρα έχουμε συγκινητική βοήθεια από τους γονείς, βοήθεια όμως, που βλέπουμε ότι όσο πάει και μειώνεται. Οι γονείς είναι μέχρι στιγμής ο χρυσός χορηγός του αθλήματος, αλλά στατιστικά, μέσα και από τα διάφορα αυτοχρηματοδοτούμενα τουρνουά που κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι δεν αντέχουν άλλο. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της κάμψης».

«ΤΟ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ»

Πρόεδρε σου έχει περάσει από το μυαλό να τα παρατήσεις; Να πεις «άι σιχτίρ, δεν αντέχω άλλο, σταματάω»…

«Τώρα με χτυπάτε σε ευαίσθητο σημείο. Όχι απλά το έχω σκεφτεί, αλλά το έχω σκεφτεί πολύ σοβαρά. Ειλικρινά. Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και του εξέφρασα εντονότατα παράπονα. Διότι μας ήρθε χαρτί που έλεγε ότι «με βάση το δεύτερο μνημόνιο έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και πρέπει το πρώτο εξάμηνο να κινηθείτε μέσα στα πλαίσια του προγράμματος». Μάλιστα. Επί ποίου ποσού όμως;»

Δεν το ξέρετε;

«Όχι. Πέστε μου ένα νούμερο, ρε παιδιά, να δω μπορώ, δεν μπορώ; Πετάξαμε δηλαδή, ένα έγγραφο για να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω και να πούμε ότι εμείς ειδοποιήσαμε τις ομοσπονδίες, αλλά μέχρις στιγμής καπνός από το φουγάρο της γενικής γραμματείας δεν έχει βγει. Κι εγώ τι να κάνω; Να μυρίσω τα δάχτυλά μου; Πώς να οργανώσω την κατάσταση;»

Και υπάρχουν και σημαντικές διοργανώσεις μπροστά σας…

«Έχουμε την άλλη εβδομάδα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού όπου η ανδρική ομάδα κατάφερε μέσα από την παγκόσμια κατάταξη να μπει στην ανώτατη κατηγορία, τη ChampionshipDivision. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε με καλό πλασάρισμα την είσοδο στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ή μπαίνοντας στην πρώτη 12άδα, ή παίρνοντας θέση 13, 14, 15, 16, ανάλογα με τα αποτελέσματα. Επιπλέον, αμέσως μετά, στις αρχές Απριλίου έχουμε το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο».

Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα για μας στις προκρίσεις για το Λονδίνο;

«Έχουμε προκρίνει δύο αθλητές στο απλό, τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και τον Παναγιώτη Γκιώνη έναντι των τριών που συνολικά είναι το μέγιστο για τα Ολυμπιακά τουρνουά και το ζητούμενο τώρα είναι να περάσουμε και στο ομαδικό. Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για το άθλημα. Το είχαμε πετύχει και στο Πεκίνο, μάλιστα πιστεύω ότι με καλή κλήρωση και μία νίκη μπορούμε να μπούμε και στην 8άδα του Λονδίνου και μετά παίζονται όλα. Ωστόσο, δεν έχουμε την ηρεμία στην προσπάθειά μας αυτή. Μήνα με το μήνα αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες και θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία μας δεν χρωστάει δραχμή σε εργαζόμενο, δεν χρωστάει δραχμή σε προπονητές, σε αθλητές κτλ. Έχουμε πληρώσει τα πάντα, αλλά δεν αντέχουμε πια»

«Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΔΕΚΑΡΑ ΑΚΟΜΑ»

Και πώς θα πάει από δω και μπρος η ομοσπονδία κύριε πρόεδρε τη στιγμή που, όπως καταλαβαίνω, οι κάνουλες της γραμματείας είναι κλειστές;

«Τελειώσαμε, ναι. Το ξέρω. Προσπαθούμε επαναλαμβάνω, με νύχια και με δόντια. Απευθύνθηκα προ ημερών στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τον κύριο Καπράλο και του ζήτησα λεφτά να πάω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα διότι η γενική γραμματεία δεν έχει δώσει ακόμα λεφτά. Τίποτα, δεκάρα. Υπάρχει μία απόφαση στον αέρα, η οποία για να εισπραχθεί πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα»

Περικοπές έχετε κάνει κι εσείς στην ομοσπονδία σας;

«Περικοπές; Δεν υπάρχει άλλη περικοπή, δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω. Αλλιώς πρέπει να απολύσω. Να απολύσω εργαζόμενους με προϋπηρεσία 25 ετών. Πώς να το κάνω αυτό το πράγμα; Οικογενειάρχες άνθρωποι. Παλιά από το άθλημά μου ζούσαν 3-4 οικογένειες, σήμερα ζουν 200 οικογένειες. Πώς θα γίνει; Έχει μειωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα, έχουν μειωθεί οι δραστηριότητες των εθνικών ομάδων, έχουμε κάνει τεράστιες περικοπές στις διοικητικές δαπάνες».

«ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ»

Γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών; Έχει βοήθεια έστω από ιδιώτες το άθλημα;

«Μόλις σήμερα οριστικοποιήθηκε ότι τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρθηκαν να γίνουν χορηγοί για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων. Με αυτά ζούμε. Έχουμε και αυτοχρηματοδότηση, έχουμε και χορηγούς, γιατί εμείς δεν πάμε στην Cosmote, την CocaCola, τον OTEή την Εθνική τράπεζα να πάρουμε πολλά, εμείς θέλουμε λίγα από πολλούς. Και τα καταφέρνουμε. Το ποσοστό συμμετοχής της ιδιωτικής αυτοχρηματοδότησης, έναντι της κρατικής επιχορήγησης συνεχώς ανεβαίνει και ανεβαίνει στην τάξη του 15 με 20 τοις εκατό. Ωστόσο και το άθλημα δεν είναι τόσο προβεβλημένο ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον χορηγών, έτσι πάμε σε εταιρίες γονιών και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες είναι μικρού μεγέθους, αλλά ουσιαστικές γιατί είναι πολλές και μας δίνουν δυνατότητα να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε»

Μιλώντας για δραστηριότητες, τι είναι το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ομοσπονδίας;

«Το πρόγραμμα αυτό λέει με λίγα λόγια ότι από τη στιγμή που, έστω και σε μικρό ποσοστό, επιχορηγούμαστε από τον κρατικό κορβανά, είμαστε υποχρεωμένοι, ηθικά τουλάχιστον, ένα μέρος των χρημάτων να το ανταποδώσουμε στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη από τον οποίο προέρχεται η κρατική` επιχορήγηση. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε παιδιά που θέλουν ν’ ασχοληθούν με το άθλημα και βρίσκονται σε περιοχές δυσπρόσιτες, σε σύνορα ή νησιά της άγονης γραμμής. Υποστηρίζουμε τους άστεγους δίνοντας ρουχισμό από το περίσσευμα των εθνικών ομάδων, οι οποίες έχουν χορηγό. Ήδη δώσαμε ιματισμό για ν’ αντιμετωπίσουν τις ημέρες του κρύου. Υποστηρίζουμε ιδρύματα σπαστικών παιδιών ή παιδιών με άλλες σοβαρές ασθένειες δίνοντας τραπέζια που μας περισσεύουν. Τραπέζια να τα βοηθήσουν να ψυχαγωγούνται ή να κάνουν άσκηση των δεξιοτήτων τους που τους είναι απαραίτητη. Αυτή είναι βασική μας ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Πρόεδρε ευχαριστούμε, καλή δύναμη, καλό κουράγιο κι ευχόμαστε να έρθει η πρόκριση και στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων

«Να το ευχηθείτε. Το θέλουμε, το επιδιώκουμε και είχαμε συνάντηση τις προάλλες με τα στελέχη της εθνικής ομάδας και είπαμε ότι θα το παλέψουμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Δεν θα μεμψιμοιρήσουμε, θα παρακάμψουμε όλες τις δυσκολίες και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εκπροσωπήσουμε την πατρίδα με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο».

gpsportimages epathla-zeus1images genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped