Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Γκιώνης για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Στο μυαλό μου το μετάλλιο»!

Πέρασαν 7,5 χρόνια από την τελευταία φορά που η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση πανηγύρισε μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Συμπτωματικά δε, κι εκείνη η διοργάνωση είχε γίνει σε δανέζικο έδαφος, όπως θα συμβεί και την επόμενη εβδομάδα στην πόλη Χέρνινγκ (17-21/10). Την άνοιξη του 2005, στο Άαρχους, ο Κρεάνγκα είχε κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στο απλό και ασημένιο στο διπλό ανδρών μεγαλώνοντας κι άλλο το πλούσιο παλμαρέ του. Παράλληλα η Ελλάδα έζησε διακρίσεις και στο ομαδικό με την εθνική γυναικών να προβιβάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά στην 1η κατηγορία της γηραιάς ηπείρου και τους άνδρες να επιστρέφουν σε αυτή! Το αν η σκανδιναβική χώρα θ’ αποδειχτεί γούρικη για τα γαλανόλευκα χρώματα και στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων δεν μπορεί να το ξέρει κανείς από τώρα, πάντως οι διεθνείς μας θα μεταβούν την Τρίτη στο Χέρνινγκ με υψηλές φιλοδοξίες. Ο Παναγιώτης Γκιώνης, που θα είναι ένα από τα 16 φαβορί του απλού ανδρών, μιλάει ανοιχτά και τονίζει ότι σκέφτεται και το μετάλλιο! 

«Ο πρώτος στόχος μου είναι να μπω στη 16άδα. Από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνομαι στα φαβορί, δεν το συζητάω ότι σε αυτόν τον γύρο πρέπει να μπω οπωσδήποτε. Από κει και πέρα θέλω κάποια στιγμή να σπάσω το φράγμα των «16» στο απλό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά, όπως τονίζουμε πάντα, πολλά εξαρτώνται από την κλήρωση. Αν αποφύγω δύο-τρεις κορυφαίους παίκτες, που δεν με βολεύουν, θα έχω βάσιμες πιθανότητες να πετύχω το κάτι παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα και στο ίδιο πνεύμα συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες δύο χρονιές για παράδειγμα, είχα στη 16άδα του ταμπλό το νούμερο 1 της Ευρώπης, τον Τίμο Μπολ, πρόπερσι τον αντιμετώπισα, πέρσι που τραυματίστηκα στη διάρκεια των αγώνων, αποκλείστηκα νωρίτερα. Εφόσον λοιπόν, έχω καλή κλήρωση τη Δευτέρα, μπορώ να προχωρήσω και δεν το κρύβω ότι έχω στο μυαλό μου και το μετάλλιο. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι διοργάνωση που σου επιτρέπει βλέψεις για μετάλλιο, αλλά θέλει και λίγη τύχη. Αν βρεθείς σε καλή κατάσταση, αν πιάσεις ρυθμό κι έχεις άστρο μπορούν να γίνουν τα πάντα κι αυτό αποδείχτηκε και πέρσι όπου έφτασε στην 3η θέση ο Σέρβος Καρακάσεβιτς, που στο απλό δεν είναι από τους αθλητές πρώτης γραμμής».

 

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα των συνολικά δέκα μεταλλίων από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αποτελεί επίσης μεγάλη ελπίδα του ελληνικού πινγκ πονγκ για διάκριση στο Χέρνινγκ. Ο Γκιώνης υπογραμμίζει ότι σαφώς έχει και ο συμπαίκτης του τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά και υπενθυμίζει την τεράστια επιτυχία του με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού ΤΟΠ 12 το 2011. «Μιλάμε για τον Καλλίνικο, που έχει πάρει δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πολλά ακόμα μετάλλια σε όλα τα αγωνίσματα. Μπορεί στα 41 του χρόνια να μην παίζει όπως παλιά, όμως μην ξεχνάμε ότι κατέκτησε το ΤΟΠ 12 και ότι στην καλή του μέρα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Γιατί όχι επομένως να πάει για μία ακόμα διάκριση αν έχει ευνοϊκή κλήρωση»!

Τελειώνοντας ο 32άχρονος πρωταθλητής ομολόγησε ότι ακόμα δεν βρίσκεται σε καλή φόρμα «όμως περιμένω την πρώτη σημαντική νίκη, που μπορεί να με ανεβάσει ψυχολογικά και αγωνιστικά», ενώ για το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα περιλαμβάνει μόνο τα ατομικά αγωνίσματα, επισήμανε: «Θεωρώ ότι για όλους είναι αρκετά καλή αυτή η αλλαγή γιατί όταν έχουμε και το ομαδικό επέρχεται φυσιολογικά μία κούραση έπειτα από τέσσερις-πέντε ημέρες αγώνων. Κούραση, που δεν σου επιτρέπει πολλές φορές να συνεχίσεις με καθαρό μυαλό στα ατομικά, ενώ τώρα συγκεντρώνεσαι από την αρχή σε αυτά τα αγωνίσματα. Είναι σαν τα τουρνουά Προ Τουρ και είναι προτιμότερο για όλους».

 

Στις γυναίκες η Ελλάδα ξεκινάει φυσικά από εντελώς διαφορετική βάση. Δεν θέτει υψηλούς στόχους, όμως αναμφίβολα έχει ζωηρό ενδιαφέρον η παρουσία της διότι χωρίς πίεση οι τρεις αθλήτριες μπορούν να τεστάρουν τις δυνατότητές τους και το σημείο ετοιμότητάς τους στους πρώτους μήνες τη σεζόν. Η Φιλαρέτη Εξάρχου το ανέλυσε το πρωί. «Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε γερά τεστ και να δούμε που βρισκόμαστε. Θα δώσουμε καλά παιχνίδια, το επίπεδο είναι υψηλό και καθώς δεν υπάρχει η πίεση ενός μεγάλου στόχου πιστεύω να παίξουμε ελεύθερα. Η διοργάνωση αυτή δεν θα έχει για μας το ίδιο άγχος, όπως όταν παίζουμε ως ομάδα. Επιπλέον, υπάρχει πια σημαντική εμπειρία από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μπορεί να βοηθήσει».

Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών αναφέρεται και στον στόχο των κοριτσιών: «Θέλουμε να προκριθούμε στον 1ο γύρο του απλού. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε στα προκριματικά γκρουπ τις αθλήτριες, που είναι στα μέτρα μας και παράλληλα να είμαστε ανταγωνιστικές απέναντι στα φαβορί των ομίλων μας ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η πρόκριση από τα γκρουπ είναι στις δυνατότητές μας, είναι αυτό που θα κυνηγήσουμε, αλλά εξαρτάται και από την κλήρωση. Γενικά θέλουμε να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από την κορυφαία διοργάνωση κι επειδή ξέρουμε τί είχε πετύχει η εθνική γυναικών σ’ ένα άλλο μέρος της Δανίας πριν από λίγα χρόνια, ελπίζουμε να φέρει και σε μας γούρι η συγκεκριμένη χώρα».

 

* Οι διεθνείς μας θα προπονηθούν τελευταία φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Δευτέρα και τα ξημερώματα της Τρίτης θ’ αναχωρήσουν για τη Δανία. Θυμίζουμε ότι οι Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη είναι οι υπόλοιποι αθλητές της αποστολής. Στο Χέρνινγκ μεταβαίνουν επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής (ανδρών) και Γιώργος Καρύτσας (γυναικών), ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.

Μανώλης Κολυμπάδης και ο φυσιοθεραπευτής των εθνικών μας ομάδων Ναΐμ Ακρούτ. Μέσω του επικεφαλής της διοίκησης η ελληνική ομοσπονδία θα έχει εκπροσώπηση και στις αρχαιρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.).

 

* Οι φίλοι του αθλήματος θα μπορούν ν’ απολαύσουν στο διαδίκτυο αγωνιστική δράση από το Χέρνινγκ. Καθημερινά θα υπάρχουν μεταδόσεις στο πρόγραμμα http://ettu.laola1.tv.

 

                                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ