Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έφυγε από τη ζωή ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1984 Ουλφ Μπένγκτσον

Ulf Βengtsson_2

Ulf Βengtsson_2O κόσμος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αποχαιρετά με βαθιά στεναχώρια τον Ουλφ Μπένγκτσον, τον πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών το 1984. Ο Σουηδός άσος γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1960 στο Χογκάνας και απεβίωσε το πρωί της Κυριακής στο Χάλμσταντ μετά από μακρά περίοδο ασθένειας. Είχε μεγάλη σε διάρκεια και πολύ πετυχημένη καριέρα και οι επιδόσεις του εξηγούν και την ονομασία, που του έδωσαν οι συμπατριώτες του, σε «σουηδικό θαύμα του πινγκ πονγκ».

Από το 1983 έως το 1988 κατέκτησε πολλά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα αγωνίσματα του απλού, του διπλού, καθώς και στο ομαδικό κι επιπλέον πήρε δύο ασημένια μετάλλια με την εθνική ομάδα της Σουηδίας στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 1983 και του 1985, ενώ είχε και 3η θέση στο ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο το 1984.

Την κορυφαία στιγμή του στο άθλημα την έζησε στη Μόσχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν από 35 χρόνια. Ο Μπένγκτσον δημιούργησε έκπληξη στον τελικό, καθώς κατέβαλλε το μεγάλο αστέρι της Πολωνίας, τον Αντρέι Γκρούμπα (έφυγε κι αυτός πρόωρα από τη ζωή το 2005). Ο Γκρούμπα, που ήταν ήδη από το 1982 πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό μικτό, εμφανιζόταν ως ξεκάθαρο φαβορί πριν από την έναρξη του ματς, αλλά ο αριστερόχειρας Σκανδιναβός αγωνίστηκε εξαιρετικά, διαχειρίστηκε άψογα τον τελικό στο ψυχολογικό κομμάτι κι έφτασε στη νίκη με 3-2. Στον συγκλονιστικό τελικό το καθοριστικό 5ο σετ έληξε 21-19 με τον νικητή ν’ ανοίγει μετά σαμπάνια και να τον πετούν στον αέρα οι συμπαίκτες του (https://www.youtube.com/watch?v=ql82X_BeZlE).

Ο Μπένγκτσον ήταν μέλος της «χρυσής» εποχής της σουηδικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης και παρότι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ το χρυσό μετάλλιο στο εθνικό ατομικό πρωτάθλημα της χώρας του. Αυτό το στοιχείο λέει πολλά για τον τεράστιο ανταγωνισμό, που υπήρχε στη Σουηδία εκείνο τον καιρό με Γιαν Όβε Βάλντνερ, Μίκαελ Άπελγκρεν, Ουλφ Κάρλσον, Γιόργκεν Πέρσον, Έρικ Λιντθ και άλλους σπουδαίους αθλητές. Ωστόσο, στη χώρα του θεωρήθηκε ένας πολύ ισχυρός και καλός παίκτης ομάδας, μάλιστα πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχτηκε και στο ομαδικό ανδρών το 1988 στο Παρίσι. Στις μικρές ηλικίες αναδείχτηκε νικητής στο διπλό νέων και το ομαδικό παίδων σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ