Πέθανε ο παλιός ομοσπονδιακός προπονητής Γιάνος Κουμπάτ

KoumpatΈφυγε προχτές από τη ζωή στο 90ο έτος της ηλικίας του ο Γιάνος Κουμπάτ (János Kubát). Οι παλιοί στο άθλημα γνώρισαν τον Γιουγκοσλάβο, με την ουγγρική καταγωγή, ως προπονητή των εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε δύο περιόδους.

Σύμφωνα με τα διεθνή τηλεγραφήματα ο συνταξιούχος δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης του Magyar Szó, πέθανε στην πόλη Zentán στο σπίτι του και η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο.

Ο Κουμπάτ γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1930 στο ουγγρικό (τότε) έδαφος της Σέντα, όπου ολοκλήρωσε τόσο το δημοτικό όσο και το γυμνάσιο. Ήδη στην εφηβεία του έγραφε κείμενα για τον Ουγγρικό Λόγο και ειδικά για τα αθλητικά γεγονότα στη Σέντα, αλλά δεν δεσμεύτηκε στη δημοσιογραφία. Υπήρξε σχολικός και εταιρικός γραμματέας, προπονητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, έκανε πολλές σπουδές, ενώ ασχολήθηκε έντονα και με το σκάκι.

Πάντα σύμφωνα με ρεπορτάζ στην πατρίδα του οργάνωσε σκακιστικές Ολυμπιάδες στη Θεσσαλονίκη και το Νόβισαντ, μάλιστα χάρη σε αυτόν ήρθαν κοντά και αναμετρήθηκαν οι σπουδαίοι Φίσερ και Σπάσκι κατά την περίοδο του εμπάργκο. Διοργάνωσε το Fuel-Spassky Duel με ένα κορυφαίο βραβείο 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μία από τις πρώτες του επισκέψεις στην Ελλάδα πήρε συνέντευξη γενικού ενδιαφέροντος για λογαριασμό του Magyar Szó, παρότι ήταν στο αθλητικό του τμήμα. Επέστρεψε στην Ελλάδα ως προπονητής της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., έκανε έργο, ενώ δέθηκε με τους ανθρώπους και τη χώρα. Εργάστηκε αρχικά για την ομοσπονδία από το 1964 έως το 1970, μάλιστα συνέβαλε στην αγωνιστική βελτίωση των κορυφαίων ονομάτων του αθλήματος. Η δεύτερη περίοδος συνεργασίας με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ήταν από τα μέσα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Ήταν ξανά υπεύθυνος σε άνδρες και γυναίκες, ωστόσο ασχολήθηκε και με τις εθνικές ομάδες των μικρών ηλικιών, μάλιστα είχε πτυχία και ως παιδαγωγός και ψυχολόγος. Ο ίδιος δεν είχε υπάρξει αθλητής πινγκ πονγκ, αλλά στην προπονητική εμφάνισε ικανότητες και δούλευε πολύ με το μυαλό. Είχε αναδείξει τον παλιό πρωταθλητή Ευρώπης Ίστβαν Κόρπα. 

Από τη δεκαετία του ’90 γύρισε για μικρότερα διαστήματα στη γενέτειρά του του κι έζησε και σε άλλα μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αποσύρθηκε από τον Ουγγρικό Λόγο το 1990. Επέστρεψε σαν αρχισυντάκτης τον Ιανουάριο του 1991 και αντικαταστάθηκε το επόμενο έτος επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της πολιτικής του Μιλόσεβιτς. Επέστρεψε στη Σέντα και πέρασε τη συνταξιοδότησή του εκεί.

Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Γιάνος Κουμπάτ.

Είσοδοςgpsportimages ΖΕΥΣ ΓΙΑ SITEimages genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped