Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δεύτερη θέση για τον Σγουρόπουλο στο Τοπ 10 νέων της Ευρώπης

Worcester aponomi

Worcester aponomiΝέα διάκριση για τον Γιάννη Σγουρόπουλο και πανάξια 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 νέων στο Γουόρτσεστερ της Αγγλίας. Στο 2017-09-10-PHOTO-00000163καθοριστικό βραδινό ματς για την πρωτιά ο 17χρονος άσος κάμφθηκε με 4-0 σετ από τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα, αλλά μόνο θετικές είναι οι εντυπώσεις από τη συνολική του πορεία. Ενάμιση μήνα μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έδωσε νέο αποφασιστικής σημασίας παιχνίδι με το νούμερο 1 της ευρωπαϊκής κατάταξης και του event. Αυτή τη φορά έχασε χωρίς να γίνει πολύ απειλητικός, όμως η στιγμή δεν χωράει πίκρα όταν οι πολύ αξιόλογες εμφανίσεις που προηγήθηκαν, τον έφεραν για μία ακόμα φορά στα μετάλλια επιβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν «φωτοβολίδα» ο ευρωπαϊκός τίτλος στο Γκιμαράες και ότι εδραιώθηκε στους κορυφαίους εφήβους της ηπείρου. Επιπλέον, αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιό του στον θεσμό έπειτα από το χάλκινο στο Τοπ 10 των παίδων τον Οκτώβριο του 2015. Στον αγώνα-τελικό και στο κλείσιμο ενός κοπιαστικού, με βάση το σύστημα διεξαγωγής, τριήμερου, ο Πλετέα είχε περισσότερες δυνάμεις, έπαιξε εξαιρετικά, όταν ο Σγουρόπουλος ήταν κουρασμένος και δεν μπόρεσε να βγάλει το πραγματικό του πρόσωπο.

Ο σπουδαίος πινγκπονίστας πέτυχε στην πρώτη από τις ποικίλες και δύσκολες αποστολές, που τον περιμένουν μέσα στη χρονιά και τίμησε ξανά τα ελληνικά χρώματα. Το κατάφερε στην αρχή της σεζόν, σε τουρνουά με τους καλύτερους έφηβους και με διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής και άφησε υποσχέσεις ότι και την επόμενη χρονιά θα διεκδικήσει μετάλλια στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της εφηβικής κατηγορίας.  

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΤΣΑΚΛΗ

Worchester aponomi_neoi«Άλλη μία διοργάνωση με μετάλλιο για μένα, άλλη μία διοργάνωση, που θα με βοηθήσει για το μέλλον. Σήμερα, στην τελευταία μέρα των αγώνων, έπαιξα κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους. Ήμουν αρκετά κουρασμένος και αυτό δεν με βοήθησε ώστε να έχω καλή συγκέντρωση στον τελικό. Ο Πλετέα την ίδια ώρα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και δεν μπόρεσα να πάρω κάτι ουσιαστικό. Παρόλα αυτά κρατάω το γεγονός ότι είχα καλές εμφανίσεις και είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σγουρόπουλος λίγη ώρα μετά την απονομή των επάθλων στο WorcesterArena.

«Γενικά είμαι ικανοποιημένος. Ο Γιάννης ήρθε σαν δεύτερο όνομα και κατετάγη δεύτερος, κάτι που σημαίνει ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τις δικές μου και των Ελλήνων φίλων του αθλήματος. Στον τελικό μπορούσε σίγουρα να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστικός, αλλά δεν είχε τις απαραίτητες δυνάμεις. Δεν είναι έτοιμος να παίξει τόσα πολλά ματς σ’ ένα τριήμερο και μάλιστα και τα τρία σημερινά, στην καθοριστική μέρα, ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Το πλάνο μας είναι να παρουσιαστεί στην καλύτερη κατάσταση σε 1-1,5 μήνα. Δεν μπορεί να είναι φορμαρισμένος όλο τον χρόνο», τόνισε ο Κώστας Βατσακλής, που συνέβαλε σε μία ακόμα ξεχωριστή διάκριση για τον Σγουρόπουλο και την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και πρόσθεσε: «Είμαι ευχαριστημένος λοιπόν, από την προσπάθειά του, απλά σημειώνω ότι τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του την τελευταία μέρα. Μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξεκουράστηκε λίγο παραπάνω και θα έλεγα πάλι καλά που εμφανίστηκε τόσο ανταγωνιστικός. Με τη νέα επιτυχία του απέδειξε ότι τίποτα δεν έγινε στην τύχη το καλοκαίρι. Όλοι πλέον τον υπολογίζουν ιδιαίτερα και αναγνωρίζουν είναι στους καλύτερους αθλητές της ηπείρου».

Ήρθαν έτσι τα πράγματα λοιπόν, που το ματς της 9ης αγωνιστικής είχε τον χαρακτήρα τελικού. Τα δύο πρώτα φαβορί ήταν μαζί στην κορυφή και ο νικητής στη βραδινή αναμέτρηση έπαιρνε την πρωτιά. Ο Σγουρόπουλος ήθελε να κλείσει θριαμβευτικά και να πετύχει το τέλειο μετά το χρυσό στο απλό νέων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Πλετέα είχε το κίνητρο και …ρεβάνς να πάρει από τον Γιάννη για την ήττα στον τελικό του Γκιμαράες το καλοκαίρι και να φτάσει σε νέο χρυσό μετάλλιο στον θεσμό μετά από εκείνο στο Τοπ 10 των παίδων το 2015. Δυστυχώς, αυτός που εμφανίστηκε απόλυτα έτοιμος από κάθε πλευρά ήταν ο Ρουμάνος. Είχε δυνάμεις, ρυθμό, μεγάλη ευστοχία στις επιθέσεις από το forehand και κυριάρχησε με 4-0. Ο πρωταθλητής μας δεν είχε δυνάμεις στο πιεστικό παιχνίδι, έκανε πολλά λάθη κι έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Πλετέα μπήκε καλύτερα και άρχισε με 4-1. Ο Σγουρόπουλος ισοφάρισε άμεσα, αλλά ο Ρουμάνος πέρασε τις επιθέσεις του και αφού έστειλε τη διαφορά στο +4 (10-6) κατέκτησε το 1ο σετ.

Στο 2ο σετ στοίχισαν στον Έλληνα άσο χαμένα σπιν από το forehand και το backhand , όπως και ορισμένα μπλοκ. Το σκορ ήταν στο 5-5, όμως ο Πλετέα συνέχισε με σταθερές επιθέσεις κι εκμεταλλευόμενος και τα λάθη του αντιπάλου πήρε 6 σερί πόντους.

Η εξέλιξη προκάλεσε και νεύρα στον Σγουρόπουλο. Αυτό φάνηκε σε χαμένο καρφί στο 2-0 του 3ου σετ με τον ομοσπονδιακό προπονητή να του φωνάζει από τον πάγκο «ηρέμησε». Ο Σγουρόπουλος έδειξε να επανέρχεται προσωρινά, πέρασε δυνατά του χτυπήματα και προηγήθηκε 6-4. Το σκορ όμως, μετατράπηκε σε 6-7 και ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Δεν έφερε αποτέλεσμα, κυρίως στο κομμάτι της συγκέντρωσης και η συνέχεια άνηκε εξ ολοκλήρου στον Ρουμάνο.

Στο 4ο σετ ο Σγουρόπουλος άρχισε με 4-2, όμως και πάλι δεν βρήκε σταθερότητα. Έκανε αβίαστα λάθη και φάνηκε ότι δεν πίστευε στην ανατροπή. Ο Πλετέα προσπέρασε γρήγορα, είχε ξεκάθαρα και την ψυχολογία με το μέρος του κι εκλεισε το ματς στα τέσσερα σετ (8-11, 5-11, 6-11 και 5-11). Πέραν του τελικού τον περασμένο Ιούλιο ο Ελευσίνιος αθλητής αντιμετώπισε τον Πλετέα και το 2015 στο Τοπ 10 των παίδων και γνώρισε την ήττα με 4-1 σετ. Εκείνη τη χρονιά ο Ρουμάνος είχε αναδειχτεί και πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων.

Ο Σγουρόπουλος και ο προπονητής του Κώστας Βατσακλής επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο το μεσημέρι. Αναμένονται στις 13:30 και η πτήση είναι με τη Lufthansa (LH 1278) από τη Φρανκφούρτη. Μία μέρα μετά, την Τρίτη, θα φύγουν με την υπόλοιπη αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού ανδρών-γυναικών. 

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της τρίτης ημέρας των αγώνων:

Στη 7η αγωνιστική:

Κριστιάν Πλετέα (Ρουμανία)-Τομπίας Χίπλερ (Γερμανία)    4-0

Φλοριάν Κνούντε (Βέλγιο)-Τζόσουα Μπένετ (Αγγλία)      4-0

Ματέο Μούτι (Ιταλία)-Μπαστιέν Ρεμπέρ (Γαλλία)         1-4

Γκέριτ Ένγκεμαν (Γερμανία)-Ράρες Σίπος (Ρουμανία)     4-2

Στην 8η αγωνιστική:

Κριστιάν Πλετέα-Ιρβίν Μπερτρά   4-2

Φλοριάν Κνούντε-Μπαστιέν Ρεμπέρ       0-4

Ματέο Μούτι-Ράρες Σίπος       0-4

Γκέριτ Ένγκεμαν-Τζόσουα Μπένετ   4-0        

Στην 9η αγωνιστική:

Ιρβίν Μπερτρά-Τομπίας Χίπλερ   4-1

Φλοριάν Κνούντε-Γκέριτ Ένγκεμαν   0-4   

Μπαστιέν Ρεμπέρ-Ράρες Σίπος     4-0

Ματέο Μούτι-Τζόσουα Μπένετ      4-1  

Η τελική βαθμολογία του Τοπ 10 νέων:

ΑΘΛΗΤΗΣ                              Ν.-Η.   ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ   ΒΑΘΜΟΙ

1. Πλετέα (Ρουμανία)           8-1     34-12            17

2. Σγουρόπουλος (Ελλάδα)   7-2     29-20            16

3. Ρεμπέρ (Γαλλία)              6-3     28-18            15

4. Μπερτρά (Γαλλία)            6-3     30-18            15

5. Ένγκεμαν (Γερμανία)       5-4     28-23            14

6. Κνούντε (Βέλγιο)            4-5     17-26            13

7. Χίπλερ (Γερμανία)           4-5     25-26            13

8. Μούτι (Ιταλία)                 3-6     23-30            12

8. Σίπος (Ρουμανία)             2-7     16-30            11

10. Μπένετ (Αγγλία)            0-9     9-36             9

ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το Τοπ 10 αφορούσε φυσικά και τις υπόλοιπες νεαρές ηλικίες με τη Ρουμανία να κατακτά και δεύτερο χρυσό μετάλλιο. Στις νεάνιδες αναδείχτηκε νικήτρια η Αντίνα Ντιακόνου με επίδοση 8 νίκες και 1 ήττα. Πίσω από τη Ρουμάνα πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 ισοβάθμησαν με 6 νίκες και 3 ήττες η Βελγίδα Λίζα Λουνγκ, η Ρωσίδα Αναστασία Κόλις και η Γερμανίδα Τζένι Βολφ. Μέτρησαν τα μεταξύ τους παιχνίδια και το ασημένιο μετάλλιο πήγε στην Κόλις, το χάλκινο στη Βολφ κι έμεινε εκτός βάθρου η Λουνγκ.

Στους παίδες πρώτευσε ο Πολωνός Σάμουελ Κουλζούτσκι με απολογισμό 8 νίκες και 1 ήττα. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Γάλλος Μπιλάλ Χαμάς (7-2) και στην 3η ο επίσης Γάλλος Ντοριάν Ζενγκ (7-2). 

Στις κορασίδες κατέκτησε την πρωτιά η Γερμανίδα Σοφία Κλε με ρεκόρ 7 νίκες-2 ήττες. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Τουρκάλα Οζγκέ Γιλμάζ (6-3) και το χάλκινο η Γαλλίδα Ίζα Κοκ με τον ίδιο απολογισμό.

Worchester Messinis_epi_to_ergo* Στον επίλογο κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η διοργάνωση ίσως ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών στο κομμάτι της ενημέρωσης με νέα, φωτογραφίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, livescoring και άλλα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος κι αυτό πιστώνεται και στον Έλληνα competitionmanager Δημοσθένη Μεσσήνη (πέραν του ότι πάλι …έφερε γούρι στον Σγουρόπουλο). Ο διευθυντής αθλήματος της E.T.T.U. και της I.T.T.F. άλλωστε, είναι εκείνος που δημιούργησε πριν από λίγο καιρό τις νέες σελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πίνακες αξιολόγησης, στατιστικά και αποτελέσματα. Για τη live ενημέρωση στο Τοπ 10 χρησιμοποίησε πέντε εθελοντές, έναν σε κάθε τραπέζι.

                                     

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ