Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-1 από τη Λιθουανία για την εθνική γυναικών

P1291151

P1291151Την τέταρτη ήττα της σε ισάριθμα παιχνίδια των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γνώρισε η εθνική γυναικών στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Κάμφθηκε με 3-1 από τη Λιθουανία, έμεινε στην τελευταία θέση του γκρουπ Α της 2ης κατηγορίας (Challenge Division) και θα τα παίξει πια όλα για όλα για την παραμονή τον Μάρτιο στην Ιταλία. Με την παρότρυνση 400 και πλέον φιλάθλων η ομάδα του Γιώργου Καρύτσα έκανε καλή προσπάθεια σ’ ένα ακόμα ματς, δημιούργησε προϋποθέσεις για νίκη, όμως αποδείχτηκε καθοριστικό το τρίτο επί μέρους ματς, όπου χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για το 2-1 με την Αγγελίνα Παπαδάκη. Το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα ήρθε από την Κατερίνα Τόλιου.

«Το τρίτο ματς ήταν σίγουρα πάρα πολύ σημαντικό και η έκβασή του επηρέασε την ψυχολογία μας. Παρότι η Αγγελίνα δεν έπαιζε καλά και είχε άγχος φτάσαμε μία ανάσα από το να το κερδίσουμε. Στο προβάδισμα που είχε ίσως χαλάρωσε λιγάκι και δυστυχώς στην παράταση δεν είχαμε τύχη και χάθηκε το ματς. Έπρεπε να τελειώσουμε νωρίτερα αυτό το παιχνίδι, ώστε να παίξει μετά πιο ελεύθερα η Κατερίνα ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο ματς ή να διεκδικήσουμε τη νίκη στο φινάλε» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας και συνέχισε: «Η Κατερίνα έχασε πολύ δύσκολα τα δύο πρώτα σετ και αυτό είχε ως συνέπεια ν’ ανέβει ψυχολογικά στο 3ο σετ η πολύ καλή Λιθουανή και να πέσει η αθλήτριά μας. Ήμασταν ανταγωνιστικοί πάντως, παλέψαμε, αλλά εμφανίσαμε παραπάνω άγχος απ’ όσο θα ‘πρεπε, ίσως γιατί πιστέψαμε στη νίκη. Έτσι, κάναμε ορισμένα άσχημα σετ, τα οποία επίσης έπαιξαν τον ρόλο τους. Εξακολουθούμε να είμαστε σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση, αλλά στο φινάλε με τις Ιταλίδες θα τα δώσουμε όλα για να κρατηθούμε στην κατηγορία».

P1291158Τον αγώνα άρχισε ιδανικά για την ελληνική πλευρά η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 183 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) νικώντας 3-1 σετ την αριστερόχειρα Έγκλε Στουκίτε (Νο 159). Με πολύ σταθερή άμυνα και λίγα λάθη πήρε τον έλεγχο και δεν τον έχασε ούτε τη στιγμή που η αντίπαλος κάλυψε διαφορά τεσσάρων πόντων και ισοφάρισε 7-7. Η νεαρή πρωταθλήτρια βοηθήθηκε και ψυχολογικά σ’ εκείνο το σημείο και με πολύ καλό ρυθμό κατέκτησε εύκολα το 2ο σετ. Στη συνέχεια η Στουκίτε βρήκε κάποιες λύσεις, χρησιμοποίησε καλύτερα και το κομπίνα λάστιχο στο ρεβέρ («δοντάκι») και μείωσε. Στο 4ο σετ όμως, η Τόλιου έδειξε ξανά ότι είχε τον πρώτο λόγο. Είχε την απαιτούμενη διάρκεια στην άμυνα, κάρφωνε όταν είχε την ευκαιρία και πήρε διαφορά 6-3 και αργότερα 10-6. Κάποια λάθη επέτρεψαν στη Λιθουανή να πλησιάσει στον πόντο ώσπου γράφτηκε ο επίλογος με 11-9.    

Στον δεύτερο αγώνα η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 172) αντιμετώπισε τη Λίνα Μισικονίτε, την πιο δύσκολη παίκτρια της Λιθουανίας με βάση και το ιδιόμορφο «δοντάκι» που χρησιμοποιεί στο ρεβέρ (εκτός πινάκων αυτόν τον καιρό η συγκεκριμένη αθλήτρια). Η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών φάνηκε πράγματι να μην μπορεί με τα περίεργα φάλτσα της αντιπάλου της, επιπλέον έπαιξε αγχωμένα και λύγισε με 3-0 σετ. Ακόμα και στο 1ο σετ, όπου κάμφθηκε με οριακή διαφορά, ήταν εμφανές το πρόβλημα και γενικά υπέπεσε σε αρκετά λάθη, που δεν της επέτρεψαν να βρει ρυθμό.

Papadaki me_Lithouania_1Στο κρίσιμο τρίτο ματς η Αγγελίνα Παπαδάκη (δεν είναι στην παγκόσμια κατάταξη τους τελευταίους μήνες) συνάντησε τη 18άχρονη Ινγκρίντα Πρεϊτζιούτε (Νο 323). Με μόλις μία διεθνή συμμετοχή τις τελευταίες σεζόν, πριν τέσσερις μήνες στον αγώνα με την Ουκρανία, έπρεπε να διαχειριστεί και αυτό το στοιχείο και την πίεση για το αποτέλεσμα. Η Πρεϊτζιούτε είχε επίσης «δοντάκι» στο ρεβέρ κι έπαιζε με κομμένες μπαλιές, μπλοκ και καρφί. Η Παπαδάκη δεν ήταν εύκολο να την περάσει και το παιχνίδι έγινε από την αρχή αμφίρροπο. Η 24χρονη πρωταθλήτριά μας βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ για λεπτομέρειες, αλλά βελτίωσε πολύ την απόδοσή της στο 4ο σετ και το κατέκτησε με διαφορά. Με…κεκτημένη ταχύτητα προηγήθηκε 5-1 στο 5ο σετ και 7-4, όμως στη συνέχεια το ματς πήρε άγρια ομορφιά. Η αθλήτρια από τη Λιθουανία κάλυψε την απόσταση και εκμεταλλευόμενη χαμένες επιθέσεις της Παπαδάκη με το ντράιβ έφτασε σε τρία ματς μπολ (10-7)! Με καλό σερβίς και επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία η Ελληνίδα αριστερόχειρας ισοφάρισε και απέκτησε εκείνη αβαντάζ με 11-10! Αμέσως μετά ένας πόντος διαρκείας πήγε στην Πρεϊτζιούτε και τελικά το ματς με 13-11…  

Toliou me_Lithouania_2Στη συνέχεια αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτες αθλήτριες στο στήσιμο, η Τόλιου και η Μισικονίτε. Η Ελληνίδα διεθνής έπρεπε να βρει διεξόδους στο ασυνήθιστο στυλ παιχνιδιού της αντιπάλου της και να παίξει με μεγάλη διάρκεια. Δεν τα κατάφερε όμως και γνώρισε την ήττα με 3-0 σετ. Μπερδεύτηκε πολλές φορές με τις μπαλιές της Μισικονίτε και δυσκολεύτηκε αφάνταστα στις άμυνες σηκώνοντας συχνά την μπάλα. Επιπλέον, στις κρίσιμες στιγμές του 1ου και του 2ου σετ μέτρησε και η μεγάλη εμπειρία της Μισικονίτε.     

Στον πάγκο της ελληνικής ομάδας κάθισαν η Φιλαρέτη Εξάρχου και η Γεωργία Ζαβιτσάνου. Η τελευταία συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά σε «αποστολή» της εθνικής γυναικών.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα:

Κατερίνα Τόλιου-Έγκλε Στουκίτε 3-1 (11-7, 11-1, 7-11, 11-9)

Μαρία Χριστοφοράκη-Λίνα Μισικονίτε 0-3 (9-11, 6-11, 6-11)

Αγγελίνα Παπαδάκη-Ινγκρίντα Πρεϊτζιούτε 2-3 (8-11, 11-8, 10-12, 11-3, 11-13)

Τόλιου-Μισικονίτε 0-3 (9-11, 10-12, 3-11)

 

Φωτογραφία 1: Η εθνική μας ομάδα των γυναικών σε παράταξη κατά την επίσημη παρουσίαση των ομάδων. Από αριστερά Φιλαρέτη Εξάρχου, Αγγελίνα Παπαδάκη, Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου και ο προπονητής Γιώργος Καρύτσας

Φωτογραφία 2: Τα κορίτσια και ο ομοσπονδιακός τεχνικός στον πάγκο στην έναρξη του πρώτου αγώνα της Τόλιου  

Φωτογραφίες 3 και 4: Τα αγωνιστικά στιγμιότυπα με την Αγγελίνα Παπαδάκη και την Κατερίνα Τόλιου είναι προσφορά του επαγγελματία φωτογράφου Πέτρου Βήττα. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και ιδιαίτερα το γραφείο Τύπου ευχαριστούν θερμά έναν ακόμα φίλο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για τη βοήθεια στο κομμάτι της ενημέρωσης και της προβολής του αθλήματος  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ