Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Μ. Κατσικαδέλης απέκτησε διδακτορικό στην προπονητική της επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Katsikadelis

KatsikadelisΈχει επισημανθεί χρόνια τώρα ότι Έλληνες μεγαλουργούν σε διάφορους τομείς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε διεθνές επίπεδο και τιμούν τη δική τους σκληρή προσπάθεια και τη χώρα. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί με την πολυετή ερευνητική του δουλειά πάνω στο άθλημα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Μιχάλης Κατσικαδέλης, αλλά τώρα έφτασε σ’ έναν μεγάλο στόχο, σε μία υψηλή αναγνώριση. Έγινε ο πρώτος Έλληνας με διδακτορικό προσαρμοσμένο στην προπονητική της επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Ο Πατρινός καθηγητής απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, με το οποίο έχει σταθερή συνεργασία για τις ερευνητικές μελέτες του. Η διδακτορική διατριβή, που παρουσιάστηκε στην Πανεπιστημιακή Επιστημονική Επιτροπή, είχε το θέμα «η επίδραση δύο διαφορετικών πρωτοκόλλων εκπαίδευσης με τη χρήση ασκήσεων «Multiball» για τη φυσική προετοιμασία και την τεχνική των εφήβων αθλητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης». Στην εξαιρετική είδηση αναφέρθηκε χτες με εκτενές ρεπορτάζ και η ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.). Φιλοξένησε δηλώσεις του πρώην αθλητή, όπως και φωτογραφία από την ομιλία του στο πρόσφατο Sports Science Congress του Ντίσελντορφ, ενώ ο πρόεδρος των αθλητικών συνεδρίων Μίραν Κόντριτς τόνισε ότι έγινε μέρος στην ιστορία της αθλητικής επιστήμης του αθλήματος!

Το σάιτ της I.T.T.F. ανέφερε στον πρόλογό του ότι ο Κατσικαδέλης δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο της Θράκης τον τίτλο του διδάκτορα στη φυσική προετοιμασία και είναι ο πρώτος προπονητής, που λαμβάνει αυτή την τιμή στην Ελλάδα. Ακολούθως γράφει στοιχεία για την επαγγελματική πορεία του: Είναι αθλητικός επιστήμονας με εξειδίκευση στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Εργάζεται στο πρότυπο Πειραματικό σχολείο της Πάτρας ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συνεργάζεται με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάστηκε επίσης ως ομοσπονδιακός προπονητής στην Πάτρα για 11 χρόνια και τώρα εργάζεται ως σωματειακός προπονητής.

Ιδιαίτερα εγκωμιαστική είναι η δήλωση του καθηγητή Μίραν Κόντριτς, προέδρου της ITTF Sports Science and Medical Committee (έχει έρθει και στη χώρα μας για να διδάξει σε προπονητικά σεμινάρια). «Συγχαρητήρια για το επίτευγμά σας. Έχοντας περάσει από αυτή, την όχι εύκολη διαδικασία, είναι κάτι που εκτιμώ πολύ. Η Ελλάδα και οι συνάδελφοί σας στο Πανεπιστήμιό σας μπορούν να είναι περήφανοι που έχετε εισέλθει στην ιστορία της αθλητικής επιστήμης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης».  

Το ρεπορτάζ επισημαίνει το θέμα της διατριβής και παραθέτει δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή, ο οποίος αναφέρει κι ένα σύντομο ιστορικό της προσπάθειας: «Το MSc μου αφορούσε ταυτοποίηση ταλέντων στην επιτραπέζια αντισφαίριση και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ITTF Sports Science στη Σαγκάη (σ.σ. το 2005). Από τότε με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικά με τον καθηγητή Πηλιανίδη δουλέψαμε στην ανάλυση των αγώνων από την προοπτική της κατάρτισης».

Η ιστοσελίδα της I.T.T.F. προσθέτει ότι το 2008, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, ο έμπειρος προπονητής εξασφάλισε υποτροφία, που του επέτρεψε να αποφοιτήσει από το Διεθνές Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εμπλουτισμού Εμπειρογνωμόνων (ICECP) και να δημοσιεύσει το βιβλίο «Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Τα τελευταία 10 χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολυγωνική εκπαίδευση, τις φυσιολογικές απαντήσεις και τις τεχνικές προσαρμογές. «Εξετάσαμε την επίδραση, που είχε ένα παρεμβατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε εφήβους, άνδρες και γυναίκες αθλητές σχετικά με τις φυσιολογικές αντιδράσεις, την τεχνική του αθλήματος και τις φυσικές συνθήκες. Επιπλέον, μελετήσαμε αν μπορούν να εντοπιστούν αλλαγές στην επίδραση του προγράμματος παρέμβασης, αφού το σταματήσουν. Τέλος, για να αξιολογηθεί η τεχνική επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ερευνήθηκε η αξιοπιστία της συγκεκριμένης φόρμας δοκιμών στο άθλημα», δήλωσε επίσης ο Μιχάλης Κατσικαδέλης.

Η διατριβή παρουσιάστηκε στην Πανεπιστημιακή Επιστημονική Επιτροπή και το διδακτορικό δίπλωμα απονεμήθηκε με μεγάλη αναγνώριση. Το ρεπορτάζ γράφει στον επίλογο ότι ο Πατρινός καθηγητής θα πραγματοποιήσει και μία παρουσίαση στην επιστημονική σύνοδο της ITTF Science πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού του 2018 στο Χάλμσταντ της Σουηδίας. Ο ίδιος ο Κατσικαδέλης εξέφρασε τη χαρά του και στη σελίδα του στα social media κι έγραψε χαρακτηριστικά: «Χρόνια κόπων και προσπαθειών, χαρές και απογοητεύσεις, θετικά και αρνητικά… όλα φτάνουν στο τέλος τους κάποια στιγμή και μένει η αίσθηση ότι τα κατάφερες. Το πρώτο διδακτορικό προσαρμοσμένο στην προπονητική της επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι γεγονός».

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ