Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κυρίαρχη μέσα στην Ιταλία η εθνική γυναικών (3-1) έφτασε στην παραμονή στη 2η κατηγορία

207 national_team

207 national_teamΤην παραμονή της στη Challenge Division πανηγυρίζει εδώ και λίγες ώρες η εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών. Για την 5η και τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νίκησε μέσα στην Πάρμα την Ιταλία με 3-1 ύστερα από μεγαλειώδη εμφάνιση και πήρε την 5η θέση στο γκρουπ Α, που τη διατηρεί στη 2η κατηγορία για το προσεχές Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σβέσατ 4-13 Οκτωβρίου). Με αποφασιστικότητα και πείσμα οι αθλήτριες του Γιώργου Καρύτσα άφησαν για το…τέλος τη μοναδική, αλλά τόσο πολύτιμη νίκη στη διοργάνωση κι έστειλαν στην παρακάτω κατηγορία (Standard Division) τις Ιταλίδες. Δύο νίκες σημείωσε η Κατερίνα Τόλιου και ειδικά αυτή επί της Στεφάνοβα, πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης ομαδικού, αποτέλεσε την πιο σπουδαία της καριέρας της και ήταν καθοριστική. Ενδιάμεσα έδωσε το προβάδισμα στην εθνική μας η Μαρία Χριστοφοράκη, ενώ στο πρώτο ματς αγωνίστηκε η Αγγελίνα Παπαδάκη. Το νεαρό ελληνικό συγκρότημα άξιζε να ζήσει αυτή την πολύ ευχάριστη στιγμή ως ηθική ανταμοιβή της μεγάλης προσπάθειας που κάνει, ειδικά μετά την αποχώρηση και της Κατερίνας Ντουλάκη, της τελευταίας αθλήτριας από τη σπουδαία ομάδα, που το 2005 είχε ανέβει στην 1η ευρωπαϊκή κατηγορία. Ο επόμενος στόχος είναι να διατηρηθούν τα κεκτημένα και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που καταφέραμε να μείνουμε στην κατηγορία. Ξέραμε ότι το παιχνίδι ήταν στα μέτρα μας γιατί οι αντίπαλες αθλήτριες έχουν ίσιες μπαλιές και παρουσιαστήκαμε έτοιμες. Στον πιο κρίσιμο αγώνα του γκρουπ παίξαμε απόλυτα συγκεντρωμένα και είχαμε όλες μας αρκετά ικανοποιητική απόδοση με συνέπεια να φτάσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», τόνισε η Κατερίνα Τόλιου λίγη ώρα μετά τον αγώνα.  

191 national_teamΠρώτη από ελληνικής πλευράς μπήκε στον αγωνιστικό χώρο η Αγγελίνα Παπαδάκη (που παραμένει εκτός πινάκων αξιολόγησης) και αντιμετώπισε τη Νικολέτα Στεφάνοβα (νούμερο 44 στην Ευρώπη τον Μάρτιο). Απέναντι στην αριστερόχειρα πρώην δευτεραθλήτρια Ευρώπης του διπλού γυναικών ήταν το αουτσάιντερ, αλλά είχε την ευκαιρία να παίξει χωρίς άγχος για το καλύτερο. Δεν απέφυγε την ήττα, κάμφθηκε με 3-0 σετ, όμως στα δύο από αυτά είχε καλή απόδοση και προσπάθησε να γίνει πιεστική.

Στη συνέχεια η Κατερίνα Τόλιου (Νο 183) συνάντησε τη Ντεμπόρα Βιβαρέλι (Νο 139) κι επιβεβαίωσε από την αρχή ότι με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού της μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις Ιταλίδες. Παρότι ξεκίνησε 3-7 πίσω στο 1ο σετ, ισορρόπησε γρήγορα και παίρνοντας οριακά το 1ο σετ απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Κράτησε την μπάλα στο τραπέζι με απόλυτα πειθαρχημένο παιχνίδι και με διαφορά τεσσάρων πόντων στα δύο επόμενα σετ ισοφάρισε τον αγώνα.

195 national_teamΣτον τρίτο στη σειρά αγώνα η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 174) τέθηκε αντιμέτωπη με τη Λίζα Ριντόλφι (Νο 135). Η Παπαδάκη, που τη συνάντησε δύο φορές φέτος στο ιταλικό πρωτάθλημα, έχοντας μία ήττα (στον 1ο γύρο) και μία νίκη, είχε δηλώσει πριν από 1,5 μήνα ότι το στρωτό πινγκ πονγκ της Ριντόλφι ταιριάζει στις Ελληνίδες αθλήτριες και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Με το πολύ καλό κοντρόλ παιχνίδι της η Χριστοφοράκη έβρισκε λύσεις στις επιθέσεις της Ιταλίδας, επέβαλε την τακτική της κι έφτασε στο πολύ σημαντικό και από ψυχολογικής πλευράς 3-0 σετ! Έβαλε τις βάσεις κατακτώντας με διαφορά τα δύο πρώτα, ενώ είχε τον πρώτο λόγο στο αμφίρροπο 3ο σετ, που κρίθηκε στην παράταση.

Ακολούθως μπήκαν στο τραπέζι οι δύο πρώτες αθλήτριες των ομάδων, η Τόλιου και η Στεφάνοβα. Εκείνη τη στιγμή η εθνική μας είχε και ψυχολογικό πλεονέκτημα, καθώς ήξερε ότι τα πράγματα κυλούσαν κατ’ ευχήν γι’ αυτήν και ακόμα κι αν πήγαινε το ματς στο 2-2 θα είχε πολλές πιθανότητες για τη νίκη. Προφανώς η 18άχρονη πρωταθλήτριά μας δεν είχε τα προγνωστικά υπέρ της απέναντι στη φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Τοπ 12 του 2007. Αυτό όμως, ήταν και λόγος για να μην πιεστεί ιδιαίτερα και το κατάφερε. Έπαιξε ελεύθερα, πέρασε γρήγορα το άγχος στη Στεφάνοβα και δημιούργησε την έκπληξη με 3-2! Τον περασμένο Οκτώβριο, στους ομίλους του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, την είχε…προϊδεάσει για την αξία της, όταν είχε χάσει δύσκολα με 3-1 σετ και τώρα εμφανίστηκε ακόμα καλύτερη. Πήρε εύκολα το 1ο σετ κι έδειξε από την αρχή ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική. Το κρίσιμο 3ο σετ πήγε στην παράταση κι έδειξε κι εκεί καθαρό μυαλό και θέληση. Στο 4ο σετ η γεννημένη στη Βουλγαρία Στεφάνοβα ανέτρεψε μικρό ντεζαβαντάζ, όμως η Τόλιου έκανε καλό ξεκίνημα στο 5ο σετ και το κράτησε. Με αυτή την πολύ σπουδαία (και σε ατομικό επίπεδο) νίκη η εθνική μας διεύρυνε στις τέσσερις αναμετρήσεις το θετικό σερί, που έχει τα τελευταία χρόνια με την Ιταλία και πανηγύρισε την παραμονή της στη 2η κατηγορία της Ευρώπης. Πήρε την 5η θέση με 6 βαθμούς στο γκρουπ Α, ενώ η Ιταλία έμεινε ουραγός χωρίς νίκη (5 βαθμοί) και υποβιβάστηκε. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2003 είχε απόψε στον πάγκο τη Τζόρτζια Πικολίν (Νο 307).

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα:

Νικολέτα Στεφάνοβα-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-0 (11-8, 11-5, 11-7)

Ντεμπόρα Βιβαρέλι-Κατερίνα Τόλιου 0-3 (9-11, 7-11, 7-11)

Λίζα Ριντόλφι-Μαρία Χριστοφοράκη 0-3 (6-11, 6-11, 11-13)

Στεφάνοβα-Τόλιου 2-3 (4-11, 11-3, 11-13, 11-8, 6-11)

* Η Ουκρανία πήρε αήττητη την πρωτιά στο γκρουπ Α με νίκη 3-2 μέσα στη Λιθουανία. Το ίδιο έκανε και η Τουρκία στο γκρουπ Β (3-1 εντός έδρας την Πορτογαλία) και οι δύο ομάδες ανέβηκαν πανηγυρικά στη Championship Division.

* Με τη συμμετοχή δύο παιδιών από την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας η συγκέντρωση προετοιμασίας για τη σειρά των Eurokids, που διοργανώνουν ετησίως η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος και η εκάστοτε ομοσπονδία καμπ μέχρι 13 ετών. Το καμπ άρχισε στις 9 του μήνα, ολοκληρώνεται στις 14 και παίρνουν μέρος η Έλλη Φίσερ του Άρη Βούλας και ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης του Αναγεννησιακού Πατρών. Τα συγκεκριμένα καμπ αφορούν εξελίξιμους αθλητές κι αθλήτριες έως 13 χρονών απ’ όλη την Ευρώπη. Η Φίσερ είναι η περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας παγκορασίδων και η ίδια και ο Χατζηλυγερούδης φιγουράρουν στην κορυφή του ελληνικού πίνακα αξιολόγησης σε παμπαίδες και παγκορασίδες αντίστοιχα. Μαζί με τους δύο αθλητές βρίσκεται στην Μπρατισλάβα ο προπονητής του Αναγεννησιακού Αθανάσιος Τσοκανάς.

Θ’ ακολουθήσει όπεν μικρών ηλικιών στο Μαλάσκι της Σλοβακίας, όπου πρόκειται ν’ αγωνιστούν τα ίδια παιδιά συν τρεις αθλητές ακόμα. Το τουρνουά θα διεξαχθεί το τριήμερο 15-17 Μαρτίου και είναι σωματειακού και όχι ομοσπονδιακού επιπέδου. Εκτός από τον Χατζηλυγερούδη και τη Φίσερ έχουν δηλώσει συμμετοχή ο 13χρονος Πέτρος Παναγόπουλος του Φοίνικα Πειραιά, ο συνομήλικός του Κωνσταντίνος Στεφανίδης του ΟΕΑ Έδεσσας και η 12άχρονη Φοίβη Πεχλιβανίδη του Άρη Βούλας.

* Μια και ο λόγος για μικρούς σε ηλικία αθλητές να διορθώσουμε κι ένα λάθος από το δελτίο Τύπου του περασμένου Σαββάτου. Ο Δημήτρης Μπούζδος του ΓΑΣ Λέσβου δεν έχει κατακτήσει πανελλήνιο τίτλο στο απλό παμπαίδων. Γράφτηκε εκ παραδρομής, επειδή έχει αναδειχτεί πρωταθλητής (1994) ένας άλλος αθλητής του ίδιου σωματείου, ο Αθανάσιος Τουρβάς.

 

Κατά σειρά στις φωτό η Κατερίνα Τόλιου, η Αγγελίνα Παπαδάκη και η Μαρία Χριστοφοράκη, που με τη σπουδαία εμφάνισή τους πέτυχαν στην Ιταλία νίκη παραμονής στη 2η κατηγορία (φωτό Πέτρος Γιαννακούρης).

  

                                                                   

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ