Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων ο Σγουρόπουλος!

Aponomi Sgouros

Aponomi SgourosSgouros me_metallioΚαμαρώστε τον! Δοξάστε τον! Ο Γιάννης Σγουρόπουλος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων στην επιτραπέζια αντισφαίριση για το 2017! Στα 17 του O Sgouropoulos_me_ti_simaiaχρόνια ο αθλητής-φαινόμενο ένιωσε στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας την απόλυτη δικαίωση στους κόπους τους δικούς του και όλων όσων τον στηρίζουν! Επιβεβαίωσε την τεράστια αξία του, τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα του κι έδωσε χαρά και περηφάνια, που τόσο την χρειάζεται γενικά ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός! Στον συναρπαστικό τελικό κατέβαλλε τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα, 1ο φαβορί του αγωνίσματος με 4-3 σετ (11-9, 10-12, 11-8, 11-9, 7-11, 3-11, 12-10) και ύψωσε την γαλανόλευκη στον υψηλότερο ιστό! Με την τεχνική καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή ήταν απροσπέλαστος από την αρχή μέχρι το τέλος και ολοκλήρωσε θριαμβευτικά ένα πρωτάθλημα, στο οποίο δεν υπέστη ούτε μία ήττα σε ομαδικό και απλό! Πήγε στην ιβηρική χερσόνησο με στόχο το μετάλλιο και πηγαίνοντας από νίκη σε νίκη πίστευε όλο και πιο πολύ ότι μπορεί ν’ ανέβει και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Σγουρόπουλος πιστοποίησε ότι είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα και ότι μπορεί ν’ αφήσει εποχή στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση! Άλλωστε αυτό το χρυσό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα στις νεαρές ηλικίες (είχε πρωτιά και ο Παναγιώτης Γκιώνης το 1996 στο διπλό μικτό νέων) και μία από τις σπουδαιότερες γενικά! Το άθλημα πανηγύρισε ξανά μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια και το έκανε εμφατικά μ’ έναν καταπληκτικό Σγουρόπουλο, που θα απασχολεί το διεθνές στερέωμα για πολλά χρόνια ακόμα! Ήταν συνολικά το 7ο μετάλλιο για την Ελλάδα στον θεσμό.

Στον τελικό υπήρχε πίεση και κούραση και για τους δύο αθλητές. Είχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, αλλά έπαιξαν εντυπωσιακούς πόντους και χάρισαν πλούσιο θέαμα. Ο Σγουρόπουλος με τη συνολική του εικόνα έκανε σαφές ότι πλησιάζει στο να γίνει ολοκληρωμένος παίκτης. Είχε ψυχή, ηρεμία και ωριμότητα το παιχνίδι του. Είχε τσαγανό και λύσεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές και ειδικά όταν ισοφαρίστηκε από 3-1 μπροστά στα σετ και όταν στο τέλος έχασε δύο ματς μπολ! Ο Πλετέα, πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων το 2015, ήταν αυτός που είχε εμπειρία από τέτοια ματς, αλλά ο Σγουρόπουλος ήταν σαν έτοιμος από καιρό κι έδειξε χαρακτήρα!  

Final SgouropoulosΣτο 1ο σετ προηγήθηκε 7-4 και μετά άντεξε στην πίεση του Ρουμάνου από forehandεπιθέσεις κι έκανε το 1-0. Στο 2ο σετ έλεγξε καλύτερα τα σπιν και πήρε και ο ίδιος περισσότερες επιθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στο 10-5, όμως εκεί έκανε …ευγενική προσφορά στον Πλετέα. Άφησε αναξιοποίητες τις ευκαιρίες για τον τελευταίο πόντο, πήρε τάιμ άουτ στο 10-9, χωρίς αντίκρισμα και τελικά ο Ρουμάνος έφτασε απρόσμενα στην ισοφάριση με 7 διαδοχικούς πόντους! Το βασικό ζητούμενο εκεί για τον αθλητή του Ολυμπιακού, που είχε προσαρμόσει το ματς απολύτως στα μέτρα του ήταν να μην επηρεαστεί ψυχολογικά. Και το κατάφερε …εύκολα δείχνοντας πολύ δυνατός και σε αυτό το κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυριάρχησε στο 3ο σετ και είχε ξεσπάσματα με 4-0 και 9-5! Με καλή τακτική, αποτελεσματικό μπλοκ με το backhand και δυνατές επιθέσεις κράτησε τα ηνία του ματς. Βρέθηκε ξανά μπροστά με 9-5 και όταν ο Πλετέα πλησίασε, βρήκε λύσεις με forehandσπιν. Στο 5ο σετ φυσιολογικά έχασε κάπου τον ρυθμό του και ο αντίπαλός του έβγαλε πιο ελεύθερο παιχνίδι για να προηγηθεί με 7-1, 9-5 και να μειώσει σε 3-2 σετ. Δυστυχώς και στο επόμενο σετ ο Πλετέα είχε τον έλεγχο. Την ίδια ώρα ο Σγουρόπουλος δεν είχε καλές μετακινήσεις στο τραπέζι, εμφάνισε και πρόβλημα στην υποδοχή και το σετ χάθηκε εύκολα.

Όλα κρίθηκαν στο ψυχοφθόρο 7ο σετ και ο Έλληνας άσος ήξερε ότι έπρεπε να τα δώσει όλα, παρά την όποια κούραση και να κυνηγήσει τη μοναδική ευκαιρία! Στην αλλαγή των πλευρών βρέθηκε να χάνει 3-5, αμέσως μετά πήγε στο -3 (3-6), αλλά δεν είχε πει τη τελευταία του λέξη! Έπαιξε πιο επιθετικά και πέρασε μπροστά αναγκάζοντας την αντίπαλη πλευρά να πάρει τάιμ άουτ. Το ματς πήγε στο 8-8, όμως με πολύ καλές επιλογές ο Σγουρόπουλος έφτασε στο 10-8. Στο 10-9 έχασε σπιν όταν ο Πλετέα είχε τραβηχτεί πίσω, αλλά βρήκε και σε εκείνες τις στιγμές το καθαρό μυαλό να παίξει εξαιρετικά. Με forehand επίθεση έγραψε το τελικό 12-10, δίνοντας το έναυσμα στον προπονητή του να μπει στον αγωνιστικό χώρο όπως και σε λιγοστούς Έλληνες στην εξέδρα να πανηγυρίσουν (11-9, 10-12, 11-8, 11-9, 7-11, 3-11, 12-10).

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ

Vatsa sikonei_SgourosΠριν από την απονομή μίλησε συγκινημένος στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ο Κώστας Βατσακλής:  «Δεν μπορώ να συγκρίνω αυτή την επιτυχία με τα μετάλλια του Γκιώνη ή το ασημένιο της εθνικής ανδρών στο Ευρωπαϊκό του Σβέσατ. Για μένα είναι μία πολύ μεγάλη διάκριση. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος, που έχω την τύχη να διαχειρίζομαι αυτό το έμψυχο δυναμικό. Όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος μπορούν να είναι περήφανοι γι’ αυτόν τον φοβερό αθλητή, που είχε 18 νίκες σε 18 παιχνίδια κι έφτασε δικαίως στην κορυφή της Ευρώπης», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που έζησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τελικό στην προπονητική καριέρα του. «Πιστεύω ότι βοήθησα πολύ τον Γιάννη στην τακτική και στο να έχει ψυχραιμία στα πιο κρίσιμα σημεία. Μου αφιέρωσε γι’ αυτόν τον λόγο τη νίκη επί του Σίπος. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο, να έχει υγεία και το μέλλον θα είναι ρόδινο γι αυτόν. Έφτασε σε επίτευγμα και ελπίζω και πιστεύω ότι θα πετυχαίνει σημαντικές διακρίσεις για πολλά χρόνια», συμπλήρωσε ο εθνικός προπονητής.

Για να περάσει στον τελικό πέτυχε νωρίτερα σπουδαία ανατροπή στον ημιτελικό. Από 1-3 στα σετ και αφού έσωσε ματς μπολ ξεπέρασε την αντίσταση του Ρουμάνου Ράρες Σίπος με 4-3 και πανηγύρισε τη σπουδαία, την ιστορική πρόκριση στον τελικό. Σε εξαιρετική φόρμα, με πολύ δυνατή ψυχολογία και τη στόφα μεγάλου αθλητή ο 17χρονος Ελευσίνιος νίκησε το 2ο φαβορί του αγωνίσματος. Να επισημάνουμε λίγα λόγια για την εξέλιξη του ημιτελικού με βάση όσα προέκυπταν από το livescoring, αφού δεν υπήρχε μετάδοση στο ίντερνετ. Στο 1ο σετ ο Σίπος πήρε μικρή διαφορά στο 6-3 και την κράτησε. Στο 2ο ο Σγουρόπουλος αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμός το σερβίς του και ισοφάρισε. Στο απόλυτα ισορροπημένο 3ο σετ βρήκε λύσεις με τα σερβίς του στο 5-7, πέρασε μπροστά με 9-8, αλλά είδε τον αντίπαλό του παίρνει 3 σερί πόντους και να κάνει το 2-1. Παρόμοια η εξέλιξη στο 4ο σετ, απλά στο 9-9 είχε τα σερβίς ο Έλληνας πρωταθλητής. Έσωσε σετ μπολ, όμως κάμφθηκε στην παράταση με 12-10. Η προσπάθειά του είχε δυσκολέψει πολύ πια, πάντως δεν το έβαλε κάτω και κυριάρχησε στο 5ο σετ, όπου μετά το 1-1 πήρε 6 διαδοχικούς πόντους! Πήγε στο 7-1 και μετά στο 8-2, ο Σίπος πλησίασε χωρίς όμως ν’ αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Πόντο-πόντο κύλησε το πολύ κρίσιμο 6ο σετ. Στο 6-6 ο Σγουρόπουλος πήρε δύο πόντους στα σερβίς του Σίπος αλλά ο τελευταίος έκανε το ίδιο αμέσως μετά! Στο 9-10 ο πρωταθλητής μας έσωσε ματς μπολ σε δικά του σερβίς και με δύο ακόμα πόντους πέτυχε την ισοφάριση σε 3-3! Όλα πλέον κρέμονταν σε μία κλωστή και φυσιολογικά εμφάνισαν άγχος και οι δύο αθλητές στο τελευταίο σετ. Στην αλλαγή των πλευρών ο Σγουρόπουλος προηγήθηκε 5-2 με 3 πόντους στη σειρά και δευτερόλεπτα μετά, στα σερβίς του πήγε στο +4 (7-3). Αυτό το σημείο αποδείχτηκε καθοριστικό, αφού το σοβαρό προβάδισμα έδωσε άλλο αέρα στον πρωταθλητή μας, ενώ έριξε την ψυχολογία του αντιπάλου. Η διαφορά αυξήθηκε (8-3) και η ανατροπή ολοκληρώθηκε με θριαμβευτικό τρόπο (8-11, 11-6, 9-11, 10-12, 11-7, 12-10, 11-4).

Θυμίζουμε τέλος ότι με τον Σίπος και τον Πλετέα είχε κάνει κοινές προπονήσεις για πέντε ημέρες στο Σ.Ε.Φ. ο Σγουρόπουλος, μάλιστα με τον πρώτο ήταν και συμπαίκτης στο διπλό νέων στο Γκιμαράες και μπήκαν στις θέσεις 5-8.

Ο Σγουρόπουλος και ο Βατσακλής γυρίζουν στην Αθήνα αύριο τη νύχτα. Επιστρέφουν με ελβετικές αερογραμμές μέσω Ζυρίχης και αναμένονται γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

                                                

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ