Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρεμιέρα με τους επικεφαλής των γκρουπ στο Ντόρτμουντ, με Κίνα οι άνδρες, με Σλοβακία οι γυναίκες

Ευκαιρία ν’ αρχίσουν χωρίς άγχος την προσπάθεια τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ έχουν αύριο οι εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στην πρεμιέρα της κορυφαίας διοργάνωσης τίθενται αντιμέτωπες με τους επικεφαλής των ομίλων τους, φυσιολογικά δεν νιώθουν καμία πίεση για νίκη και παίζοντας ελεύθερα μπορούν να κάνουν μία πολύ γερή πρόβα για τη δύσκολη συνέχεια. Για το γκρουπ Α της Championship Division (θέσεις 1-24) το ανδρικό συγκρότημα θα ζήσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας (20:00 τοπική) τη σπουδαία, όπως πάντα, εμπειρία μίας αναμέτρησης με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κίνα. Νωρίτερα, στις 14:00, για το γκρουπ F της Second Division (θέσεις 25-48) η εθνική γυναικών κοντράρεται με τη Σλοβακία.

Από αυτή την Κυριακή μέχρι την άλλη 1 Απριλίου η καρδιά του παγκοσμίου πινγκ πονγκ θα χτυπά στο «Westfalenhallen» του Ντόρτμουντ, εκεί όπου αναμένεται να εισρεύσουν καθημερινά χιλιάδες φίλοι του αθλήματος. Η γνωστή βιομηχανική πόλη διοργανώνει τρίτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το 1959 και το 1989 (και για ατομικά και για ομαδικά αγωνίσματα τότε) και γενικά σε γερμανικό έδαφος γίνονται τέτοιοι αγώνες για όγδοη φορά (Βερολίνο 1930, Μπάντεν 1933 και 1937, Μόναχο 1969, Βρέμη 2006). Στους άνδρες θα πάρουν μέρος 120 χώρες με 465 αθλητές και στις γυναίκες 93 χώρες με 356 αθλήτριες. Έχουν σχηματιστεί πέντε και τέσσερις κατηγορίες αντίστοιχα, αλλά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι κάτοχοι των υπόλοιπων μεταλλίων θα προκύψουν από την 1η, τη Championship Division. Οι διεθνείς μας έφτασαν στη Γερμανία το μεσημέρι και προπονούνται σήμερα στο γυμναστήριο των αγώνων.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!

Οι άνδρες έχουν…συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τις αναμετρήσεις με την Κίνα. Οι κληρώσεις τούς έφεραν απέναντι στην υπερδύναμη του αθλήματος τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όσο και στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, το 2010 στη Μόσχα. Οι Κινέζοι είχαν επικρατήσει και τις δύο φορές με 3-0 και φυσικά εμφανίζονται και στο Ντόρτμουντ ως το μεγάλο φαβορί παρατάσσοντας την καλύτερη δυνατή ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αποστολή τους συγκροτούν οι πέντε πρώτοι αθλητές της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη, δηλαδή οι Μα Λονγκ, Ζανγκ Τζικ, Γουάνγκ Χάο, Ξου Ξιν και Μα Λιν. Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής έχει στη διάθεσή του τους Καλλίνικο Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και Κώστα Λαγογιάννη. Όπως είναι φυσικό, κανένας στην εθνική ομάδα δεν κάνει λόγο για πιθανή νίκη, ωστόσο όλοι τονίζουν ότι θέλουν πολύ ν’ αφήσουν θετικές εντυπώσεις και να κυνηγήσουν το καλύτερο σε κάθε επί μέρους ματς, διότι έτσι θα πάνε πιο δυνατοί στο μεθαυριανό κρίσιμο παιχνίδι με τη Σλοβενία. Στα άλλα ματς της 1ης αγωνιστικής για το γκρουπ Α θ’ αναμετρηθούν το Χονγκ Κονγκ με τη Σλοβενία και η Σουηδία με τη Βόρεια Κορέα.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

Η Ελλάδα έχει τη χαρά και την τιμή ν’ αγωνίζεται σταθερά στην κορυφαία κατηγορία του κόσμου από το 2006 κι έπειτα. Σε μία άλλη γερμανική πόλη, τη Βρέμη, η Ελλάδα κατετάγη 11η το 2006, η σημαντικότερη θέση στην ιστορία της ήταν η 6η στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 1997, εξαιρετική και η 9η το 2001 στην Οζάκα της Ιαπωνίας και τώρα, στο Ντόρτμουντ, έχει ξανά ως αρχική επιδίωξη την είσοδο στην πρώτη 12άδα! Σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα όμως, ο στόχος είναι διπλός διότι ένα καλό πλασάρισμα μετρά στα κριτήρια πρόκρισης για το ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Στο γκρουπ Α η εθνική μας θ’ αντιμετωπίσει κατά σειρά την Κίνα, τη Σλοβενία, το Χονγκ Κονγκ , τη Βόρεια Κορέα και τη Σουηδία. Οι τρεις πρώτες ομάδες σε κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ της κατηγορίας θα συνεχίσουν σε ταμπλό για τις θέσεις 1-12 και οι τρεις τελευταίες σε ανάλογο ταμπλό για τις θέσεις 13-24. Με Κρεάνγκα, Γκιώνη και Τσιόκα βασική τριάδα η Ελλάδα είχε προκριθεί στη 12άδα το 2006, ενώ αγωνιζόμενη με ανανεωμένη σύνθεση περιορίστηκε σε χαμηλές θέσεις το 2008 και το 2010 για να εξασφαλίσει στη συνέχεια μέσα από την παγκόσμια κατάταξη την παραμονή στη Championship Division. Στο Γκουανζού της Κίνας αρκέστηκε στην 23η θέση και στη Μόσχα στην 20η.

Στο ομαδικό του Λονδίνου θα πάρουν μέρος 16 ομάδες ανδρών και ισάριθμες γυναικών (τουλάχιστον μία από τις έξι ηπείρους και φυσικά η διοργανώτρια Μεγάλη Βρετανία) και η κατάταξη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υπολογίζεται εφόσον δεν συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός μέσα από τα Προολυμπιακά τουρνουά. Όσες χώρες κλείσουν τρεις προκρίσεις αθλητών (ή αθλητριών) μετά τη διαδικασία των Προολυμπιακών, αυτομάτως θα έχουν το δικαίωμα να παίξουν και στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά. Επειδή όμως, θεωρείται απίθανο κάτι τέτοιο, θα μετρήσουν ακολούθως οι θέσεις στο Ντόρτμουντ για τις ομάδες, που θα έχουν από δύο προκρίσεις. Τούτη τη στιγμή η Ελλάδα είναι βεβαίως μέσα σε αυτές, με τις προκρίσεις του Κρεάνγκα και του Γκιώνη στο ατομικό, ενώ δύο προκρίσεις έχουν και οι: Κίνα, Γερμανία, Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Αυστρία, Σουηδία, Σιγκαπούρη και Ρωσία. Προφανέστατα λοιπόν, πέρα από τις μεγάλες δυνάμεις όπως την Κίνα, τη Γερμανία, την Κορέα, που θεωρητικά έχουν σίγουρη παρουσία στο ομαδικό του Λονδίνου, αρκετές ακόμα χώρες αρχίζουν την προσπάθειά τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με έξτρα κίνητρο ανάλογο αυτού της Ελλάδας…

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η εθνική γυναικών είναι γνωστό ότι μετά τη σταδιακή αποχώρηση κορυφαίων αθλητριών της αδυνατεί προς το παρόν να παρουσιάσει και πάλι υψηλές βλέψεις. Ωστόσο, το να παραμείνει στη 2η κατηγορία του κόσμου αποτελεί νέα πρόκληση για την ομάδα, που έχει κάνει πλήρη ανανέωση από το φθινόπωρο του 2011 και αγωνίζεται με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και μικρή εμπειρία. Κληρώθηκε σε δύσκολο όμιλο, δεν παίρνει τον ρόλο του φαβορί απέναντι σε καμία ομάδα και καλείται να βγάλει τον καλύτερο εαυτό της. Αν καταφέρει από τη φάση των γκρουπ να μπει στην πρώτη 12άδα της Second Division (θέσεις 25-36) σιγουρεύει αυτομάτως την παραμονή. Αν είναι μία από τις τρεις τελευταίες ομάδες του γκρουπ και συνεχίσει για τις θέσεις 37-48 θα εξασφαλίσει τη «σωτηρία» αν τερματίσει έως και 42η. Αντιθέτως, αν βρεθεί σε θέσεις υποβιβασμού (43-48) θα έχει πια τη δυνατότητα να μείνει στη 2η κατηγορία μόνο μέσα από την παγκόσμια κατάταξη, κάτι επίσης πολύ δύσκολο να συμβεί την επόμενη διετία τη στιγμή που τον Μάρτιο έπεσε στην 54η θέση του WorldTeamRanking. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, το 2010 στη Μόσχα, η εθνική μας με Ντουλάκη, Εξάρχου και Χριστοφοράκη στη σύνθεσή της είχε καταλάβει την 35η θέση.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας θα βασιστεί στο Ντόρτμουντ στις Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλαρέτη Εξάρχου και Κατερίνα Τόλιου, όπως έγινε πρώτη φορά σε ομαδικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου. Η επικεφαλής του γκρουπ F Σλοβακία έχει δηλώσει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τις Μπάρμπορα Μπαλάζοβα, Λένκα Κμοτόρκοβα, Σόνα Χουντέκοβα και Αντρέα Νταουμπνέροβα. Στην πρόσφατη ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων η Ελλάδα δεν έχει συναντήσει τις Σλοβάκες. Στη συνέχεια των αγώνων της στο γκρουπ θα παίξει με την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βουλγαρία. Στα άλλα ματς της 1ης αγωνιστικής για το γκρουπ F θα συναντηθούν Ταϊλάνδη-Νέα Ζηλανδία και Μαλαισία-Βουλγαρία.

* Περισσότερους από 50.000 θεατές περιμένουν οι οργανωτές στις οκτώ ημέρες των αγώνων. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής αθλήματος στη Γερμανική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ντιρκ Σιμελπφένιγκ, προσθέτοντας ότι τα εισιτήρια των αγώνων είναι soldoutγια τις τρεις τελευταίες ημέρες.

* Τα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια ZDF και ARDdigital, όπως και το διεθνές Eurosport θα καλύψουν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εικόνα θα πάρουν χώρες από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ το διαδικτυακό πρόγραμμα ItTV της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.) θα μεταδίδει καθημερινά μία σειρά από αγώνες στο ίντερνετ.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ