Ο Ντ. Οσμάναγκιτς στα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης «Οι Σέρβοι στον ελληνικό αθλητισμό»

Ο Ντούσαν Οσμάναγκιτς ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση «Οι Σέρβοι στον ελληνικό αθλητισμό», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής. Το event έγινε για να βραβευτούν οι Σέρβοι προπονητές και αθλητές, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον ελληνικό αθλητισμό και ανάμεσά τους ήταν κορυφαία ονόματα από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ το βόλεϊ, το πόλο και άλλα αθλήματα. Ο μεγάλος Γιουγκοσλάβος προπονητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης θήτευσε στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας ανδρών από το 1993 έως το 1996 και άφησε έργο. Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραστεί, όμως οι παριστάμενοι πήραν γεύση από τα πεπραγμένα του με πλάνα, στοιχεία και φωτογραφίες, που μεταδόθηκαν στο βίντεο γουόλ.

Την εορταστική βραδιά οργάνωσαν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα και το Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Το βιβλιαράκι που εκδόθηκε από τους διοργανωτέςμε βιογραφικά στοιχεία από την αθλητική διαδρομή των βραβευθέντων, είχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Φορτωμένος περγαμηνές ο Οσμάναγκιτς είχε έρθει στη χώρα μας ύστερα από πρόταση του τότε γενικού γραμματέα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και νυν προέδρου Μανώλη Κολυμπάδη και αρχικά είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο. Βασικός σκοπός της συνεργασίας ήταν η αγωνιστική βελτίωση του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Ντανιέλ Τσιόκα, που ακόμα ήταν στα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στην Ελλάδα και δίπλα σε αυτούς φυσικά και των υπόλοιπων στελεχών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, μάλιστα ο Κρεάνγκα έχει δηλώσει ότι οφείλει πολλά στον Οσμάναγκιτς για την εξέλιξή του. Με τον Σέρβο στον πάγκο αναδείχτηκε το 1994 πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό ανδρών έχοντας παρτενέρ τον Γιουγκοσλάβο Ζόραν Κάλινιτς, ενώ μέσα σε αυτή την τριετία πανηγύρισε άλλα τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (διπλό μικτό και διπλό ανδρών). Μετά την αποχώρησή του «Ντούλε» ανέλαβε ο Νίκος Κωστόπουλος και η επόμενη κιόλας χρονιά αποτέλεσε την έναρξη νέων μεγάλων διακρίσεων. Τότε, που η εθνική ομάδα κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997.

Ο Ντούσαν Οσμάναγκιτς γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1936 στο Βελιγράδι. Υπήρξε διεθνής αθλητής της Παρτιζάν Βελιγραδίου, ήταν πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας και είχε διακρίσεις και στο εξωτερικό. Το 1966, σε ηλικία μόλις 30 ετών, προωθήθηκε ως προπονητής και ανέλαβε τις τύχες της εθνικής Γιουγκοσλαβίας! Στην πλούσια προπονητική του καριέρα κατέκτησε συνολικά 55 μετάλλια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Δεν συμπεριλαμβάνονται αγώνες μικρότερου βεληνεκούς, όπως οι Βαλκανικοί, όπου αναδείχτηκε πρωταθλητής με τη Γιουγκοσλαβία συνολικά 18 φορές. Προπονητική παρουσία είχε και στην Ισπανία.

 

 

Διάφορα νέα

Είσοδοςgpsportimages ΖΕΥΣ ΓΙΑ SITEimages genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped