Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πόλος έλξης αύριο στο Σ.Ε.Φ. οι σπουδαίοι αγώνες κόντρα στην Κροατία και τη Λιθουανία

Vatsa me_Kreanga_2

Vatsa me_Kreanga_2Ώρα εθνικών ομάδων 7μ.μ.! Βράδυ Τρίτης στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα ανδρών και γυναικών επανέρχονται στη «μάχη» των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και (σ’ ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τους Έλληνες φιλάθλους) θα υποδεχτούν ταυτόχρονα την Κροατία και τη Λιθουανία αντίστοιχα για την 4η και προτελευταία αγωνιστική των γκρουπ. Κρίσιμα και ιδιαίτερα δύσκολα και τα δύο ματς, οι διεθνείς μας έχουν κακή παράδοση απέναντι στους αυριανούς αντιπάλους τους και αναμφίβολα χρειάζονται και τη θερμή συμπαράσταση του κοινού κυνηγώντας τους βαθμούς της νίκης. Η εθνική ανδρών αντιμετωπίζει τους Κροάτες για το γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division) και αν επικρατήσει κάνει το μεγαλύτερο βήμα για την παραμονή. Οι γυναίκες κοντράρονται με τη Λιθουανία για το γκρουπ Α της 2ης κατηγορίας (Challenge Division) κι αν σημειώσουν την παρθενική τους νίκη παίρνουν ηθικό στη διεκδίκηση της «σωτηρίας» και βγαίνουν από την τελευταία θέση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται την εξέλιξη των αγώνων μέσα από το livescoringτης Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στην ιστοσελίδα www.ettu.org.

Η κορυφαίου επιπέδου αναμέτρηση με την Κροατία είναι αυτή που συγκεντρώνει και από βαθμολογικής άποψης το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με δύο νίκες και μία ήττα η αντίπαλη ομάδα είναι στην 1η θέση του γκρουπ Β μαζί με τη Ρωσία και την Αυστρία, ωστόσο δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για την παραμονή διότι οι υπόλοιπες ομάδες είναι μόλις έναν βαθμό πιο πίσω (αναλυτικά οι βαθμολογίες στο τέλος του κειμένου). Ανάμεσα σε αυτές και η εθνική μας, η οποία με ενδεχόμενη νίκη θα φτάσει πολύ κοντά στον στόχο της, καθώς μάλιστα θα δώσει στο φαληρικό στάδιο και τον τελευταίο αγώνα με την Ουγγαρία τον Μάρτιο. Θυμίζουμε ότι στον υποβιβασμό οδηγείται μόνο η τελευταία ομάδα του γκρουπ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής υπολογίζει και σε αυτό το εντός έδρας ματς τον Καλλίνικο Κρεάνγκα, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο στη μοναδική έως τώρα νίκη στη διοργάνωση επί της Ρωσίας. Θα επιλέξει την τριάδα ανάμεσα στους Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και Κώστα Λαγογιάννη, ενώ στον πάγκο θα είναι ακόμα ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Τάσος Ρηνιώτης. Ο νεαρός Κωνσταντινόπουλος θα ζήσει πρώτη φορά αυτή την εμπειρία με την εθνική ομάδα ανδρών.

Οι Κροάτες έρχονται το απόγευμα με τους τέσσερις αθλητές, τους οποίους εμπιστεύονται από την αρχή των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο προπονητής Ζβόνιμιρ Κόρενιτς έχει στην αποστολή τον δευτεραθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών Ταν Ρούι Βου (νούμερο 16 στην Ευρώπη), τον πρώτο Κροάτη του ranking list Αντρέι Γκάσινα (στην γηραιά ήπειρο νούμερο 14) και τους Ρόκο Τόσιτς (Νο 80), Τόμισλαβ Κόλαρεκ (Νο 75). Από τους συγκεκριμένους αγώνες παραμένει εκτός ο βετεράνος Ζόραν Πρίμορατς, ο διαχρονικά κορυφαίος αθλητής της χώρας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα για την 4η αγωνιστική του γκρουπ Β περιλαμβάνει τις συναντήσεις Αυστρία-Ρωσία και Ουγγαρία-Λευκορωσία.

Στις γυναίκες η Ελλάδα δεν έχει ούτε απέναντι στη Λιθουανία τις πιθανότητες με το μέρος της, όπως τόνισε την Κυριακή και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας, όμως δεν είναι…απαγορευτικές οι σκέψεις για νίκη. Η προσεχής αντίπαλος δεν βασίζεται σε αυτή τη διοργάνωση στην πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών Ρούτα Πασκαουσκιένε, ενώ έχει στην αποστολή τη 18άχρονη Ινγκρίντα Πρεϊτζιούτε για την πρώτη συμμετοχή της στα European Championships Qualifications. Από την άλλη κάνουν υψηλό και αυτή τη φορά το εμπόδιο η Λίνα Μισικονίτε και η Έγκλε Στουκίτε, που έχουν ποιότητα, εμπειρία αλλά και ιδιόμορφο τρόπο παιχνιδιού. Η Στουκίτε και η Πρεϊτζιούτε έφτασαν σήμερα στην Αθήνα μαζί με την ομοσπονδιακή προπονήτρια Γιολάντα Προυζιένε, ενώ η Μισικονίτε θ’ αφιχθεί μόνη της αύριο το μεσημέρι! Η Στουκίτε βρίσκεται στο νούμερο 159 της τρέχουσας ευρωπαϊκής κατάταξης, η Πρεϊτζιούτε στο 323, ενώ η Μισικονίτε έχει βγει  εκτός πινάκων επειδή έχει πολύ καιρό ν’ αγωνιστεί σε αξιολογημένο διεθνές event.

Ο Γιώργος Καρύτσας θα επιλέξει την τριάδα ανάμεσα στις Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη, Φιλαρέτη Εξάρχου και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Η τελευταία συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά στην «αποστολή» σε αγώνα της εθνικής γυναικών. Η Ελλάδα είναι ουραγός στο γκρουπ Α μαζί με την Ιταλία, που επίσης έχει τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς (3 βαθμοί). Η Λιθουανία είναι στους 4 βαθμούς με μία νίκη και δύο ήττες. Ό,τι κι αν γίνει αύριο η υπόθεση παραμονή πιθανότατα θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική στην Ιταλία, όμως τουλάχιστον ψυχολογικά είναι σίγουρο ότι ενδεχόμενη νίκη θα βοηθήσει πολύ τις Ελληνίδες διεθνείς στο πολύ δύσκολο έργο τους. Στα υπόλοιπα δύο αυριανά ματς του γκρουπ η Ιταλία φιλοξενεί τη Σουηδία και η Ουκρανία τη Σερβία.

Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η εθνική ανδρών μετράει τα τελευταία χρόνια έξι διαδοχικές ήττες από την Κροατία σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Αξίζει όμως, να κάνουμε αναφορά στα πέντε από αυτά τα ματς, επειδή από κάθε ομάδα μετείχαν τουλάχιστον δύο αθλητές, οι οποίοι θα συναντηθούν και αύριο. Ο σημαντικότερος αγώνας καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2007 στο Βελιγράδι όταν για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η ομάδα του Νίκου Κωστόπουλου τότε, είχε χάσει 3-1 και παράλληλα τη μεγάλη ευκαιρία για μετάλλιο. Στο ευρωπαϊκό Λιγκ 2005-2007, που επίσης είχε τον χαρακτήρα προκριματικών Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Ελλάδα είχε υποστεί για την 1η κατηγορία δύο ήττες από την Κροατία. Τον Οκτώβριο του 2005 με 3-2 εντός έδρας και τον Σεπτέμβριο του 2006 με 3-1 εκτός έδρας. Στην Κίνα, στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, τον Φεβρουάριο του 2008, είχε σημειωθεί άλλη μία ήττα με σκορ 3-2. Στην Πολωνία τέλος και σε ματς άνευ σημασίας για τις θέσεις 7-8 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η εθνική μας είχε χάσει 3-1. Στο τελευταίο παιχνίδι ο Παπαγεωργίου είχε νικήσει τον Τόσιτς και ο Λαγογιάννης είχε χάσει από τον Ταν Ρούι. Στον αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ο Γκιώνης είχε νικήσει τον Γκάσινα και τον Τόσιτς, ενώ ο Παπαγεωργίου είχε χάσει από τους ίδιους αθλητές. Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2007 ήταν στην τριάδα των Κροατών ο Ταν Ρούι και ο Τόσιτς και ο δεύτερος είχε μία νίκη και μία ήττα απέναντι στον Γκιώνη, ενώ στην Αθήνα είχε χάσει από τον Κρεάνγκα. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007 ο Ταν Ρούι είχε επικρατήσει του Γκιώνη στο πολύ κρίσιμο δεύτερο ματς, νίκη είχε πετύχει και ο Τόσιτς, ενώ ο Κρεάνγκα ήταν και τότε στην ελληνική τριάδα.

Η εθνική γυναικών έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές την τελευταία τετραετία τη Λιθουανία κι έχει γνωρίσει ισάριθμες ήττες. Την έχει νικήσει στο πιο μακρινό παρελθόν, όμως στεκόμαστε μόνο σε αυτούς τους αγώνες διότι και από τις δύο ομάδες είχαν πάρει μέρος αθλήτριες, που θα βρεθούν και αύριο στο Σ.Ε.Φ. Η Ελλάδα ήταν στο ίδιο γκρουπ με τη Λιθουανία στην 3η κατηγορία του European Nations League 2009-2012, της διοργάνωσης, που δεν σχετιζόταν με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τον Φεβρουάριο του 2009 έχασε εκτός έδρας με 3-1, τον Απρίλιο του 2010 κάμφθηκε και στην Αθήνα με 3-2, ενώ έναν μήνα μετά ηττήθηκε και στη Μόσχα, σε ματς κατάταξης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ξανά με 3-2. Η Μισικονίτε ήταν παρούσα και στα τρία ματς, μάλιστα σε αυτό το διάστημα έχει νικήσει την Παπαδάκη, την Εξάρχου και τη Χριστοφοράκη. Η Στουκίτε έχει σημειώσει δύο νίκες επί της Εξάρχου, είχε αγωνιστεί επιτυχώς και στο καθοριστικό διπλό πριν από δύο χρόνια στο Σ.Ε.Φ., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στο Παγκόσμιο της Μόσχας είχε καταβάλλει και την κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια τότε, την Κατερίνα Ντουλάκη.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Β ΤΗΣ CHAMPIONSHIP DIVISION ΑΝΔΡΩΝ (σε 3 αγώνες)

ΟΜΑΔΑ           ΒΑΘΜΟΙ        ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Κροατία               5                  7-6

-. Αυστρία                5                  8-5

-. Ρωσία                  5                  7-5

4. Λευκορωσία          4                  4-7

-. Ελλάδα                4                  5-7

————————————————-

-. Ουγγαρία             4                  6-7

 

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Α ΤΗΣ CHALLENGE DIVISION ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 3 αγώνες)

ΟΜΑΔΑ           ΒΑΘΜΟΙ         ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Σερβία                 6                  9-1

—————————————————-

-. Ουκρανία             6                  9-2

3. Σουηδία               5                  8-5

4. Λιθουανία             4                  5-6

5. Ελλάδα                3                  1-9

—————————————————–

-. Ιταλία                  3                  0-9

 

Φωτογραφία: Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής θα έχει στη σύνθεση τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και σε αυτό το πολύ δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ