Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-0 από τη Σουηδία και αποκλεισμός από την πρώτη 12άδα για την εθνική ανδρών

 

Ο μεγάλος στόχος της πρόκρισης στην πρώτη 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος έμεινε απραγματοποίητος για την εθνική μας ομάδα των ανδρών. Έχασε 3-0 από τη Σουηδία, περιορίστηκε τελικά στην 5η θέση του γκρουπ Α και θα συνεχίσει για τις θέσεις 13-24. Ο Κώστας Βατσακλής και οι αθλητές του είχαν τονίσει πολλές φορές ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολο όμιλο και αυτό αποδείχτηκε στη σημερινή καθοριστική ημέρα. Το μεσημέρι βγήκαν νικητές από τη σκληρή αναμέτρηση με τη Βόρεια Κορέα, αλλά το βράδυ δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα ίδια στάνταρ απόδοσης και ηττήθηκαν από τους σημερινούς δευτεραθλητές Ευρώπης με σκορ που, τουλάχιστον στην έκτασή του, ήταν απρόσμενο. Χάρη σε αυτό το 3-0 μάλιστα, οι Σουηδοί ήταν εκείνοι που στο συγκλονιστικό φινάλε πήραν την πρόκριση για τις θέσεις 1-12, αφού ευνοήθηκαν στην τριπλή ισοβαθμία με τη Βόρεια Κορέα και την Ελλάδα! Οι τρεις ομάδες είχαν από μία νίκη στις μεταξύ τους συναντήσεις. οι Βορειοευρωπαίοι εμφάνισαν θετικό συντελεστή +1 με τη νίκη 3-0 επί της Ελλάδας και την ήττα 3-1 από την Κορέα (4-3 στα επί μέρους παιχνίδια). Οι Ασιάτες ήταν στο 0 με νίκη και ήττα στο ίδιο σκορ (3-1), ενώ η Ελλάδα είχε -1 με την ήττα από τη Σουηδία και τη νίκη επί της Βόρειας Κορέας με 3-1. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάντως, έχει ακόμα το δυνατό κίνητρο να κυνηγήσει υψηλό πλασάρισμα στο ταμπλό των νοκ άουτ ώστε να κρατήσει βάσιμες πιθανότητες για την πρόκριση στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων…

Στη τελευταία αγωνιστική του γκρουπ το Χονγκ Κονγκ κατέβαλλε, όπως αναμενόταν, την Κορέα με 3-0 (όχι εύκολα πάντως), επομένως η εθνική μας μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ευνοηθεί ακόμα και σε ήττα με 3-1 από τη Σουηδία! Άρχισε με καλή ψυχολογία, έκανε την προσπάθειά της, ωστόσο δεν είχε το κατάλληλο αγωνιστικό πρόσωπο και σίγουρα μέτρησε το γεγονός ότι οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές δεν ταιριάζουν παικτικά στο στυλ της ελληνικής ομάδας. Υπήρχε άγχος, το οποίο μεγάλωσε στην πορεία του αγώνα, ίσως υπήρχε και κούραση από τα δύο διαδοχικά δυνατά παιχνίδια κι εν τέλει ήρθε μία βαριά ήττα, που προκαλεί πίκρα για έναν επιπλέον λόγο. Η Σουηδία βρέθηκε πιο μπροστά από την Ελλάδα στη διαδρομή για το ολυμπιακό εισιτήριο στο ομαδικό, αφού κι αυτή έχει προκρίνει ήδη από την παγκόσμια κατάταξη δύο αθλητές για το ατομικό.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Η ΠΙΟ ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ…»

Η δήλωση του αρχηγού της ομάδας Κώστα Παπαγεωργίου λίγη ώρα μετά την ήττα από τη Σουηδία δείχνει ανάγλυφα τα συναισθήματα: «Ομολογώ ότι ήταν ίσως η πιο οδυνηρή και απογοητευτική ήττα, που έχουμε υποστεί όσα χρόνια είμαι εγώ στην ομάδα. Μπορώ μόνο να τη συγκρίνω με μία πολύ δύσκολη ήττα από την Κροατία πριν από μερικά χρόνια που μας στέρησε το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (σ.σ. το 2007). Τώρα όμως, ήταν διαφορετικά. Χρειαζόμασταν έστω μία νίκη και κάποια σετ και τώρα θα μιλούσαμε για μία τεράστια επιτυχία και πολύ πιθανό για τη συμμετοχή μας στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντ’ αυτού βοηθήσαμε με τα αποτελέσματα τη Σουηδία να μει στη 12άδα και να μας περάσει στην κούρσα για το Λονδίνο, καθώς έχει ήδη προκρίνει κι αυτή δύο αθλητές για το ατομικό. Αν είχαμε χάσει και από τη Βόρεια Κορέα δεν θα συνέβαινε αυτό…Όπως καταλαβαίνετε η απογοήτευση είναι μεγάλη, αλλά από αύριο θα προσπαθήσουμε με όσες δυνάμεις μάς έχουν μείνει, ψυχολογικές και σωματικές, να καταλάβουμε την καλύτερη δυνατή θέση για την ιστορία της ομάδας, αλλά και για να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης στο ομαδικό του Λονδίνου».

Η Ελλάδα πάλεψε για τον μεγάλο διπλό στόχο της απέναντι σε μία παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος, που τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε με την ίδια σύνθεση στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα σημερινά ρόστερ των ομάδων όμως, δεν δικαιολογούν τέτοιο αποτέλεσμα. Οι αντίπαλοι έπαιξαν εξαιρετικό πινγκ πονγκ, αντίθετα οι διεθνείς μας υστέρησαν και πήραν μόνο δύο σετ σ’ ένα ματς όπου σαφώς είχαν αξιώσεις για τη νίκη…Τέτοια εξέλιξη δεν έρχεται συχνά, αλλά αναδεικνύει τις όμορφες ιδιαιτερότητες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αν υπολογίσετε ότι η Ελλάδα νίκησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε επιβληθεί της Σουηδίας…

Από κει και πέρα οι Σουηδοί είναι 5 φορές πρωταθλητές κόσμου, 14 πρωταθλητές Ευρώπης, μία φορά νικητές σε Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτές οι κορυφαίες διακρίσεις ισχύουν μόνο για το ομαδικό! Επίσης, ο αειθαλής Γιόργκεν Πέρσον (που στα 46 του αγωνίζεται ακόμα με την εθνική κι ετοιμάζεται για την 7η ολυμπιακή συμμετοχή), μαζί με τον αξεπέραστο Γιαν Όβε Βάλντνερ ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι για την αλλαγή στην πορεία του αθλήματος και το σπάσιμο της κυριαρχίας της Κίνας στα τέλη της δεκαετίας του ’80.  

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Την τελική ελληνική «επίθεση» για την είσοδο στη 12άδα άρχισε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 60 στην παγκόσμια κατάταξη του Μαρτίου). Αντίπαλός του ο Γενς Λούντκβιστ (Νο 64), με τον οποίο συνηθίζουν να δίνουν γερές κόντρες. Τέτοια ήταν και η αποψινή με τον 40χρονο πρωταθλητή μας να ξεκινά ιδανικά παίρνοντας με διαφορά το 1ο σετ και να χάνει μεγάλη ευκαιρία για το 2-0 όταν προηγήθηκε 7-4 στο 2ο σετ. Ο Σουηδός πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού το 2002 ανέτρεψε γρήγορα την κατάσταση κι έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος του πήρε και το 3ο σετ. Το 4ο σετ ήταν ισορροπημένο ώσπου ο Λούντκβιστ έκανε το 3-1 στις λεπτομέρειες.

Τις ελπίδες για νίκη προσπάθησε ν’ αναπτερώσει στο δεύτερο ματς ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 44), που και πάλι τοποθετήθηκε στη θέση 1 της ομάδας. Το έργο του βέβαια, κόντρα στον Παρ Γκέρελ (Νο 57), ήταν εκ προοιμίου πολύ δύσκολο, αρκεί να επισημανθεί ότι φέτος στη γαλλική Λίγκα είχε χάσει από τον αριστερόχειρα Σουηδό με 3-0. Δυστυχώς, ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών το 2010 επανέλαβε τη νίκη με αυτό το σκορ και επιβεβαίωσε ότι αποδίδει θαυμάσια απέναντι σε άμυνα. Ο Γκιώνης πέρασε επιθέσεις, κράτησε την μπάλα στο τραπέζι και είχε σωστή τακτική. Ειδικά το 2ο και το 3ο σετ ήταν απολύτως ισορροπημένα, όμως ο Γκέρελ είχε δική του την τελευταία λέξη σε όλα τα κρίσιμα σημεία.

Το 0-2 έφερε την εθνική μας σε δεινή θέση, όμως η ομάδα πολύ σωστά συνέχισε με το σκεπτικό ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει». Ο αγώνας του Κώστα Παπαγεωργίου (Νο 211) εναντίον του τεράστιου σε αξία και ιστορία Γιόργκεν Πέρσον (Νο 57) ήταν από τις προκλήσεις, που κάθε αθλητής κυνηγάει στην καριέρα του. Παρά την άσχημη εξέλιξη ο πρωταθλητής Ελλάδας μπήκε στο παιχνίδι αποφασισμένος και με διπλό μεγάλο κίνητρο. Δεν ήταν μόνο να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες για τη νίκη ή έστω μία «βολική» ήττα, αλλά και να επιβληθεί ενός πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών, όπως έκανε και πριν από εννέα χρόνια με αντίπαλο τον επίσης Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων του Παρισιού! Στο φινάλε μπορεί να κάμφθηκε με 3-1, ωστόσο έκανε το παιχνίδι ντέρμπι και η αγωνιστική του εικόνα ήταν πραγματικά πολύ καλή. Ο Παπαγεωργίου έχασε στην παράταση το 1ο σετ και πήρε το 2ο επίσης με διαφορά δύο πόντων. Έδειξε και στη συνέχεια ότι είχε τη δυνατότητα για κάτι ουσιαστικό, όμως δύο ξεσπάσματα του Πέρσον στις εκκινήσεις του 3ου και του 4ου σετ (προηγήθηκε δύο φορές 4-1) αποδείχτηκαν καθοριστικά.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Σουηδία-Ελλάδα 3-0:

Γενς Λούντκβιστ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-1 (4-11, 11-8, 11-4, 11-9)

Παρ Γκέρελ-Παναγιώτης Γκιώνης 3-0 (11-7, 11-9, 11-8)

Γιόργκεν Πέρσον-Κώστας Παπαγεωργίου 3-1 (12-10, 9-11, 11-9, 11-5)

Η Κίνα ολοκλήρωσε τους αγώνες της στην πρώτη φάση μ’ ένα ακόμα 3-0 εναντίον της Σλοβενίας.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ Α

ΟΜΑΔΑ                       ΒΑΘΜΟΙ

1. Κίνα                    10

2. Χονγκ Κονγκ        9

3. Σουηδία               7 (4-3)

—————————————

4. Κορέα                 7 (4-4)

5. Ελλάδα                7 (3-4)

6. Σλοβενία             5

ΟΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΜΑΔΩΝ

Η βραδινή κλήρωση της δεύτερης φάσης των αγώνων έφερε την Τσεχία επόμενη αντίπαλο της εθνικής ανδρών. Ο αγώνας γίνεται αύριο (Πέμπτη) στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Αν η Ελλάδα νικήσει θα κοντραριστεί με τη Γαλλία για την είσοδο στις θέσεις 13-16.

Εξάλλου, η εθνική γυναικών έχει bye στον 1ο γύρο του ταμπλό της SecondDivision για τις θέσεις 37-48 και βρίσκεται απευθείας στις θέσεις 37-44. Την Πέμπτη έχει ρεπό και την Παρασκευή θα συναντήσει τη νικήτρια του αγώνα Βενεζουέλα-Δημοκρατία του Κονγκό.  

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΗΣ CHAMPIONSHIP DIVISION ΑΝΔΡΩΝ

Στα άλλα γκρουπ της 1ης κατηγορίας των ανδρών, όπου βρίσκεται η εθνική μας τα πράγματα ολοκληρώθηκαν ως εξής:

Στο γκρουπ Β πρώτευσε με το απόλυτο των επιτυχιών η Γερμανία. Μάζεψε 10 βαθμούς και μαζί της προκρίθηκαν ως 2η η Πορτογαλία και ως 3η η Σιγκαπούρη, που ισοβάθμησαν στους 8 βαθμούς. Στην 4η θέση αρκέστηκε η Σερβία με 7 βαθμούς, στην 5η η Ισπανία και στην 6η η Τσεχία, που είχαν από 6 βαθμούς.

Το πρώτο φαβορί επικράτησε και στο γκρουπ C. Η Κορέα είχε 10 βαθμούς και στις θέσεις 1-12 πέρασαν ακόμα η Αυστρία με 9 και η κινεζική Ταϊπέι με 8 βαθμούς. Στις θέσεις 13-24 θα συνεχίσουν η Γαλλία, που τερμάτισε 4η με 7 βαθμούς, η Ουγγαρία (6) και η Δανία (5 βαθμοί).

Στο γκρουπ D η επικεφαλής Ιαπωνία γνώρισε απρόσμενη ήττα από την Πολωνία, αλλά κατέκτησε την 1η θέση σε ισοβαθμία με τη Λευκορωσία στους 9 βαθμούς. Τρίτη κατετάγη η Πολωνία (8 βαθμοί) κι επίσης πέρασε στην πρώτη 12άδα. Στην 4η θέση βρέθηκε η Ρωσία, στην 5η η Κροατία (είχαν από 7 βαθμούς) και στην 6η χωρίς νίκη η Σλοβακία (5 βαθμοί).

Η Κίνα (1ο φαβορί), η Γερμανία (2ο), η Κορέα και η Ιαπωνία περνούν απευθείας στην τελική 8άδα. Τα άλλα ζευγάρια στο ταμπλό των «16» είναι Πολωνία-Αυστρία, Χονγκ Κονγκ-Ταϊπέι, Σιγκαπούρη-Λευκορωσία και Πορτογαλία-Σουηδία.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΗΣ SECOND DIVISION ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τελικά αποτελέσματα από τους υπόλοιπους ομίλους της SecondDivision των γυναικών, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα:

Στο γκρουπ Ε κατέκτησε την πρωτιά το Ισραήλ, ευνοημένο σε ισοβαθμία με την Ινδία στους 9 βαθμούς. Τρίτη κατετάγη η Ιταλία με 8 βαθμούς, ενώ στις θέσεις 37-48 συνεχίζουν η Αγγλία (έμεινε 4η στην ισοβαθμία με τις Ιταλίδες), η Νιγηρία (6 βαθμοί) και η Εσθονία (5).

Στο γκρουπ Gκατέκτησε την πρωτιά η Αυστραλία με 9 βαθμούς. Ακολούθησαν η Δανία, η Κολομβία και η Αίγυπτος με 8, στην ισοβαθμία υπερίσχυσαν οι δύο πρώτες και κάλυψαν τις άλλες δύο θέσεις, που οδηγούν στην πρώτη 12άδα της 2ης κατηγορίας. Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μάλιστα, χρειάστηκε να μετρήσουν τα σετ διότι στα μεταξύ τους παιχνίδια οι δύο ομάδες είχαν από μία νίκη με σκορ 3-2! Στην 5η θέση αρκέστηκε η Λιθουανία με 7 βαθμούς και στην 6η η Δημοκρατία του Κονγκό με 5.

Στο γκρουπ Η πρώτευσε αήττητο το Λουξεμβούργο συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς. Στις θέσεις 25-36 το ακολουθούν η 2η της κατάταξης Πορτογαλία και η 3η Βραζιλία, που είχαν από 8 βαθμούς. Τέταρτη κατετάγη η Σλοβενία, 5η η Βενεζουέλα (συγκέντρωσαν από 7 βαθμούς) και 6η η Ελβετία (5 βαθμοί).

* Οι διεθνείς μας έχουν και τη συμπαράσταση τριών ανθρώπων του αθλήματος από τη Χίο, οι οποίοι ταξίδεψαν από το νησί στο Ντόρτμουντ για να δουν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στους αγώνες των εθνικών μας στις εξέδρες του «Westfalenhallen» αναρτάται και μία ελληνική σημαία.  

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ