Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μεγάλη συνέντευξη του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη στην ιστοσελίδα Welovesports

We Love_Sports

We Love_SportsΜεγάλη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη δημοσίευσε σήμερα το σάιτ welovesports.gr. Η νέα ιστοσελίδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τα ερασιτεχνικά σπορ, μίλησε με τον πολύπειρο αθλητικό παράγοντα τόσο για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία είναι γενικός γραμματέας, όσο και για θέματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σχετικά με το άθλημά μας στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στην τεράστια οικονομική βοήθεια των γονιών. Τόνισε ότι «είναι οι χρυσοί χορηγοί των αθλητών μας», ότι «η οικογένεια πληρώνοντας αγώνες, έξοδα μετακίνησης κ.α. στερείται ακόμα και τα στοιχειώδη για να βοηθήσει το παιδί να αγωνιστεί και ενδεχομένως να εξελιχθεί» και αυτό προτάσσει και η ιστοσελίδα στο θέμα της. Ο Μανώλης Κολυμπάδης επισήμανε γενικά τις δυσκολίες, που εξακολουθεί να βιώνει το άθλημα στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής καχεξίας, αποκάλυψε ότι ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παλεύει για ν’ αποκτήσει η επιτραπέζια αντισφαίριση το δικό της σπίτι, αναφέρθηκε στον πρωταθλητή Ευρώπης Γιάννη Σγουρόπουλο και τα αξιόλογα ταλέντα που τον ακολουθούν, ενώ μίλησε και για τις μεγάλες προκλήσεις μέσα στο 2018.    

Να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του επικεφαλής της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στον Θοδωρή Νταβέλο, ενώ ολόκληρο το θέμα υπάρχει στο λινκ http://welovesports.gr/2017/12/11/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%AF-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD/.

-Ας ξεκινήσουμε από τη νέα σελίδα που άνοιξε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Πώς αξιολογούνται οι στόχοι μέχρι το 2020;

«Η αλήθεια είναι πως τα πρωτοφανή και πρωτόγνωρα γεγονότα που προηγήθηκαν έκαναν πολύ μεγάλο κακό στην ΕΟΕ. Η ζημιά είναι και προς τα έξω και εντός της χώρας. Έχει να κάνει πρώτα από όλα με το πρεστίζ της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την άλλη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον πρόεδρο, Σπύρο Καπράλο και αναφέρομαι στο πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν αθλητή στο δρόμο για το 2020» διακόπηκε. Τώρα τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν είναι εύκολο. Στόχος είναι να επαναλάβουμε στο Τόκιο τις διακρίσεις του Ρίο. Αυτό δεν είναι αδύνατο τόσο αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών της αποστολής όσο και για τις διακρίσεις. Όλα αυτά σε μια εποχή που οι δαπάνες για τον υψηλό αθλητισμό έχουν περάσει σε άλλα χέρια εκτός των κρατικών. Καλύπτονται είτε από τις οικογένειες των αθλητών, είτε τους χορηγούς αναλόγως του αθλήματος. Σε άλλα χέρια πάντως… Οι αθλητές δουλεύουν πάρα πολύ, επομένως αισιοδοξώ ότι θα επαναλάβουμε και θα ξεπεράσουμε το 2016. Νομίζω ότι η ζημιά που έχει γίνει με τον κομμένο προϋπολογισμό για τον αθλητισμό έχει ανοίξει περισσότερο την παραγωγή και το φυτώριο».

–Στη ΕΟΕ ανήκουν και ιστορικοί χώροι όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Ζάππειο Κολυμβητήριο.

«Πρώτα από όλα η ΕΟΕ πρέπει να βρει το δρόμο της όσον αφορά τη λειτουργία της, τη δράση και τους στόχους της. Αυτό θα γίνει μόνο όταν αλλάξει το νομικό της καθεστώς και από ΝΠΔΔ γίνει ΝΠΙΔ. Όταν αλλάξει το καταστατικό της ΕΟΕ που έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας είναι το σοβαρότερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή στην ΕΟΕ που λειτουργεί 100% σαν Δημόσιο. Μια ολόκληρη υπηρεσία δεν έχει τεχνική υπηρεσία, δεν μπορούμε να φτιάξουμε το Παναθηναϊκό Στάδιο, δεν μπορούμε να κάνουμε την πυρόσβεση στην Αρχαία Ολυμπία. Στο οργανόγραμμα της ΕΟΕ υπάρχει τεχνική υπηρεσία αλλά μόνο στα χαρτιά. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο παραμένει κλειστό στο κέντρο της Αθήνας. Είναι τελείως ακατάλληλο λόγω παλαιότητας εγκαταστάσεων, φθορών, ζημιών, πολλών εξόδων, ενώ δεν έχει αδειοδοτηθεί από την Περιφέρεια για πολλούς λόγους. Εκεί κάναμε μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, ο αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Πάντζας έχει δουλέψει πάρα πολύ και περιμένουμε να προχωρήσει το σχέδιο. Τώρα γίνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης ανακατασκευής και βελτίωσης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου. Πιστεύουμε σε βάθος διετίας να λειτουργήσει και πάλι».

-Τί γίνεται με την εκπροσώπηση της χώρας στη ΔΟΕ;

-«Όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βλέπει μια σπαρασσόμενη Ολυμπιακή οικογένεια, απέχει. Τώρα που τα αφήσαμε όλα πίσω, ελπίζουμε πως σε αυτή τη θητεία η ΔΟΕ θα εκλέξει και πάλι έλληνα «αθάνατο». Ήδη έχουν υποβληθεί τέσσερις υποψηφιότητες μέσω ΕΟΕ και κάποιες εκτός. Αυτό που συμβαίνει πάντως είναι ένα ιδιότυπο grexit, η αρχαιότερη ολυμπιακή επιτροπή του κόσμου να μην εκπροσωπείται. Είναι λυπηρό».

–Στο πινγκ πονγκ ο Γιάννης Σγουρόπουλος αποτελεί αυτή την εποχή το κορυφαίο όνομα. Αποτελεί πρότυπο, φέρνει νέα παιδιά στο άθλημα;

«Ο Σγουρόπουλος φέρνει πάρα πολλά παιδιά από πίσω. Για αυτό και από τον ίδιο και το κάθε Σγουρόπουλο θέλω να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Να λένε πάντα ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτά που έχει πετύχει για τα ελληνικά δεδομένα και την ηλικία του είναι πρωτόγνωρα. Με τα διεθνή όμως δεδομένα δεν είναι, πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά το παιδί και να του δώσουμε τα εφόδια να πάει παραπάνω. Η μετακίνηση του στη Σουηδία όπου ανήκει στην εθνική ακαδημία της χώρας με κινέζους και άλλους κορυφαίους αθλητές τον έχει ωφελήσει πάρα πολύ. Έχει όλες τις προδιαγραφές να εξελιχθεί αλλά για μένα εξίσου σημαντικό είναι ότι ακολουθεί μια ομάδα παιδιών που είναι πολύ κοντά. Ταλέντα υπάρχουν και στα κορίτσια όχι όμως τέτοιου επιπέδου. Ο Σγουρόπουλος όμως δεν αναδείχθηκε στην τύχη».

-Τί εννοείτε;

«Δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα ενός δεκαετούς σχεδιασμού ανάπτυξης της ομοσπονδίας που έχει συγκεκριμένους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι ότι για να βγει ένα φυτώριο αθλητών που θα αντικαταστήσει το πολύ καλό υλικό της εθνικής μας ομάδας που έφτασε να πετυχαίνει πολύ σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Δημιουργήσαμε λοιπόν πριν τρία χρόνια το θεσμό των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων που είναι 15 αυτοχρηματοδοτούμενα σιρκουί σε ολόκληρη τη χώρα σε 15 διαφορετικές πόλεις- που σημαίνει και οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας, «απλωμένα» σε όλο το αγωνιστικό έτος. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Σε κάθε σιρκουί κάθε 15 ημέρες συμμετέχουν 250-300 παιδιά, από 8 μέχρι 21 ετών. Ο κάθε ένας πληρώνει για τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τη βαθμολογία, οι 16 πρώτοι προκρίνονται στον μεγάλο τελικό και αναδεικνύεται ο νικητής. Αυτό έχει συνδεθεί με την εθνική ομάδα, καθώς είναι μέρος των κριτηρίων, που οδηγούν στη στελέχωση τους με άκρως αξιοκρατικό τρόπο. Από αυτή την προσπάθεια ξεπήδησε ο Σγουρόπουλος. Ένα παιδί με ιδιαίτερες δεξιότητες στην τεχνική του που ακολουθείται και από άλλα 10-15 παιδιά που είναι πάρα πολύ κοντά και σύντομα θα έχουμε άλλους 2-3 στα χνάρια του Σγουρόπουλου. Θα έχουμε δηλαδή και πάλι μια πολύ δυνατή εθνική ομάδα».

–Στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονται και ξένοι παίκτες, πλέον.

«Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει ακριβώς με αυτό ότι στη λίγκα της Ελλάδας με την συμμετοχή πολύ καλών ξένων αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, Γίνονται πολλά παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Παράλληλα αυξήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου αφού βλέπει παίκτες διεθνών προδιαγραφών και οι αίθουσες γεμίζουν. Σε όλη αυτή την προσπάθεια που προανέφερα, υπάρχει ένας μεγάλος, χρυσός χορηγός, που δεν είναι άλλος από τους γονείς των παιδιών. Αυτοί αποκλειστικά πληρώνουν όλο το κόστος. Στερείται η οικογένεια ακόμα και τα στοιχειώδη για να βοηθήσει το παιδί να αγωνιστεί και ενδεχομένως να εξελιχθεί. Πληρώνει τους αγώνες, τα έξοδα μετακίνησης κλπ.».

-Ποιές είναι οι σχέσεις της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία;

«Άριστες. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω επισκεφτεί και συνεργαστεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αθλητισμού τόσες φορές όσες δεν είχα πάει τα 34 χρόνια που ασχολούμαι με το χώρο. Ποτέ το άθλημα και εγώ προσωπικά δεν είχαμε κάποια αντίθεση με την πολιτική ηγεσία όποια κυβέρνηση και να ήταν. Δεν έχω κανένα παράπονο από το Γιάννη Ανδριανό, με δέχθηκε πάρα πολλές φορές. Σε αντίθεση με το Γιάννη Ιωαννίδη που δε συνάντησα ποτέ. Και με το Σταύρο Κοντονή δεν είχα πρόβλημα.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει το όραμα και τη βούληση να φτιάξει σωστά κάποια πράγματα. Το κυριότερο προσόν του είναι ότι ακούει. Ξέρω ότι θέλει να φτιάξει πολλά πράγματα. Παλεύει για παράδειγμα το πινγκ πονγκ να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Δεν ξέρω τί θα καταφέρει τελικά λόγω του πολύ δύσκολου δημοσιονομικού πλαισίου που έχει. Έχει ιδέες, προσπαθεί πολύ, δεν μένει στα λόγια, μπορεί να προσκρούσει στο Υπουργείο Οικονομικών και να του πουν «δε γίνεται», αυτό είναι άλλο».

-Επιχορηγήσεις Ομοσπονδιών, ένα ακανθώδες θέμα-πρόβλημα.

«Είμαι πάντα της άποψης ότι η παραγωγή είναι σαν μηχανή του κιμά, ότι βάλεις, θα πάρεις: 10 ευρώ θα βάλεις από πίσω; 10 ευρώ πινγκ πονγκ θα πάρεις από μπροστά. Δεν είναι επιλογή δική μου. Η Κυβέρνηση καθορίζει αυτή την πολιτική. Η υποχρέωση η δική μου είναι όσο μπορώ από μια αγορά που δεν είναι και στα καλύτερα της να βρω ιδιωτικούς πόρους να συμπληρώσω τον προϋπολογισμό μου. Η επιτραπέζια αντισφαίριση δεν έχει τη διεισδυτικότητα μέσα στη αγορά όμως. Γίνονται προσπάθειες από όλους μας και από τους γονείς, έχουν εξευρεθεί πόροι, όχι όμως τόσοι ώστε να λέμε ότι είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Τα χρήματα δεν φθάνουν. Έχουμε λοιπόν περιορίσει τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα της Ομοσπονδίας κάτω από το 28%. Δεν πάει πιο κάτω. Αυτό όμως που «πονάει» πάρα πολύ είναι όταν οι αθλητές καλούνται να πληρώσουν όλα τα έξοδα τους προκειμένου να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο αθλητής δεν θέλει να απουσιάσει καθώς θα τον δουν ξένοι σύλλογοι, θέλει να αγωνιστεί, πληρώνει να τα καταφέρει και αυτό «πονάει» πολύ. Είναι αντι-δεοντολογικό, αντι-αθλητικό αλλά εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη λύση. Η άλλη λύση είναι να μην αγωνιστεί. Έχουμε αθλητές-υπόδειγμα, άψογους σε όλα, επιστήμονες, καλλιεργημένοι. Τα παιδιά της Εθνικής κάθε 15 ημέρες βρίσκονται και τρώνε μαζί σε ταβέρνα. Τα συζητάμε όλα…».

-Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το πινγκ πονγκ το 2018;

«Υπάρχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών το πρώτο τρίμηνο. Στόχος μας επίσης είναι η πρόκριση στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στις μικρές κατηγορίες ελπίζουμε να έχουμε ανάλογες διακρίσεις με τις φετινές του Σγουρόπουλου που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης Νέων ενώ και το μετάλλιο στο ομαδικό χάθηκε στον πόντο από τη Σουηδία. Γίνονται όμως κοσμογονικές αλλαγές στο θέμα της αξιολόγησης των αθλητών και ομάδων καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία άλλαξε τα κριτήρια».

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ