Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι κληρώσεις των Ελλήνων αθλητών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Λίγες ώρες πριν από την αυριανή έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Χέρνινγκ η κύρια είδηση, που προέκυψε για τα ελληνικά χρώματα, από τη χτεσινοβραδινή κλήρωση των τεσσάρων ατομικών αγωνισμάτων, είναι ότι η τύχη ευνόησε τον Παναγιώτη Γκιώνη. Τόσο για την είσοδο στη 16άδα, όσο και για τον προημιτελικό γύρο του απλού ανδρών έχει αντιπάλους που είναι στα μέτρα του και θεωρητικά αυξάνονται οι πιθανότητές του να φτάσει σε διάκριση. Η κλήρωση είναι πιο δύσκολη για τον Καλλίνικο Κρεάνγκα, που επίσης βρέθηκε απευθείας στον 1ο γύρο του αγωνίσματος, ενώ τους αντιπάλους τους στα προκριματικά πληροφορήθηκαν οι Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Φιλαρέτη Εξάρχου. Η κορυφαία διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων «Jyske Bank Boxen», το οποίο έχει χωρητικότητα 12.500 θεατών. Το αγωνιστικό πρόγραμμα αρχίζει αύριο στις 10 το πρωί τοπική ώρα (11:00 Ελλάδας) με το διπλό ανδρών. Τις δύο πρώτες ημέρες θα γίνουν τα προκριματικά σε όλα τα αγωνίσματα και από την Παρασκευή τα κεντρικά ταμπλό με την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού πινγκ πονγκ να υπόσχεται πλούσιο θέαμα και σασπένς μέχρι το φινάλε της προσεχούς Κυριακής.

Στο απλό ανδρών ο Γκιώνης είναι ένα από τα 16 φαβορί και περιμένει αντίπαλο από τα προκριματικά. Αν προχωρήσει στους «32», πιθανότατα θα συναντήσει τον πολιτογραφημένο Πολωνό Γουάνγκ Ζενγκ Γι, από τον οποίο είχε ηττηθεί το 2008 στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ναντ, αλλά τον είχε νικήσει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 στην Οστράβα. Αν προκριθεί και στους «16» τότε για την είσοδο στα προημιτελικά πιθανόν θ’ αντιμετωπίσει το νούμερο 8 των φαβορί, τον Γερμανό Μπάστιαν Στέγκερ, τον οποίο έχει νικήσει στο ομαδικό του περσινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Γκντανσκ. Από τα τέσσερα πρώτα φαβορί διασταυρώνεται για μετάλλιο με τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, από τον οποίο έχασε πριν από 1,5 μήνα στο Μινσκ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού, αλλά τον είχε νικήσει το 2008 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού…

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα θα μάθει επίσης τον αντίπαλό του μετά τα προκριματικά. Αν περάσει στον 2ο γύρο τότε θα κοντραριστεί μάλλον με τον αριστερόχειρα Πάτρικ Μπάουμ, δευτεραθλητή Ευρώπης στο απλό ανδρών το 2010 και το 2011! Αν ξεπεράσει το υψηλό εμπόδιό του (όπως έχει κάνει σε άλλο τουρνουά στο κοντινό παρελθόν) και μπει στη 16άδα, το πιο πιθανό είναι να βρει μπροστά του τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν. Αν πάει για μετάλλιο τότε πιθανόν θα έχει στον δρόμο του τον Δανό Μίκαελ Μέιζ, από τον οποίο είχε χάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά τον έχει νικήσει σε προηγούμενα ματς (Νο 4 φαβορί του αγωνίσματος) ή τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού ανδρών Γερμανό Κριστιάν Σους (Νο 12).

Στην προκριματική φάση του απλού ανδρών σχηματίστηκαν 27 γκρουπ. Οι νικητές αυτών προκρίνονται αυτομάτως στον 1ο γύρο του αγωνίσματος (σ.σ. των «64»). Για να συμπληρωθούν οι θέσεις του ταμπλό θα κληρωθούν και πέντε «luckylosers» ανάμεσα στους αθλητές, που θα πάρουν τη 2η θέση στους ομίλους τους.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου βρέθηκε στο 22ο γκρουπ. Απέναντί του θα έχει τον Σουηδό Κρίστιαν Κάρλσον (επικεφαλής), τον Νορβηγό Έσπεν Ρόνεμπεργκ και τον Τράιαν Τσιότσιου από το Λουξεμβούργο. Πρεμιέρα κάνει αύριο στις 20:30 ώρα Ελλάδας (19:30 τοπική) με αντίπαλο τον Ρόνεμπεργκ. Την Πέμπτη θα κοντραριστεί αρχικά με τον Τσιότσιου (13:15) και στη συνέχεια με τον Κάρλσον (16:15).

Ο Κώστας Λαγογιάννης κληρώθηκε στο 7ο γκρουπ όπου είναι επικεφαλής ο Ιταλός Μιχάι Μπομποτσίκα. Έχει ακόμα αντιπάλους τον Ρώσο Βιάτσεσλαβ Μπούροφ, που αγωνίστηκε πρόσφατα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εναντίον της εθνικής μας ομάδας και τον Ματία Μπεράρντι από το Σαν Μαρίνο. Στην 1η αγωνιστική ο Λαγογιάννης συναντά αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδας τον Μπούροφ. Την Πέμπτη θ’ αντιμετωπίσει τον Μπομποτσίκα στις 11:45 και τον Μπεράρντι στις 14:45.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΤΣΑΚΛΗ

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής υποδέχτηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα της κλήρωσης κι αποκάλυψε ότι έχει καλό προαίσθημα: «Τη χαρακτηρίζεις καλή αν σκεφτείς ότι ο Παναγιώτης και ο Καλλίνικος αποφεύγουν για την 8άδα κάποιο από τα τέσσερα πρώτα φαβορί, δηλαδή τους Μπολ, Οβτσάροφ, Σαμσόνοφ και Μέιζ. Θα συναντήσουν μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής σκηνής, όμως σίγουρα μπορούν να προχωρήσουν. Για τον Παπαγεωργίου και τον Λαγογιάννη η διαδικασία των ομίλων, που εφαρμόζεται φέτος, είναι περίπλοκη και ψυχοφθόρα, μπορεί να φέρει ανατροπές μεταξύ των παικτών τους και θέλει απόλυτη ετοιμότητα και μεγάλη προσπάθεια. Το να προκριθούν είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο και σε τελική ανάλυση ας αφήσουμε τα φαβορί τώρα να έχουν το άγχος. Χρονικά πάντως, προηγείται το διπλό για όλα τα παιδιά και με ενδιαφέρει πολύ να δω πως θα ξεκινήσουν και πως θα συμπεριφερθούν σε μία νέα αίθουσα. Θα έχουμε και τη δυνατότητα να δούμε τους αντιπάλους και από κει και πέρα παιχνίδι με παιχνίδι θα κοιτάμε να μπαίνουμε περισσότερο στο κλίμα. Έχω καλό προαίσθημα για την προσπάθειά μας».

Στο απλό γυναικών έγιναν 19 προκριματικά γκρουπ. Οι νικήτριες αυτών θα πάρουν αμέσως το «εισιτήριο» για τον 1ο γύρο (σ.σ. των «64») όπου επίσης βρίσκονται ήδη 32 αθλήτριες. Σύμφωνα με την προκήρυξη της διοργάνωσης οι εναπομείνασες 13 θέσεις για τη συμπλήρωση του ταμπλό κρίνονται ως εξής: Οι αθλήτριες, που θα πάρουν τη 2η θέση στα γκρουπ από το 13 έως το 19, περνάνε κι αυτές απευθείας στον 1ο γύρο. Για τις αθλήτριες, που θα καταλάβουν τη 2η θέση στα γκρουπ από το 1 έως το 12 (εκεί όπου βρέθηκαν και οι τρεις Ελληνίδες) θα γίνει μία ακόμα προκριματική φάση έξι νοκ άουτ αγώνων, που θα δώσουν τις ισάριθμες τελευταίες προκρίσεις.

Η Κατερίνα Τόλιου είναι στο 6ο γκρουπ. Εκεί τέθηκε επικεφαλής η Ιταλίδα πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού Νικολέτα Στεφάνοβα και κληρώθηκαν ακόμα η Βουλγάρα Άσια Κασάμποβα, παλιά αθλήτρια του Ολυμπιακού και η Βαλέρια Πέτροβα από την Εσθονία. Η Τόλιου αρχίζει με δύο παιχνίδια την Τετάρτη, στις 16:45 (ώρα Ελλάδας πάντα) κόντρα στην Κασάμποβα και στις 19:45 εναντίον της Στεφάνοβα. Θα κλείσει τους αγώνες της στο γκρουπ την Πέμπτη στις 12:30 αντιμετωπίζοντας την Πέτροβα.

Η Μαρία Χριστοφοράκη «έπεσε» στο 9ο γκρουπ. Βρίσκει στον δρόμο της την Ουκρανή Γκάνα Γκαπόνοβα (επικεφαλής), τη Γιάνα Τομαζίνι από τη Σλοβενία και τη Μέγκαν Φίλιπς από την Ουαλία. Κάνει πρεμιέρα αύριο στις 17:30 απέναντι στην Τομαζίνι, τρεις ώρες μετά (20:30) αναμετριέται με την Γκαπόνοβα και την Πέμπτη στις 14:45 με τη Φίλιπς.

Η Φιλαρέτη Εξάρχου κληρώθηκε στο 12ο γκρουπ και καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια της Ντόρα Σίλα Μάνταραζ από την Ουγγαρία (επικεφαλής), της Μόνικα Πιέτκιεβιτς από την Πολωνία και της Μίε Γιάκομπσεν από τη Δανία. Αύριο Τετάρτη αντιμετωπίζει την Πιέτκεβιτς στις 17:30 και τη Μάνταραζ στις 20:30 και την Πέμπτη τη Γιάκομπσεν στις 15:30.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΤΣΑ

Το σχόλιο του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Καρύτσα για την κλήρωση ήταν το εξής: «Σε δύσκολα γκρουπ έπεσαν τα κορίτσια και ειδικά η Κατερίνα. Από το rankinglistφαίνεται ότι συναντούν δυνατές αθλήτριες, αλλά όπως λέμε κάθε φορά, το πρώτο ζητούμενο είναι να γίνουν ανταγωνιστικές, να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο. Πιο βατή δείχνει η κλήρωση για τη Φιλαρέτη και τη Μαρία και μπορούν να παλέψουν έστω για τη 2η θέση, που θα τους χαρίσει άλλη μία ευκαιρία για πρόκριση στο ταμπλό. Τα γκρουπ πάντως, προσφέρουν σε όλα τα κορίτσια γερό κίνητρο για κάποια σημαντική νίκη δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν αθλήτριες, που είναι ψηλότερα στην κατάταξη».

Στο διπλό ανδρών σχηματίστηκαν 16 προκριματικά γκρουπ και οι νικητές αυτών θα περάσουν στο ταμπλό των «32». Ο Γκιώνης και ο Παπαγεωργίου βρίσκονται επικεφαλής στο 8ο γκρουπ. Αντίπαλοί τους στο κυνήγι της προνομιούχου 1ης θέσης είναι οι Βέλγοι Ζουλιέν Ιντεχέρμπεργκ/Γιανίκ Βόστες (τους αντιμετωπίζουν αύριο στις 13:40 ώρα Ελλάδας) και οι Βούλγαροι Στάνισλαβ Γκολοβάνοφ και Πέτιο Κράστεφ (επίσης αύριο στις 11:00).

Επικεφαλής είναι και οι Κρεάνγκα/Λαγογιάννης στο 15ο γκρουπ. Θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια των Κρίστιαν Νάγκι/Ντάνιελ Ζβικλ από την Ουγγαρία (ο αγώνας γίνεται την Τετάρτη στις 14:20) και των Λίνορ Τσιτάκου/Ίλι Πριστρέτσι από το Κόσοβο (επίσης αύριο στις 11:40).

Στο διπλό γυναικών έγιναν 11 προκριματικά γκρουπ. Τα ζευγάρια που θα πάρουν την 1η θέση σε αυτά προκρίνονται αυτομάτως στο ταμπλό των «32», όπου ήδη είναι τοποθετημένα 16 φαβορί. Θα μείνουν ανοιχτές πέντε θέσεις και θα καλυφθούν με τους λεγόμενους «luckylosers» ύστερα από κλήρωση ανάμεσα στα δίδυμα, που κατέλαβαν τη 2η θέση των γκρουπ. Στο μεταξύ, η Χριστοφοράκη συγκροτεί δίδυμο με την Τόλιου και όχι με την Εξάρχου, καθώς μία αρχική δήλωση, που είχε γίνει από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α., δεν μπορούσε τελικά ν’ αλλάξει… Οι δυο τους κληρώθηκαν στο 4ο γκρουπ, όπου είναι επικεφαλής οι Ρωσίδες Έλενα Τρόσνεβα/Γιάνα Νόσκοβα. Στο ίδιο γκρουπ βρίσκονται και οι Μάρτε Γκρούτλε Αασέμπο/Σάρλοτ Κάρεϊ από τη Νορβηγία και την Ουαλία αντίστοιχα. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες δίνουν αύριο και τα δύο παιχνίδια κι αντιμετωπίζουν διαδοχικά τις Αασέμπ/Κάρεϊ στις 11:00 και τις Τρόσνεβα/Νόσκοβα στις 13:40. Τέλος, όπως προέκυψε από την κλήρωση, η Εξάρχου δεν βρήκε παρτενέρ κι έτσι μένει έξω από το συγκεκριμένο αγώνισμα.

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ