Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Επέστρεψε η εθνική ομάδα Α.Με.Α. της κλάσης 6-Δηλώσεις για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

AMEA Evropaiko_2019_afixi_OI_dio_tous

AMEA Evropaiko_2019_afixi_OI_dio_tousΜικρή, αλλά… θαυματουργή η ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης αθλητών με αναπηρίες, έφερε από το Χέλσινμποργκ την ιστορική διάκριση με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στην κλάση 6 του ομαδικού ανδρών. Ύστερα από τις επιτυχίες του σε ανοιχτά πρωταθλήματα Α.Με.Α. στο εξωτερικό το σπουδαίο δίδυμο των Μάριου Χατζηκυριάκου και Γιώργου Μουχθή έφτασε στη μεγαλύτερη στιγμή του δείχνοντας την αξία του στη διεθνή σκηνή, όπως και την προοπτική του για το μέλλον. Το ίδιο ικανοποιημένος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Μιχάλης Κατσικαδέλης, ο οποίος ευτύχησε να οδηγήσει την ομάδα πάρα πολύ ψηλά στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση έπειτα από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στην Ε.Α.ΟΜ.-Α.Με.Α.. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και ο προπονητής τους μίλησαν το απόγευμα στην άφιξη στην Αθήνα στάθηκαν στη σημασία της τεράστιας αυτής διάκρισης και στην προοπτική για το μέλλον.

AMEA Evropaiko_2019_Afixi_olioiΠερίπου 15 άτομα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο την αποστολή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και την ιαχή «Ελλάς, Ελλάς». Παρέστησαν η ταμίας του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρίες Γεωργία Γεωργακοπούλου, η γραμματέας του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Μερόπη Κοπανάκη, (σε αυτό το σωματείο ανήκουν οι δύο πρωταθλητές), ο έφορος αγώνων στίβου του Π.Α.Σ.Κ.Α. και διοικητικός υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού Βαγγέλης Λώνας, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και νυν συνεργάτης της Ε.Α.ΟΜ.-Α.Με.Α. Πολυχρόνης Πολίτσης, οι γονείς του Μουχθή, Νίκος και Αναστασία και ο αδερφός του Δημήτρης, η αδερφή του Χατζηκυριάκου Λία και ο πατέρας του Στέφανος, οι διακεκριμένοι αθλητές με αναπηρίες Φωτεινή Μπούσιου. Λευτέρης Μαύρης, Παναγιώτης Ιωάννου και το γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σαν εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. Στο αεροδρόμιο βρέθηκε για πλάνα και ρεπορτάζ συνεργείο της ΕΡΤ.

Οι δηλώσεις των αθλητών και του προπονητή τους:

Μάριος Χατζηκυριάκος: «Αυτό το ιστορικό μετάλλιο μάς χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών χρόνων. Δουλειάς από πολλούς ανθρώπους με πρωτεργάτη τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό Πολύχρονη Πολίτση και σε συνέχεια με τον νυν ομοσπονδιακό Μιχάλη Κατσικαδέλη και την στήριξη της ομοσπονδίας και σιγά-σιγά βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται.

AMEA Evropaiko_2019_afixi_me_proponiti_tousΤί κι αν ξεκινήσαμε σαν 4ο φαβορί στον όμιλό μας στο ομαδικό; Πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, πηγαίναμε παιχνίδι-παιχνίδι και καταφέραμε να περάσουμε ως πρώτοι από τον όμιλό μας με τρεις νίκες. Στον ημιτελικό με τη Γερμανία χρειάστηκε να κάνουμε ανατροπή αφού χάσαμε πρώτη φορά στο διπλό, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση του προπονητή μας το καταφέραμε. Παλέψαμε και στον τελικό μέχρι τελικής πτώσης, κυνηγήσαμε όλα τα ματς, αλλά δυστυχώς ηττηθήκαμε με 2-1.

Ήταν πολύ ικανοποιητική η εμφάνισή μου στο ατομικό, ήταν επιτυχία η είσοδος στη 16άδα μετά από νίκη στο νούμερο 10 του κόσμου. Ίσως να μπορούσα και το κάτι παραπάνω, αλλά δυστυχώς δεν μου βγήκε. Είναι όφελος πάντως, το γεγονός ότι νικώντας δύο φορές το νούμερο 10 του κόσμου και μια το νούμερο 6 θ’ ανέβω αρκετά στο ράνκινγκ λιστ και θα βρεθώ κοντά στις θέσεις για την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς του 2020».

Γιώργος Μουχθής: «Πάνω απ’ όλα μέτρησε η ψυχή για να φτάσουμε στον τελικό με διαδοχικές νίκες και να κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος το χρυσό μετάλλιο. Κάναμε πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά στα AMEA Evropaiko_2019_aFIXI_ME_SIANTHLOTESστοιχεία που μας χάρισαν αυτή τη μεγάλη διάκριση βάζουμε την ψυχή, τη θέληση, τη μαχητικότητα και το πείσμα. Όσον αφορά στο ατομικό έχασα κάποιες ευκαιρίες για αξιοσημείωτες νίκες και φυσικά την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό. Ήταν ευκαιρίες και για να πάρω πόντους στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο μετά, στο ομαδικό, ήμουν πιο έτοιμος από κάθε άποψη. Σημείωσα εκεί νίκες, που θα με κρατήσουν ψηλά στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης και θα συνεχίσω την πολύ δύσκολη προσπάθεια για ολυμπιακή πρόκριση. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα».

Μιχάλης Κατσικαδέλης: «Είναι σίγουρο ότι η επιτυχία της ομάδας και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Χέλσινμποργκ αποτελεί την κορυφαία διάκριση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για τα άτομα με αναπηρία. Είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο να ασχοληθούν ακόμα περισσότερα άτομα με την επιτραπέζια αντισφαίριση και μιας και είχα την τεχνική ευθύνη της εθνικής ομάδας με κάνει ιδιαίτερα περήφανο. Τόσο ο Μάριος όσο και ο Γιώργος έκαναν εκπληκτική πορεία στο τουρνουά και θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η σκληρή δουλειά τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα.

AMEA Evropaiko_2019_AFIXI_ME_PROPONITESΗ διάκριση δεν είναι όμως τυχαία ή απρόσμενη. Εδώ και τέσσερα χρόνια που ανέλαβα τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΕΑΟΜ ΑμεΑ στο άθλημά μας, ετέθη ο στόχος ώστε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση για το Πανευρωπαϊκό της Σουηδίας και το καταφέραμε. Ακόμα και αν δεν ερχόταν το μετάλλιο, οι εμφανίσεις των αθλητών μας απέναντι σε παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες ήταν εντυπωσιακή. Θέσαμε μαζί με τον συνεργάτη μου κύριο Πολίτση τις βάσεις από την αρχή ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μπορεί να κυριαρχήσει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, με επιστημονικό σχεδιασμό, έλεγχο και αξιολόγηση και όχι μόνο με λόγια ή επευφημίες. Η εποχή του «πάμε και τον έφαγες» έχει περάσει ελπίζω ανεπιστρεπτί και τώρα είμαστε στην εποχή της εφαρμοσμένης προπονητικής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχία, περίμενα ότι θα είμαστε στην κατάλληλη φόρμα για τους αγώνες και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν.

Οι στόχοι μας είναι η πρόκριση στην Παραολυμπιαδα του Τόκιο κάτι που παρότι δύσκολο δεν είναι πια απλησίαστο. Προσωπικός μου στόχος εφόσον συνεχίσω τη συνεργασία με την ΕΑΟΜ ΑμεΑ είναι να μεγαλώσω τη βάση σε κάθε κατηγορία ώστε σε μερικά χρόνια η Ελλάδα να έχει παντού άξιους αντιπροσώπους όπως οι αθλητές μας που επιστρέφουν σήμερα ως δευτεραθλητές Ευρώπης.

Στο ατομικό η είσοδος του Χατζηκυριάκου στη 16άδα ήταν επίσης μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις έως τώρα για την Επιτραπέζια Αντισφαίριση ΑμεΑ στο αγώνισμα και πέρα από το αποτέλεσμα είμαι πολύ ικανοποιημένος και από τη συγκέντρωση βαθμών για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο 2020. Και οι δύο αθλητές της ελληνικής αποστολής έδωσαν τα μέγιστα και τα πλασαρίσματα σε ακόμα υψηλότερες θέσεις κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα. Τόσο ο Μάριος όσο και ο Γιώργος Μουχθής, έδειξαν ότι διεκδικούν με αξιώσεις τόσο την είσοδο στην Παραολυμπιάδα, όσο και ότι το μέλλον είναι ανοικτό μπροστά για μεγαλύτερες διακρίσεις.

Αν θα έπρεπε να τονίσω δύο θέματα αυτά είναι σίγουρα η μεγάλη ευκαιρία του Γιώργου να προκριθεί ως πρώτος από τον όμιλό του, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα και την είσοδο στην 8άδα, όπως και η πικρία που μένει όταν επιβάλεις τον ρυθμό σου σε αξιοσέβαστους αντιπάλους και φτάνεις τόσο κοντά σε πανηγυρικά αποτελέσματα όπως το 3-0 και κατόπιν επέρχονται ανατροπές. Οι ευκαιρίες όμως αυτές δεν εμφανίστηκαν τυχαία αλλά μέσα από μεθοδευμένη δουλειά, πολύ κόπο, συνεχή αγωνιστική παρουσία σε διεθνείς αγώνες -με κυρίως προσωπικούς πόρους- και σαφώς έντονη την εσωτερική παρόρμηση για βελτίωση. Είναι σίγουρο όμως ότι η εικόνα που έδειξε σε μια κορυφαία διοργάνωση για μια ακόμα φορά υπόσχεται πολλά περισσότερα. Το δεύτερο που μας έμεινε είναι οι μεγάλες νίκες του Μάριου τόσο στον όμιλο όσο και στη φάση των νοκ-άουτ. Το να ξεκινάς ως τελευταίος στον όμιλο, να καταφέρνεις πρόκριση στην επόμενη φάση και το να κρίνεται η πρόκριση στην 8άδα σε λεπτομέρειες με κάνει χαρούμενο, τόσο για την απτή απόδειξη της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια, όσο και για το αισιόδοξο μέλλον λόγω της μικρής ηλικίας του Μάριου. Κάθε βήμα όμως απαιτεί και για τους δύο συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας καθώς και στήριξη των δυο αθλητών μας.

Κλείνοντας είναι απαραίτητο να ευχαριστήσω την ΕΑΟΜ ΑμεΑ και την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τη βοήθεια που μας παρέχουν, όπως επίσης και τους συνεργάτες μου κυρίους Π. Πολίτση, Κ. Βατσακλή και Κ. Κωστόπουλο για την άριστη συνεργασία».

                                                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ