Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εργασία σε συνεργασία με ξένους ερευνητές παρουσίασε στο συνέδριο της I.T.T.F. στη Βουδαπέστη ο Μ. Κατσικαδέλης

Budapest apostoli_me_Katsikadeli

Budapest apostoli_me_KatsikadeliΕδώ και πολλά χρόνια η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση δεν εκπροσωπείται μόνο στα μέτρα των αγωνιστικών χώρων στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Δικοί της άνθρωποι, ικανότατοι στους δικούς τους τομείς, προσφέρουν σε διάφορα επίπεδα και βοηθούν με τις γνώσεις τους. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πρώην αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Μιχάλης Κατσικαδέλης αποτελεί τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Συμμετέχει ανελλιπώς από το 2005 στα επιστημονικά συνέδρια της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.), που γίνονται στο πλαίσιο των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων και ενισχύει το ερευνητικό έργο. Για το συνέδριο στη Βουδαπέστη μάλιστα, συνεργάστηκε πρώτη φορά με τρεις ερευνητές από τη Σερβία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Το 16ο διεθνές συνέδριο της I.T.T.F. που τελείωσε το Σάββατο στην ουγγρική πρωτεύουσα, συνέχισε την αυξητική πορεία συμμετοχών και έδειξε ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση για την αθλητική έρευνα εστιασμένη στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες, που κάλυπταν κάθε τομέα έρευνας όπως προπονητική, επιλογή ταλέντων και μετρήσεις, τρόποι ανάπτυξης του αθλήματος κ.α. «Συμμετέχω σταθερά στα συνέδρια της I.T.T.F. από το 2005 στη Σαγκάη και μπορώ με σιγουριά να πω ότι αποτέλεσε ένα επιτυχημένο και ουσιαστικό συνέδριο. Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο συνεργάζομαι με τρεις ερευνητές από τη Σερβία, την Ιταλία και τη Γερμανία με σκοπό να παρουσιάζουμε εργασίες, που μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία στα χέρια του προπονητή», τόνισε ο σημερινός ομοσπονδιακός τεχνικός των αθλητών με αναπηρίες και πρώην ομοσπονδιακός της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο κλιμάκιο της Πάτρας, που είχε πάρει στη Βουδαπέστη και τον γιο του.

Budapest Katsikadelis_milaΟι ερευνητικές εργασίες που παρουσιάσθηκαν, μετά από αυτή τη συνεργασία, ήταν: «Footwork technique used in elite table tennis matches». I. Malagoli Lanzoni, M. Katsikadelis, G. Straub, Z. Djokic. «Serve analyses in elite European table tennis matches». Z. Djokic, M. Katsikadelis, I. Malagoli Lanzoni, G. Straub. «Multiball training. A Review». M. Katsikadelis, Z. Djokic, I. Malagoli Lanzoni, G. Straub. «Receive analyses in elite European table tennis matches». Z. Djokic, I. Malagoli Lanzoni, M. Katsikadelis, G. Straub.

«Όπως καταλαβαίνετε είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια έρευνας και ατομικών προσπαθειών αποτελώ μέρος μιας ομάδας έγκυρων και «ανήσυχων» ερευνητών», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ο Μιχάλης Κατσικαδέλης και συνέχισε: «Στις γενικές επισημάνσεις του συνεδρίου ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι κάθε παράγοντας υπολογίζεται και με τη βοήθεια των υπολογιστών μπορεί να διερευνηθεί σε υψηλό βαθμό και άμεσα. Αυτό αποτελεί ένα εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον προπονητή και να βελτιώσει το επίπεδο των αθλητών του. Το κενό λοιπόν ανάμεσα στην αθλητική έρευνα και την προπονητική φαίνεται να μικραίνει, κάτι το οποίο είχε τεθεί ως στόχος στα συνέδρια του Ζάγκρεμπ και της Γιοκοχάμα πριν από μια δεκαετία. Πέραν τούτου παρουσιάσθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας με εξωτικά υλικά και μεθόδους ανάλυσης δεδομένων, όπως η εισαγωγή αισθητήρων στις ρακέτες καθώς και η βίντεο-ανάλυση που πέραν της κινητικής προσέγγισης μπορεί να επεξεργαστεί και τις περιστροφές της μπάλας σε 3D μοντέλο. Είναι νομίζω άμεση και επιτακτική η ανάγκη της υποστήριξης του αθλήματος και των προπονητών από τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας μιας και είναι φανερό ότι η εξέλιξη επιτυγχάνεται από τη συνεργασία προπονητών, ερευνητών και Πανεπιστημίου».

Στο λινκ https://www.youtube.com/watch?v=_Mm5xFQ4uc8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0A0OWweUAgNCQpWkSkkHhL1JicbAwdhcgylmBty3i3wwwogyNG5NfzpPA μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του θέματος για τη Multiball Training από τον Έλληνα καθηγητή και προπονητή στο συνέδριο της Βουδαπέστης.

 

* Στη φωτό 1 ο Μιχάλης Κατσικαδέλης με τους αθλητές και τους προπονητές της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

* Η φωτό 2 είναι από την ομιλία του στο συνέδριο 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ