Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Διεύρυναν τις γνώσεις τους πάνω στη φυσική κατάσταση οι μαθητές στο σεμινάριο της Θεσσαλονίκης

Salonica seminar_anamnistiki

Salonica seminar_anamnistikiΜε τους συνολικά 21 συμμετέχοντες να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και διάθεση να μάθουν νέα πράγματα πάνω στο πολύ σημαντικό κομμάτι της φυσικής κατάστασης πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο (24-26/05) στη Θεσσαλονίκη το προγραμματισμένο θεματικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.). Συζητήθηκε «η φυσική κατάσταση στην επιτραπέζια αντισφαίριση» και εισηγητής ήταν ο Σλοβένος Μίραν Κόντριτς, επίσημος επιμορφωτής της E.T.T.U. και καθηγητής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα. Οι μαθητές ήταν γυμναστές και προπονητές και δεν προέρχονταν μόνο από τη συμπρωτεύουσα, αλλά κι από τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Γιάννενα, την Έδεσσα και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Το σεμινάριο περιλάμβανε αρχικά το θεωρητικό κομμάτι και ακολούθως υπήρξε και πρακτικό μέρος όπου έγινε εφαρμογή των διδαχθέντων. Οι εισηγήσεις περιείχαν τα στοιχεία της βασικής προπόνησης φυσικής κατάστασης για αθλητές κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για αθλητές επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, ο επιμορφωτής αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των αθλητών με σύνθετους, αλλά και απλούς τρόπους. Εκτός από τις εισηγήσεις του Κόντριτς για τη φυσική κατάσταση έγινε και μια αναλυτική παρουσίαση του περιοδισμού στον αθλητισμό προσαρμοσμένη στην επιτραπέζια αντισφαίριση από τον υπεύθυνο επιμόρφωσης της ελληνικής ομοσπονδίας και καθηγητή φυσικής αγωγής Μιχάλη Κατσικαδέλη.

Τα θέματα, που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο ήταν:

Α) Προθέρμανση – αποθεραπεία

Β) Ειδικά προγράμματα για τη φυσική κατάσταση στο άθλημα της επιτραπέζιας

αντισφαίρισης

Γ) Κυκλική προπόνηση – παραδείγματα

Δ) Ειδική προπόνηση με βάρη

Ε) Περιοδικότητα προπονητικών κύκλων

ΣΤ) Πρόληψη – θεραπεία – αποκατάσταση τραυματισμών

Ζ) Σύνδρομο υπερπροπόνησης και αποκατάσταση του αθλητή

Η) Εξειδικευμένη προπόνηση για παιδιά (έμφαση στη νευρομυϊκή προσαρμογή).

Salonica KodricΗ κεντρική ιδέα του σεμιναρίου ήταν ότι «θα πρέπει να δίνουμε στους αθλητές όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα φυσικής κατάστασης μιας και αυτά θα βοηθήσουν στην εξέλιξη και βελτίωση του αθλητή χωρίς τραυματισμούς». Κάτι που επισημάνθηκε πολλές φορές ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο διάστημα ξεκούρασης, αφού ένας κουρασμένος αθλητής είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Τονίστηκε ότι για όλα αυτά ο προπονητής πρέπει να είναι γνώστης των κανόνων της προπονητικής και να σχεδιάζει προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και απαιτήσεις των αθλητών. «Όλα αυτά σ’ ένα ευρύτερο φάσμα προγραμματισμού. Τίποτα δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη και σίγουρα ο προπονητής θα πρέπει με θετική διάθεση να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που θα υπάρξουν», υπογράμμισε ο Σλοβένος επιμορφωτής. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Αθήνα όπου ο Μίραν Κόντριτς θα προσεγγίσει την προπόνηση φυσικής κατάστασης σε επίπεδο πια προχωρημένων αθλητών.

* Στην Μπρατισλάβα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η υπεύθυνη γραμματείας στην Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μαρία Τσίπου. Ήταν επιδιαιτήτρια στο διεθνές όπεν για αθλητές με αναπηρίες, που έγινε εκεί από τις 20 έως τις 26 Μαΐου.

                                                         

 Φωτό που εστάλησαν στο γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. από την Τοπική Επιτροπη Βόρειας Ελλάδας. Πάνω έχουμε αναμνηστική φωτογραφία όλων των μαθητών με τον Μίραν Κόντριτς, που είναι στο μέσο και στη δεύτερη ο Σλοβένος επιμορφωτής επί τω έργω.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ