Η τιμωρία της Αιγύπτου στον Ασάρ και η σύγχυση με το ενδεχόμενο πρόκρισης του Κύπριου Γιάνγκου στην 8άδα των Μεσογειακών

Παράλληλα με τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο του Μεσογειακού τουρνουά συνέβη κάτι σπάνιο, που δημιούργησε σύγχυση σχετικά με έναν κάτοχο «εισιτηρίου» για τα προημιτελικά του απλού ανδρών. Η υπόθεση αφορούσε στο 1ο γκρουπ της 2ης φάσης και την αναστάτωση προκάλεσε η Αίγυπτος όταν τιμώρησε τον αθλητή της και νικητή του Μεσογειακού τουρνουά το 2013 Ομάρ Ασάρ! Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Αιγύπτου απαγόρευσε στον κορυφαίο εκπρόσωπό της στην επιτραπέζια αντισφαίριση να δώσει το τελευταίο του παιχνίδι στο γκρουπ για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ασάρ έβρισε στα αραβικά σε προηγούμενο αγώνα του και είπε κάτι που ενόχλησε τους συμπατριώτες του. Στην 3η αγωνιστική του γκρουπ ο Ασάρ θ’ αντιμετώπιζε τον Μάριο Γιάνγκου, τον πολύ γνωστό και στους Έλληνες φιλάθλους από τη θητεία του σε Α1 και Α2, Κύπριο πρωταθλητή. Ο Αιγύπτιος είχε σημειώσει ήδη δύο νίκες και λογικά θα προχωρούσε στα νοκ άουτ ώσπου ήρθε η τιμωρία. Μηδενίστηκε, αλλά δεν αποβλήθηκε, συνεπώς στον ένα μηδενισμό ισχύει η ήττα 4-0 άνευ αγώνα. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αιγύπτου ήξερε ότι και με τη συγκεκριμένη ποινή ο αθλητής δεν θα μπορούσε να προκριθεί, πάντως στη γραπτή απόφασή της, που κοινοποίησε λίγα λεπτά πριν από το χτεσινοβραδινό ματς, στον Έλληνα τεχνικό υπεύθυνο του τουρνουά Γιώργο Σελινιωτάκη, έλεγε ότι αποσύρει τον Ασάρ από τον συγκεκριμένο αγώνα (όχι ότι τον αποβάλλει από τη διοργάνωση).

Νικητής στο 1ο γκρουπ αναδείχτηκε τελικά ο Πορτογάλος Ντιόγκο Καρβάλιο με 5 βαθμούς και το απρόοπτο έφερε τριπλή ισοβαθμία στη 2η προνομιούχο θέση, όπου ο Γιάνγκου, ο Τούρκος Ιμπραχίμ Γκουντούζ και ο Ασάρ είχαν από 4 βαθμούς. Στα μεταξύ τους παιχνίδια εμφάνιζαν από μία νίκη και μετά το σύστημα αποτελεσμάτων του τουρνουά, που φυσικά λειτουργεί ηλεκτρονικά, έπρεπε να υπολογίσει τα σκορ. Αυτόματα έβγαλε 2ο τον Γιάνγκου γιατί με 6 σετ υπέρ και 4 κατά εμφάνιζε συντελεστή +2 (μετά κατατασσόταν ο Γκουντούζ με +1 και 4ος ο Αιγύπτιος με -1). Ήταν λάθος όμως, διότι ο δεύτερος υπολογισμός από τους αγώνες μεταξύ των τριών αθλητών έπρεπε να δείξει ότι ο Ασάρ δεν είχε 3 βαθμούς (με 1 νίκη και 1 ήττα), αλλά 2, αφού κόντρα στον Γιάνγκου υπέστη μηδενισμό και όχι ήττα! Άρα ο Ομάρ έφευγε από τον υπολογισμό, απέμεναν στους 3 βαθμούς ο Γιάνγκου και ο Γκουντούζ και κατακτούσε τη 2η θέση και την πρόκριση ο Τούρκος επειδή στο μεταξύ τους είχε νικήσει με 4-2 σετ!

Το λάθος δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους υπεύθυνους, που παρασύρθηκαν από τον ηλεκτρονικό υπολογισμό, ενώ ούτε το σύστημα αποτελεσμάτων της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (της I.T.T.F.) είχε μέσα αυτή τη λεπτομέρεια, δηλαδή τί συμβαίνει σε ισοβαθμία με αθλητή, που γνώρισε μηδενισμό. Τόσο παράδοξο είναι για τα μεγάλα πρωταθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αυτό που συνέβη (και φυσικά αν υπήρχε αποκλεισμός απ’ όλο το τουρνουά θ’ ακυρώνονταν αμέσως οι αγώνες του Ασάρ)… Έτσι, ο Γιάνγκου μπήκε στην κλήρωση των νοκ άουτ και στην ιστοσελίδα των Μεσογειακών Αγώνων αναφερόταν ότι στα προημιτελικά το πρωί θ’ αντιμετώπιζε τον Ιταλό Μιχάι Μπομποτσίκα. Μεσολάβησε όμως, ένσταση από την τουρκική αποστολή, η οποία έφερε φυσικά και τη λεπτομερή ανθρώπινη ματιά. Το λάθος εξακριβώθηκε και τη θέση του Γιάνγκου πήρε ο Γκουντούζ (νίκησε μάλιστα και μπήκε στην 4άδα…).

Αξίζει να προστεθεί ότι με όλη αυτή τη σύγχυση πήγαν το πρωί στο γυμναστήριο για προθέρμανση και ο Γιάνγκου και ο Γκουντούζ… Το καλό πάντως, είναι ότι όλα ξεκαθάρισαν ήσυχα, δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα με την κυπριακή και την τουρκική αποστολή και κράτησε απόλυτα τυπική στάση και ο Έλληνας τεχνικός υπεύθυνος Γιώργος Σελινιωτάκης, που βρέθηκε ανάμεσα.

Όσο για την αντιπαράθεση του Ασάρ με την Αιγυπτιακή Επιτροπή; Φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, καθώς οι δυο πλευρές τσακώθηκαν και οι αρμόδιοι της αποστολής υποχρέωσαν τον αθλητή να πάρει άρον-άρον το αεροπλάνο από την Ισπανία και να γυρίσει στην πατρίδα του.

Διάφορα νέα

Είσοδοςgpsportimages ΖΕΥΣ ΓΙΑ SITEimages genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped