Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πέρασε στα προημιτελικά του Μεσογειακού τουρνουά η Τόλιου, αποκλείστηκε σε τριπλή ισοβαθμία ο Σγουρόπουλος

Toliou amina_Storfors

Toliou amina_StorforsΣτην 8άδα του τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταρραγόνα φιγουράρει η Κατερίνα Τόλιου. Με νέες πολύ αξιόλογες εμφανίσεις προκρίθηκε στην 3η και προημιτελική φάση του απλού γυναικών ως 2η από το 3ο γκρουπ και μάλιστα άξιζε απόλυτα και την πρωτιά. Ισοφάρισε την προσωπική της επίδοση από τους προηγούμενους Μεσογειακούς Αγώνες, το 2013 στη Μερσίνα της Τουρκίας και αύριο στα νοκ άουτ θα επιδιώξει να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας αντιμετωπίζει την Ισπανίδα Γκαλία Ντβόρακ, από την οποία είχε χάσει χτες στο γκρουπ με 4-2 σετ και σαφώς έχει βάσιμες ελπίδες να μπει στα ημιτελικά. Στο απλό ανδρών ο Γιάννης Σγουρόπουλος έχασε στο φινάλε ό,τι με κόπο είχε χτίσει νωρίτερα σε πολύ δύσκολο όμιλο και αποκλείστηκε στη φάση των «16». Άρχισε στο 3ο γκρουπ με δύο νίκες, αλλά στην καθοριστική 3η αγωνιστική γνώρισε τη μοναδική του ήττα και δυστυχώς με σκορ, που τον έκανε να υστερήσει σε τριπλή ισοβαθμία…

«ΚΑΘΑΡΙΣΕ» ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Στο απλό γυναικών η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί για την Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 167 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη). Φάνηκε όταν μπήκε πολύ δυνατά στην αναμέτρηση με την Σλοβένα Άλεξ Γκάλιτς (Νο 120) για το 3ο γκρουπ και προηγήθηκε με 2-0 σετ. Μπορούσε να πάρει και το 3ο, αλλά γνώρισε μικρή ανατροπή. Η εξέλιξη αυτή δεν την επηρέασε, κράτησε σταθερή απόδοση με δύσκολες άμυνες και επιλεγμένες επιθέσεις κι έφτασε στη νίκη με 4-2 σετ. Ήταν μάλιστα, η τέταρτη διοργάνωση φέτος, που συνάντησε την πολύ αξιόλογη αθλήτρια, καθώς προηγήθηκαν γερές κόντρες με εκατέρωθεν νίκες στην ελληνική Α1 κατηγορία (σ.σ. η Γκάλιτς κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό), τη σουηδική λίγκα (σ.σ. εκεί αναδείχτηκε πρωταθλήτρια η Τόλιου με τη Στόρφορς), αλλά και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού! Στο 3ο σετ η πρωταθλήτρια Ελλάδας βρέθηκε 9-7 μπροστά κι έχασε στην παράταση, αλλά επανήλθε άμεσα και ξαναπήγε τη διαφορά στο +2 με δυνατή εκκίνηση στο 4ο σετ. Η εξέλιξη 11-9, 11-7, 10-12, 11-5, 5-11 και 11-5.

Στη 2η αγωνιστική η Τόλιου δεν χρειάστηκε να παίξει. Θ’ αντιμετώπιζε τη Λέιλα Ολιβέιρα (Νο 196), όμως η αθλήτρια από την Πορτογαλία ήταν τραυματίας στον ώμο και αποχώρησε. Αποκόμισε το πρόβλημα σε χτεσινό παιχνίδι της και πήρε ιατρικό τάιμ άουτ. Σήμερα το πρωί πίεσε τον εαυτό της για ν’ αγωνιστεί εναντίον της Ιταλίδας Πικολίν, όμως δεν μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει και αποφάσισε να μην δώσει τα άλλα παιχνίδια της (έχασε με 4-1 σετ). Σε εκείνο το σημείο η 23χρονη πρωταθλήτριά μας σιγούρεψε την πρόκριση διότι την ευνόησε το αποτέλεσμα στο άλλο ματς. Η Τζόρτζια Πικολίν έκαμψε με 4-1 σετ τη Γκάλιτς, την άφησε χωρίς θετικό αποτέλεσμα στο γκρουπ κι έτσι ήταν εξασφαλισμένη τουλάχιστον η 2η θέση.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη ο απογευματινός τελευταίος αγώνας του 3ου γκρουπ έκρινε την πρωτιά. Κόντρα στην Πικολίν (Νο 78) η Τόλιου έδειξε από την αρχή πολύ πιο απειλητική απ’ ό,τι στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού όταν είχε χάσει 3-0 σετ από τη συγκεκριμένη αθλήτρια. Με ψυχραιμία και πολύ καλή εμφάνιση πήρε τα δύο πρώτα σετ και απέκτησε αβαντάζ. Στη συνέχεια η Ιταλίδα βρήκε λύσεις απέναντι στην άμυνα και το ματς επιφύλαξε συναρπαστικές διακυμάνσεις. Έγινε το 2-2 σε δύο απόλυτα ισορροπημένα σετ, όπου η Τόλιου μπορούσε και να είχε τελειώσει το παιχνίδι και αμέσως μετά η Πικολίν πέρασε και μπροστά. Η Τόλιου, που μόνο τότε είχε χρονικό διάστημα που υστέρησε, γρήγορα ξαναβρήκε ρυθμό και ισοφάρισε με διαφορά. Τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες του 7ου σετ με την Ιταλίδα να φεύγει τελικά νικήτρια με οριακή διαφορά και να κατακτά την 1η θέση στο γκρουπ. Η εξέλιξη 12-10, 11-5, 9-11, 10-12, 5-11, 11-5 και 9-11. Το βράδυ η κλήρωση θα έφερνε την πρωταθλήτριά μας αντιμέτωπη με νικήτρια άλλου γκρουπ. Τελικά την οδήγησε ξανά πάνω στην Ντβόρακ, η οποία αφού πρώτευσε χτες στον όμιλο της πρώτης φάσης επανέλαβε ανάλογη πορεία σήμερα στο 4ο γκρουπ της δεύτερης φάσης. Αν η Τόλιου φτάσει στη νίκη τότε στα ημιτελικά θ’ αντιμετωπίσει είτε τη Γιανγκ Σιάο Σιν από το Μονακό είτε τη Σιάο Γιάο Μαρία από την Ισπανία. Σημειώνεται ότι το τουρνουά των Μεσογειακών έχει και «μικρό» τελικό στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στο απλό ανδρών ο Γιάννης Σγουρόπουλος (νούμερο 265 στον κόσμο) άρχισε την προσπάθειά του στη νέα φάση των ομίλων με σπουδαία ανατροπή. Για το 3ο γκρουπ (το Κ για τη διοργάνωση) κατέβαλλε τον Σλοβένο Ντένι Κοζούλ με 4-3 κι ενώ έχανε 1-3 σετ. Στο 3ο σετ προηγήθηκε 10-8, δέχτηκε την ισοφάριση, έχασε 4 σετ μπολ και τελικά κάμφθηκε στην παράταση. Έχασε και το επόμενο σετ και στα μέσα του 5ου, όταν το αρχικό 3-0 έγινε 6-5, ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ και άλλαξε την τακτική του αθλητή του. Ο Σγουρόπουλος έκατσε κοντά στο τραπέζι, έπαιξε κοντρόλ παιχνίδι με περισσότερο μπλοκ, ενώ άλλαξε το σερβίς του και την υποδοχή του. Η τακτική απέδωσε, ο 18χρονος πρωταθλητής πήρε πέντε πόντους στη σειρά μετά το 6-6 και με καλές εκκινήσεις στα επόμενα σετ έφτασε στη μεγάλη νίκη. Σημειωτέον ότι ο Κοζούλ βρίσκεται πάνω από 150 θέσεις πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη από τον Ελευσίνιο άσο (Νο 111) και στο φετινό όπεν της Κροατίας πλασαρίστηκε στις θέσεις 9-16 του απλού ανδρών. Η εξέλιξη 7-11, 11-8, 14-16, 6-11, 11-6, 11-7 και 11-6.

Το απόγευμα ο Σγουρόπουλος συνέχισε νικηφόρα κι έκανε κι άλλο βήμα για την πρόκριση. Αν μάλιστα, τον βόλευε και το αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού θα είχε εξασφαλίσει την πρόκριση… Για τη 2η αγωνιστική του 3ου γκρουπ αντιμετώπισε έναν ακόμα δυνατό αθλητή, τον Τσεν Ντιόγκο από την Πορτογαλία (Νο 292). Πέρασε τα δυνατά χτυπήματά του από την αρχή, πήρε τα ηνία του ματς και διατηρώντας υψηλά στάνταρ απόδοσης επιβλήθηκε με 4-1 σετ. Μετά το 1-0 δέχτηκε την ισοφάριση, όμως νέο ξέσπασμα στο 3ο σετ τού έδωσε ξανά το προβάδισμα. Το 4ο και το 5ο σετ ήταν απόλυτα ισορροπημένα, εκεί ο Σγουρόπουλος βρήκε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία και πήρε μία ακόμα δύσκολη νίκη (11-3, 7-11, 11-3, 11-9, 13-11). Η κατάληξη στο άλλο ματς του γκρουπ θα μπορούσε να διευκολύνει τα σχέδιά του. Αν ο Ιταλός Μιχάι Μπομποτσίκα επικρατούσε του Ντένι Κοζούλ θα πήγαινε στους 4 βαθμούς με τον Έλληνα άσο και θα κάλυπταν σίγουρα τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ… Ο Κοζούλ όμως από 2-3 σετ πίσω επικράτησε με 4-3 κι έτσι ο νεαρός Ελευσίνιος χρειαζόταν οπωσδήποτε τη νίκη στη βραδινή αναμέτρηση με τον Μπομποτσίκα. Σε περίπτωση ήττας και νέας νίκης του Κοζούλ επί του Τσεν ήξερε ότι θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία στους 5 βαθμούς, στην οποία μπορούσε να υστερήσει…

Δυστυχώς επαληθεύτηκε αυτό το σενάριο. Ο αθλητής του Ολυμπιακού κατάφερε να προηγηθεί του επικεφαλής του γκρουπ Μιχάι Μπομποτσίκα (Νο 99), όμως δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ο Ιταλός πρωταθλητής εφάρμοσε καλή τακτική, πίεσε πολύ με δυνατά χτυπήματα και ειδικά αφότου ισοφάρισε στην παράταση, κατάφερε να επιβληθεί στα επόμενα σετ. Ο Σγουρόπουλος έχασε τον ρυθμό του και δεν μπόρεσε να φτάσει τον αγώνα έστω στα επτά σετ ώστε ακόμα και με ήττα 4-3 να ευνοείτο ενδεχομένως στην ισοβαθμία και το μέτρημα των συνολικών πόντων (11-7, 10-12, 3-11, 3-11, 6-11). Ο Κοζούλ στην ίδια αγωνιστική κατέβαλλε με 4-2 τον Τσεν Ντιόγκο (σ.σ. με το ίδιο σκορ είχε νικήσει τον Πορτογάλο στην πρεμιέρα και ο Μπομποτσίκα) κι έφτασε κι εκείνος τους 5 βαθμούς. Οι τρεις αθλητές είχαν από μία νίκη μεταξύ τους και μέτρησαν τα σκορ. Ο Ιταλός είχε 7 σετ υπέρ και 5 κατά από τους αγώνες με τον Κοζούλ και τον Σγουρόπουλο και με συντελεστή +2 κατέκτησε την πρωτιά. Ο Σλοβένος είχε 7 σετ υπέρ-7 κατά και πήρε τη 2η προνομιούχο θέση και ο πρωταθλητής μας κατετάγη τελικά 3ος με απολογισμό εναντίον των δύο αθλητών 5 υπέρ και 7 κατά. Ήταν κρίμα ο αποκλεισμός με βάση την πολύ καλή του προσπάθεια.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

ΑΘΛΗΤΗΣ                  ΒΑΘΜΟΙ

1. Μπομποτσίκα         5 (συντελεστής +2)

2. Κοζούλ                   5 (0)

————————————

3. Σγουρόπουλος       5 (-2)

4. Τσεν                       3

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΘΛΗΤΡΙΑ     ΒΑΘΜΟΙ

1. Πικολίν            4

2. Τόλιου             3

—————————-

3. Γκάλιτς            2

Ολιβέιρα        Σταμάτησε μετά τον πρώτο αγώνα λόγω τραυματισμού

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ