Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κυνηγούν την πρόκριση στο ταμπλό του απλού Παπαγεωργίου, Λαγογιάννης

lago

lagoΤην πρόκριση στον 1ο γύρο του απλού ανδρών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Δανίας, κυνηγούν δυναμικά ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Κώστας Λαγογιάννης έπειτα από την εναρκτήρια αγωνιστική της Τετάρτης στα προκριματικά γκρουπ. Πανηγύρισαν τη νίκη κόντρα στα ονόματα, που θεωρητικά έρχονταν ως δεύτερα πιο επικίνδυνα και σήμερα Πέμπτη θα παλέψουν για την πρωτιά, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για το ταμπλό του αγωνίσματος. Αν πάρουν τη 2η θέση στα γκρουπ τους τότε θα ελπίζουν μήπως κληρωθούν μέσα στους πέντε «lucky losers» για τη συμπλήρωση του ταμπλό των «64». Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα είναι απευθείας στον 1ο γύρο του απλού και θα μάθουν τον αντίπαλό τους μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών. Στο απλό γυναικών αντίθετα, τα νέα ήταν αρνητικά για τις Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Φιλαρέτη Εξάρχου. Έπεσαν σε προκριματικά γκρουπ, όπου έτσι κι αλλιώς δεν είχαν τα προγνωστικά με το μέρος τους και αποκλείστηκαν από το κυρίως ταμπλό. Τους αναγνωρίζεται πάντως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν πολύ καλή προσπάθεια.

Στο 22ο γκρουπ του απλού ανδρών ο Κώστας Παπαγεωργίου (νούμερο 88 στη Ευρώπη) έκανε θετική πρεμιέρα απέναντι στον Νορβηγό Έσπεν Ρόνεμπεργκ (Νο 203), τον οποίο είχε νικήσει και στο περασμένο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στον 1ο γύρο του αγωνίσματος. Χτες τα πράγματα ήταν απόλυτα ισορροπημένα στα δύο πρώτα σετ με τους αντιπάλους να παίρνουν από ένα με την ίδια διαφορά. Δύσκολη ήταν και η συνέχεια για τον Παπαγεωργίου, ωστόσο υπερίσχυσε σε όλα τα κρίσιμα σημεία και κατέκτησε τη νίκη με 3-1 σετ (11-6, 6-11, 11-8, 11-8). Σήμερα Πέμπτη θα κοντραριστεί αρχικά (στις 13:15 ώρα Ελλάδας) με τον Τράιαν Τσιότσιου από το Λουξεμβούργο και μετά (16:15) με τον Σουηδό επικεφαλής του γκρουπ Κρίστιαν Κάρλσον. Στο άλλο ματς της 1ης αγωνιστικής ο Κάρλσον επιβλήθηκε 3-0 σετ του Τσιότσιου.

Στο 7ο γκρουπ ο Κώστας Λαγογιάννης (Νο 137) εμφανίστηκε απόλυτα έτοιμος από την αρχή και με αξιοσημείωτη νίκη έδειξε ικανός να ξανακάνει καλή πορεία στο αγώνισμα μετά την περσινή είσοδο στους «32» της Ευρώπης. Με υψηλά στάνταρ απόδοσης ξεπέρασε το εμπόδιο του Ρώσου Βιάτσεσλαβ Μπούροφ με 3-2 σετ. Προηγήθηκε 2-0 με διαφορά δύο και τριών πόντων στα σετ, ισοφαρίστηκε με την ίδια οριακή διαφορά στους πόντους και με δυνατή ψυχολογία επικράτησε στο τέλος (11-9, 11-8, 8-11, 9-11, 11-6). Να σημειωθεί ότι ο Μπούροφ (Νο 118) ήταν μέλος της δυνατής τριάδας, που παρέταξε πριν από λίγο καιρό η Ρωσία απέναντι στην εθνική μας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού. Σήμερα στις 11:45 ο 31χρονος διεθνής μας κοντράρεται αρχικά με τον επικεφαλής του γκρουπ, τον Ιταλό Μιχάι Μπομποτσίκα. Αν νικήσει καπαρώνει την προνομιούχο 1η θέση, διότι είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί στην αναμέτρηση με τον Ματία Μπεράρντι από το Σαν Μαρίνο στις 14:45. Στο άλλο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής ο Μπομποτσίκα κατέβαλλε τον Μπεράρντι με 3-0 σετ.

Στο απλό γυναικών ήταν γνωστό εκ προοιμίου ότι οι τρεις Ελληνίδες αθλήτριες θα είχαν πολύ δύσκολο έργο ακόμα και για την κατάληψη της 2ης θέσης, που θα τις έστελνε σε μία ακόμα προκριματική φάση με έναν νοκ άουτ αγώνα. Αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη και παρότι καταγράφηκαν παιχνίδια, όπου οι διεθνείς μας κυνήγησαν την έκπληξη, στο τέλος έχασαν όλες από την Τετάρτη τις όποιες ελπίδες πρόκρισης.

Στο 6ο γκρουπ η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 163 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) αντιμετώπισε αρχικά την πολύπειρη Βουλγάρα Άσια Κασάμποβα (Νο 113), παλιά παίκτρια του Ολυμπιακού. Με πολύ σταθερή άμυνα έκανε ιδανικό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 2-0 σετ. Η Κασάμποβα ανέβασε την απόδοσή της, βρήκε τα χτυπήματά της κι έφτασε στην ανατροπή με 3-2, όμως το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η Τόλιου είχε και ματς μπολ και τελικά λύγισε στην παράταση και στο 4ο και στο 5ο σετ… Η εξέλιξη: 11-9, 11-8, 7-11, 10-12 και 14-16. Η νεαρή πρωταθλήτρια πλησίασε τη νίκη απέναντι σε μία αντίπαλο, από την οποία μόλις στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε χάσει εύκολα με 3-0 σετ στο ομαδικό, συνεπώς αν τα κατάφερνε, θα είχε σίγουρα τεράστιο όφελος και στο ψυχολογικό κομμάτι. Το βράδυ παρόλα αυτά πάλεψε στα ίσα και την Ιταλίδα Νικολέτα Στεφάνοβα (Νο 52), πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ομαδικό γυναικών, στο διπλό νεανίδων και στο διπλό κορασίδων. Την αιφνιδίασε παίρνοντας το 1ο σετ και διεκδίκησε και τα επόμενα χάνοντας τελικά με 3-1. Πολύ κρίσιμο ήταν το 3ο σετ, το οποίο κρίθηκε στην παράταση (11-8, 8-11, 13-15, 7-11). Η Τόλιου βγήκε έξω από το κυρίως ταμπλό δεδομένου ότι οι δύο πρώτες θέσεις καπαρώθηκαν από τις αήττητες Στεφάνοβα και Κασάμποβα, ωστόσο θέλει να ολοκληρώσει θετικά τα παιχνίδια της στο γκρουπ. Σήμερα στις 12:30 αντιμετωπίζει τη Βαλέρια Πέτροβα από την Εσθονία.

Στο 9ο γκρουπ η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 164) συνάντησε στο πρώτο της παιχνίδι τη Σλοβένα Γιάνα Τομαζίνι (Νο 106). Πήρε το πολύ αμφίρροπο 1ο σετ, αντέδρασε πετυχημένα μετά το κακό 2ο σετ και προηγήθηκε εκ νέου, όμως τα χάλασε στη συνέχεια. Έχασε τον ρυθμό της, την ίδια ώρα η Τομαζίνι επέβαλλε το παιχνίδι της και μοιραία ήρθε η ήττα με 3-2 (14-12, 5-11, 11-6, 2-11, 5-11). Το βράδυ ο επόμενος αγώνας με την Ουκρανή επικεφαλής του γκρουπ Γκάνα Γκαπόνοβα (Νο 56) ήταν ακόμα πιο δύσκολος. Η Χριστοφοράκη έχασε με 3-0, όμως πάλεψε τα δύο από τα τρία σετ και μπορούσε να γίνει πιο απειλητική (4-11, 10-12, 9-11). Οι δύο ήττες στερούν από τη δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το βαθμολογικό ενδιαφέρον στο σημερινό (14:45) ματς με τη Μέγκαν Φίλιπς, καθώς η Γκαπόνοβα και η Τομαζίνι συμπλήρωσαν δύο νίκες και θα βρεθούν, όπως και να ‘χει στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου.

Στο 12ο γκρουπ η Φιλαρέτη Εξάρχου (Νο 189) έκανε μουδιασμένο ξεκίνημα και ουσιαστικά αυτό της στοίχησε στη διεκδίκηση της 2ης έστω θέσης. Αντιμετώπισε τη Μόνικα Πιέτκιεβιτς (Νο 105) από την Πολωνία, δεν παρουσιάστηκε καθόλου ανταγωνιστική και υποτάχθηκε με 3-0 σετ (4-11, 8-11, 6-11). Λίγες ώρες μετά καλυτέρευσε την αγωνιστική της εικόνα απέναντι στην (επικεφαλής του γκρουπ) Ντόρα Σίλα Μάνταραζ από την Ουγγαρία (Νο 62), όμως αυτό δεν έφτανε και υπέστη και την καθοριστική δεύτερη ήττα. Κάμφθηκε με 3-1 και το πλέον κρίσιμο αποδείχτηκε το 3ο σετ. Εκεί όπου η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών είχε σετ μπολ με 10-9 και δεν το εκμεταλλεύτηκε. Τα σετ 5-11, 11-9, 10-12 και 3-11. Η Εξάρχου έχει δύο βαθμούς στο γκρουπ και από τη στιγμή που η Μάνταραζ και η Πιέτκεβιτς έφτασαν τους 4 με δύο νίκες, χάθηκαν και οι πιθανότητες πρόκρισης στο κυρίως ταμπλό. Η 25άχρονη αθλήτρια τελειώνει τους αγώνες της στο γκρουπ σήμερα αντιμετωπίζοντας στις 15:30 τη Μίε Γιάκομπσεν από τη Δανία. Οι τρεις Ελληνίδες θα συνεχίζουν το αγώνισμα στο «consolation», δηλαδή τους αγώνες «παρηγοριάς».

 

*Ο Κώστας Λαγογιάννης σε στιγμιότυπο από προπόνηση στο Σ.Ε.Φ., όπως τον απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Γιαννακούρη

                                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ