Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παπαγεωργίου και Τόλιου τους τίτλους στο όπεν ανδρών-γυναικών

P2171209

P2171209P2171210Ο Κώστας Παπαγεωργίου στους άνδρες και η Κατερίνα Τόλιου στις γυναίκες αναδείχτηκαν νικητές στο 1ο ανοιχτό Πανελλήνιο πρωτάθλημα με χρηματικά έπαθλα, που διοργάνωσε η Ε.Φ.Ο.Επ.Α, στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι είναι ο κυρίαρχος της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια και μετά τους συνεχόμενους πανελλήνιους τίτλους στο απλό και την κατάκτηση του Τοπ 8 την περασμένη εβδομάδα μεγάλωσε την τροπαιοθήκη του από ένα νέο event. Η 17χρονη Τόλιου γεύτηκε τη χαρά του πρώτου τίτλου της σε επίπεδο γυναικών. Το όπεν συγκέντρωσε κάτι περισσότερο από 100 αθλητές κι αθλήτριες και πρόσφερε πολλά ωραία παιχνίδια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προσέδωσε η  κίνηση της ομοσπονδίας να βάλει πρώτη φορά οικονομικό κίνητρο (που φυσικά συγκεντρώθηκε κυρίως από το παράβολο των συμμετεχόντων) και καθώς ήταν παρόντες και οι περισσότεροι από τους διεθνείς μας το τουρνουά λειτούργησε και σαν προπομπός της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που έρχεται στις 2-3 Μαρτίου.

Στους άνδρες έγιναν το Σάββατο οι αγώνες για τα 25 προκριματικά γκρουπ και στους 50 προκριθέντες προστέθηκαν την Κυριακή οι 8 πρώτοι αθλητές του ελληνικού πίνακα αξιολόγησης για να γίνει το τελικό ταμπλό των «64». Ο Κώστας Παπαγεωργίου ήταν εκεί 1ο φαβορί. Πέρασε χωρίς αγώνα τους δύο πρώτους γύρους (σε αυτόν των «32» δεν προβλεπόταν, όμως απουσίασαν και οι δύο αθλητές στο ζευγάρι, από το οποίο θα προερχόταν ο αντίπαλός του), στους «16» απέκλεισε δύσκολα με 3-1 σετ τον Γιάννη Παπαδάκη της Πεύκης και στην 8άδα με 4-1 σετ τον πρώην διεθνή Ντανιέλ Τσιόκα του Α.Ο. Ταταύλα (η παρουσία του οποίου σε ατομικό τουρνουά πανελλήνιας εμβέλειας χαροποίησε όλους τους φίλους του αθλήματος). Στα ημιτελικά ήταν καλύτερος του Λευτέρη Μάκρα για το 4-0 σετ και στον τελικό συνάντησε τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που αγωνίζεται στη γερμανική Κολωνία, αλλά όσον αφορά στο εσωτερικό ανήκει στον Α.Ο. Ταταύλα.

P2171193Ο Παπαγεωργίου είχε κι εδώ τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και επιβλήθηκε με 4-0 σετ όπως και στον τελικό του Πανελληνίου πρωταθλήματος του 2010 (11-5, 14-12, 11-9, 11-6). Ο φιναλίστ μπορούσε σίγουρα να πιέσει περισσότερο τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, όμως άφησε αναξιοποίητες δύο καλές ευκαιρίες: Στο 3ο σετ όταν προηγήθηκε 9-7, αλλά και στο προηγούμενο όταν είχε σετ μπολ για να πάει το ματς στο 1-1. Ο Παπαδημητρίου ήταν 3ο φαβορί του πρωταθλήματος. Είχε bye στον γύρο των «64», στους «32» νίκησε τον Γιάννη Δήμα (Φιλονίκης) με 3-1 σετ, στους «16» τον Γιάννη Σγουρόπουλο (Γ.Α.Σ Ελευσίνας) με 3-0 και στην 8άδα τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο (Α.Ο. Πεύκης) με 4-1. Στα ημιτελικά δεν χρειάστηκε να παίξει διότι εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού ο Κώστας Λαγογιάννης. Ο σημερινός δευτεραθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών είχε υποστεί μεσοβδόμαδα εξάρθρωση αριστερού ώμου. Στο παιχνίδι αυτό είναι το ελεύθερο χέρι του, αλλά φυσικά έχει ενοχλήσεις και καθώς αν ξαναβγεί ο ώμος του υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθεί στο χειρουργείο (για δεύτερη φορά μάλιστα) αποφάσισε να μη ρισκάρει περισσότερο και να προστατευτεί. Πριν σταματήσει άλλωστε, είχε δώσει πολύ γερή αναμέτρηση με τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο. Στις εκπλήξεις περιλαμβάνεται η σπουδαία νίκη, που πέτυχε ο Διονύσης Φωτόπουλος της ΑΕΚ επί του διεθνή έφηβου Κωνσταντίνου Αγγελάκη. Επικράτησε 3-0 σετ και μπήκε στη 16άδα. 

Πιο αμφίρροπος ήταν ο τελικός των γυναικών όπου συναντήθηκαν τα δύο πρώτα φαβορί του ταμπλό. Το νούμερο 2, η Κατερίνα Τόλιου, ήταν και πάλι σταθερή και πειθαρχημένη στο αμυντικό παιχνίδι της και κατέβαλλε τη Λάουρα Νικουλάε με 4-2 σετ (11-6, 11-4, 7-11, 11-8, 9-11, 12-10). Η τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών ήλεγχε με το κομπίνα-λάστιχο στο backhand (επιθετικό «δόντι») τις κομμένες μπαλιές της αντιπάλου της, είχε όπλο το καρφί σε κάθε ευκαιρία, όμως δεν μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα απειλητική με το forehand spin. Στο 6ο σετ η Νικουλάε κάλυψε άμεσα χάντικαπ τεσσάρων πόντων (3-7) και απέκτησε δύο σετ μπολ με 10-8. Μετά όμως, έκανε λάθη και την ίδια ώρα η Τόλιου επέδειξε  θαυμαστή ψυχραιμία και με μπαλιές ακριβείας ανέτρεψε την κατάσταση και διαμόρφωσε το τελικό σκορ.   

P2171195Αμφότερες οι αθλήτριες απέφυγαν τα προκριματικά γκρουπ του Σαββάτου, όπου 15 αθλήτριες διεκδίκησαν 10 θέσεις στο ταμπλό. Στη 16άδα η Τόλιου απέκλεισε  την Τριάδα Ντελ Ρόσσο (ΑΟ Πεύκης) με 3-0 σετ, στην 8άδα τη Γεωργία Ζαβιτσάνου (Φοίνικες Πάτρας) με 4-1 και στην 4άδα τη Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα με 4-0. Αξιοσημείωτο ότι η τελευταία είχε νικήσει έναν γύρο πριν τη διεθνή Βουλγάρα Ντετελίνα Πέτροβα. 

Η Νικουλάε ξεπέρασε αρχικά την Ελισάβετ Τέρπου (ΑΟ Διόνυσου) με 3-0 άνευ αγώνα, ακολούθως την Ελένη Αμπατζή (Φοίνικες Πάτρας) με 4-0 και στα ημιτελικά τη Γεωργία Χατζηλυγερούδη με 4-0 σετ.

Όπως είχε ανακοινώσει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στον πρωταθλητή του απλού ανδρών αντιστοιχούσαν 480 ευρώ και στον φιναλίστ του τελικού 240. Από 120 ευρώ παίρνουν οι δύο τρίτοι και από 60 κάθε ένας αθλητής των θέσεων 5-8. Η πρώτη γυναίκα του τουρνουά λαμβάνει 200 ευρώ και η φιναλίστ 100. Οι δύο αθλήτριες της 3ηςθέσης παίρνουν από 50 ευρώ και όσες φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά από 25 ευρώ. Από το κάθε χρηματικό έπαθλο γίνεται παρακράτηση 20%, όπως ορίζουν οι νόμοι. Μέχρι την 8άδα και τις θέσεις, που είχαν το μικρότερο οικονομικό έπαθλο, έφτασαν οι Ντανιέλ Τσιόκας, Τάσος Ρηνιώτης, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος στους άνδρες η Ελένη Αμπατζή, η Φιλία Εμίρη, η Γεωργία Ζαβιτσάνου και η Ντετελίνα Πέτροβα στις γυναίκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΜΕ»

P2171207Η προσφορά οικονομικών επάθλων ήταν βεβαίως το γεγονός, που έκανε ξεχωριστό αυτό το ανοιχτό Πανελλήνιο τουρνουά. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., η οποία έκανε τη σχετική εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου εγχειρήματος και τόνισε ότι σκοπός της ομοσπονδίας είναι να καθιερώσει τέτοιες διοργανώσεις. «Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο πρωτάθλημα γιατί θέλαμε ν’ αναπληρώσουμε αγωνιστικά αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την αναβολή, για οικονομικούς λόγους, της τελικής φάσης του Κυπέλλου. Επιπλέον, ξέραμε ότι υπήρχαν προφορικά τέτοια αιτήματα από αθλητές, που δεν είχαν έντονη αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στις σεζόν. Είπαμε λοιπόν, να το διοργανώσουμε και τα παράβολα συμμετοχής να τα διαθέσουμε σαν χρηματικά έπαθλα στους πρώτους οκτώ των δύο κατηγοριών βάζοντας ορισμένα επιπλέον χρήματα και από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α», δήλωσε μετά τη λήξη του πρωταθλήματος το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά στις συμμετοχές δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Ειδικά από την ανταπόκριση των γυναικών που ήταν μόνο 21. Ίσως είχε κάποια μειονεκτήματα το πρωτάθλημα επειδή κανονίστηκε γρήγορα, όμως στο μέλλον θα πάμε καλύτερα. Η τάση είναι να το καθιερώσουμε, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνονται με έξοδα της ομοσπονδίας τέτοια τουρνουά. Με την ευκαιρία να πω ότι είναι άγνωστο τι θα γίνει με το Κύπελλο Ελλάδας γιατί η ομοσπονδία αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή και παρότι έχουμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου δεν ξέρουμε τίποτα για τον προϋπολογισμό παρά μόνο τις πολύ αρνητικές πληροφορίες, που γράφονται και λέγονται για δραματικές μειώσεις».

Η πρωτοβουλία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αντιμετωπίστηκε θετικά από αθλητές και αθλήτριες και πρωταγωνιστές και μη επισήμαναν ότι χρειάζεται να συνεχιστούν τέτοια τουρνουά. «Έγινε πολύ καλή διοργάνωση και το οικονομικό κίνητρο σίγουρα πρόσθεσε ενδιαφέρον για τις πρώτες θέσεις. Επιπλέον λείπουν αγώνες από τους αθλητές της μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας κι αυτά τα πρωταθλήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους», σχολίαζαν συμμετέχοντες και κάποιοι από τους πρωτοκλασάτους αθλητές συμπλήρωναν: «Το λέμε χρόνια ότι πάντα θα πρέπει να ψάχνουμε τρόπους να γίνονται τέτοια τουρνουά διότι δίνουν κίνητρο σε όλα τα κορυφαία ονόματα, που πέρα από τα διασυλλογικά πρωταθλήματα δεν έχουν πολλούς αγώνες μέσα στη χρονιά. Στο μέλλον θα πάει καλύτερα αυτή η προσπάθεια διότι θα μετάσχουν κι άλλοι διεθνείς, οι οποίοι είχαν τώρα αγώνες στο εξωτερικό και απουσίασαν».

Οι νικητές στις δύο κατηγορίες:

Στους άνδρες:

1. Κώστας Παπαγεωργίου  (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Δημήτρης Παπαδημητρίου (Α.Ο. Ταταύλα)

3. Λευτέρης Μάκρας, Κώστας Λαγογιάννης (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

P2171206Στις γυναίκες:

1. Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

2. Λάουρα Νικουλάε (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

3. Γεωργία Χατζηλυγερούδη (Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας), Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα (Α.Σ. Πέρα Αθηνών) 

 

Φωτό 1 και Φωτό 2: Ο Κώστας Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Τόλιου αντίστοιχα, ποζάρουν χαμογελαστοί με τα έπαθλα, αλλά και τις επιταγές στα χέρια.

Φωτό 3: Φάση από τον τελικό Παπαδημητρίου-Παπαγεωργίου 

Φωτό 4: Φάση από τον τελικό των γυναικών μεταξύ της Τόλιου και της Νικουλάε

Φωτό 5: Η απονομή στους νικητές της κατηγορίας ανδρών από τον Γιώργο Παπαγεωργίου. Από αριστερά διακρίνονται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Κώστας Λαγογιάννης και ο Λευτέρης Μάκρας

Φωτό 6: Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε την απονομή και στις γυναίκες, από την οποία έλειπε η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα. Από αριστερά Λάουρα Νικουλάε, Κατερίνα Τόλιου και Γεωργία Χατζηλυγερούδη. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ