Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πέρασε στο κυρίως ταμπλό ο Γκιώνης στο ουγγρικό World Tour

Hungary 2019_Gionis_aimna

Hungary 2019_Gionis_aimnaΠολύ δύσκολη αποστολή έφερε σε πέρας ο Παναγιώτης Γκιώνης στο ουγγρικό World Tour και πήρε το «εισιτήριο» για το κυρίως ταμπλό του απλού. Μετά το χτεσινό καλό ξεκίνημα σημείωσε σήμερα δύο ακόμα νίκες, πέρασε τους συνολικά τέσσερις προκριματικούς γύρους κι από αύριο στο ταμπλό των «32» θα κυνηγήσει χωρίς πίεση το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Στον καθοριστικό αγώνα έκαμψε το απόγευμα με 4-3 σετ τον Βραζιλιάνο Γκουστάβο Τσουμπόι, από τον οποίο είχε χάσει πριν από τρεις μήνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι διαδοχικές νίκες και η πρόκριση θα δώσουν πόντους στον Γκιώνη για την παγκόσμια κατάταξη, ενώ δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Τοπ 16. Η κλήρωση ανέδειξε ως επόμενο αντίπαλό του τον Σουηδό Κρίστιαν Κάρλσον, που στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο απλό και το ασημένιο στο διπλό ανδρών. Στις 21:30 Ελλάδας ο αγώνας και ζωτανά στο ίντερνετ από το τραπέζι 2. Επίσης στη δεύτερη μέρα των αγώνων στη Βουδαπέστη ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και η Κατερίνα Τόλιου αποκλείστηκαν από ισχυρό ζευγάρι στον τελευταίο προκριματικό γύρο του διπλού μικτού, ενώ την ήττα στην αρχή των προκριματικών του διπλού γυναικών γνώρισαν η Τόλιου με την Κωνσταντίνα Παρίδη. Στο τουρνουά αγωνίστηκαν ακόμα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ενώ στην τεχνική καθοδήγηση είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Ο Γκιώνης (νούμερο 46 αυτόν τον μήνα στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης) είχε bye στον 1ο γύρο των προκριματικών και χτες μπήκε στους «64» νικώντας με 4-0 σετ τον Ουκρανό Γέβεν Προυσκέρα. Σήμερα το μεσημέρι είχε ν’ αντιμετωπίσει τον πρώην πρωταθλητή Γαλλίας Τριστάν Φλορέ (Νο 157), τον δεξιόχειρα επιθετικό, που είχε νικήσει στον τελικό του κροατικού Challengeτο 2017. Με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού του ο Γκιώνης είχε δείξει ότι υπερισχύει του συγκεκριμένου αθλητή κι αυτό φάνηκε και σήμερα. Απέκτησε αμέσως τον έλεγχο και με σταθερή απόδοση προηγήθηκε 3-0 νιώθοντας απειλή μόνο στο 3ο σετ. Ο Γάλλος βελτίωσε την απόδοσή του, μείωσε το σκορ και λίγο έλειψε να πάρει και το 5ο σετ. Ο Γκιώνης όμως, κράτησε μπάλα έκανε σωστές επιθετικές επιλογές και επικράτησε στην παράταση για να διαμορφώσει το τελικό 4-1 (11-5, 11-3, 11-8, 6-11, 15-13). Πέρα από τη 2η θέση στο απλό ανδρών του κροατικού τουρνουά πρόπερσι ο Φλορέ έχει σε WorldTour πρωτιά το 2015 στη Στοκχόλμη και τους αγώνες Under 21.

Στον 4ο και τελευταίο προκριματικό γύρο ο Έλληνας αμυντικός συνάντησε τον αριστερόχειρα Βραζιλιάνο Γκουστάβο Τσουμπόι (νούμερο 42 στον κόσμο). Τα ματς εξελίχτηκε στο απόλυτο ντέρμπι, είχε διακυμάνσεις, σασπένς και θέαμα. Ο Γκιώνης είχε χάσει 4-1 από τον Τσουμπόι, τον Οκτώβριο στο Παρίσι, στα γκρουπ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως σήμερα παρουσιάστηκε καλύτερος. Εμφάνισε μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του, είχε αποτελεσματική επίθεση και φυσικά τη γνώριμη δυνατή ψυχολογία. Πότε ο ένας αθλητής έπαιρνε το προβάδισμα στα σετ, πότε ο άλλος, τα τέσσερα από τα επτά σετ κρίθηκαν με οριακή διαφορά και τελικά ο 39χρονος διεθνής μας υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες και πανηγύρισε τη νίκη με 4-3 σετ (12-10, 13-15, 8-11, 11-9, 11-7, 4-11, 11-9). Η πρόκριση στον 1ο γύρο του αγωνίσματος συνιστά αναμφίβολα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα όχι μόνο γιατί είναι εξαιρετικά δυνατό το World Tour της Βουδαπέστης και απαιτούσε τέσσερις νίκες στην προκριματική φάση, αλλά και γιατί υπάρχει το κίνητρο των βαθμών για άνοδο στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Ο Τσουμπόι ήταν νικητής στο Παναμερικανικό Κύπελλο το 2017 και φιναλίστ του τελικού στην ίδια διοργάνωση το 2018. Ο Γκιώνης τον είχε αντιμετωπίσει και παλιότερα, στο Ολυμπιακό τουρνουά του Πεκίνου και τον είχε νικήσει με 4-0 σετ. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο αγώνας είχε οριστεί αρχικά για το τραπέζι 3 και θα είχε ζωντανή μετάδοση στο ίντερνετ, όμως οι διοργανωτές τού άλλαξαν τραπέζι τελευταία στιγμή και το έβαλαν σε μη «τηλεοπτικό». Ο Γκιώνης θα βρει αύριο μπροστά του έναν ακόμα δυνατό αριστερόχειρα, τον Κρίστιαν Κάρλσον. Ο Σουηδός είναι νούμερο 24 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε απευθείας στο κυρίως ταμπλό. Αν ο πρωταθλητής μας πάρει τη νίκη, τότε στους «16» θ’ αντιμετωπίσει είτε τον Βραζιλιάνο Χούγκο Καλντεράνο είτε τον Τσεν Τσίεν Αν από την Ταϊπέι. Τα δύο πρώτα φαβορί του αγωνίσματος είναι οι Κινέζοι Φαν Ζεντόνγκ και Σου Σιν αντίστοιχα.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα είχαν αποκλειστεί το βράδυ της Τρίτης στον 2ο προκριματικό γύρο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αξιοσημείωτη νίκη απέναντι στον Τσέχο Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Νο 81), προηγήθηκε με 2-1 και 3-2 σετ, αλλά δέχτηκε την ανατροπή (9-11, 12-10, 11-6, 4-11, 11-6, 9-11, 7-11). Ο πολύπειρος Κρεάνγκα δεν μπόρεσε ν’ απειλήσει σοβαρά τον Τσέχο Πάβελ Σίρουτσεκ (Νο 97) και γνώρισε την ήττα με 4-0 σετ (5-11, 8-11, 6-11, 9-11).

Στο διπλό μικτό ο Αγγελάκης και η Τόλιου μετά τη σπουδαία νίκη με 3-2 επί των Σλοβένων Ντάργκο Γιόργκιτς/Άλεξ Γκάλιτς είχαν ματς-εμπειρία στον καθοριστικό προκριματικό γύρο κόντρα στο 1ο φαβορί της διαδικασίας, τους Γερμανούς Πάτρικ Φρανζίσκα/Πετρίσα Σόλια. Ήξεραν ότι ήταν σχεδόν απίθανο να περάσουν το πλέον υψηλό εμπόδιο και να προκριθούν, αλλά βέβαια προσπάθησαν για το καλύτερο με πολύ καλή διάθεση και χωρίς άγχος. Είχαν κάποια καλά διαστήματα, ώσπου ηττήθηκαν φυσιολογικά με 3-0 σετ. Διεκδίκησαν γερά το 3ο σετ όπου πλησίασαν στον πόντο, αλλά είδαν να διαμορφώνεται το τελικό σκορ με «σόρι» (τυχερό πόντο) του Φρανζίσκα (2-11, 5-11, 9-11). Ο αγώνας έγινε στο τραπέζι 1 και μεταδόθηκε σε live streaming.

Σήμερα έγιναν τα προκριματικά στο διπλό γυναικών. Η Τόλιου και η Παρίδη στάθηκαν πολύ καλά στην αναμέτρηση με τις Σάρα ντε Νούτε/Ντανιέλε Κόνσμπρουκ από το Λουξεμβούργο για τον γύρο των «32» και λύγισαν στα πέντε σετ (5-11, 11-9, 4-11, 11-4, 8-11).

 

* Ο Γκιώνης σε προσπάθειά του στη Βουδαπέστη από το photo gallery της I.T.T.F. από τη διοργάνωση  

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ