Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Υποβιβασμός στη Β΄κατηγορία της Ευρώπης για νεάνιδες και κορασίδες

Provlimatismos neanides

Provlimatismos neanidesΉταν γνωστό εκ προοιμίου ότι η παραμονή στην κορυφαία κατηγορία της Ευρώπης αποτελούσε στην Οστράβα πολύ δύσκολη υπόθεση για τις εθνικές ομάδες των κοριτσιών και ειδικά για τις άπειρες κορασίδες. Μετά τα αποτελέσματα στα γκρουπ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, απέδειξε το ίδιο πράγμα και η εικόνα στην 3η ημέρα της διοργάνωσης κι έγινε το απευκταίο, δηλαδή να υποβιβαστούν στη Β΄κατηγορία της ηπείρου και τα δύο αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Οι νεάνιδες έχασαν δύο ακόμα παιχνίδια με 3-2, πρώτα από την Πορτογαλία για τα πλέι οφ κι έπειτα από την Ισπανία για τα νοκ άουτ των θέσεων 17-24. Η Κατερίνα Τόλιου σημείωσε από δύο θετικά αποτελέσματα, όμως δεν ήρθε η απαραίτητη νίκη-συμπλήρωμα. Οι κορασίδες δεν εμφανίστηκαν τόσο δυνατές ώστε να κυνηγήσουν κάτι ουσιαστικό. Ηττήθηκαν αρχικά στα πλέι οφ 3-0 από το Βέλγιο και λίγες ώρες αργότερα είχαν ακριβώς την ίδια τύχη απέναντι στη Λιθουανία για το γκρουπ Ν. Την Κυριακή εξάλλου, έσβησαν ουσιαστικά και οι λιγοστές πιθανότητες των παίδων να φτάσουν στην άνοδο. Στο γκρουπ Κ για τις θέσεις 17-28 ηττήθηκαν το απόγευμα από τη Σλοβακία με 3-0 και μόνο με θαύμα πια μπορούν να πάρουν την προνομιούχο 1η θέση, που κρατά ζωντανό το όνειρο…Με νίκη 3-0 εναντίον της Βουλγαρίας συνέχισαν σε παιχνίδια κατάταξης οι νέοι.

Αναλυτικά όλα τα νέα της ημέρας για την ελληνική πλευρά:

Οι νεάνιδες τα έδωσαν όλα για έστω μία νίκη, που θα τις κρατούσε με σοβαρές πιθανότητες στον στόχο της παραμονής στην ελίτ της γηραιάς ηπείρου. Και πάλι όμως, ένιωσαν τη δυσάρεστη εμπειρία ήττας με 3-2 και ήταν η τέταρτη φορά που το βίωσαν αυτό στους πέντε αγώνες τους στην Οστράβα! Νωρίς το μεσημέρι συνάντησαν την Πορτογαλία στα λεγόμενα Playoffmatches 2, όπου αναμετριόνταν ομάδες, που έμειναν στην τελευταία θέση των γκρουπ της Α΄κατηγορίας με νικήτριες των γκρουπ της Β΄κατηγορίας. Η Πορτογαλία είχε τερματίσει 1η στο 6ο γκρουπ με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες κι έδειξε αρκετά δυνατή και απέναντι στην Ελλάδα. Η Φιλία Εμίρη άρχισε τον αγώνα κι έφυγε ηττημένη στα τρία σετ από τη Ρίτα Φινς. Η Κατερίνα Τόλιου δεν είχε πίεση μετά απέναντι στην Τζοάνα Μότα, νίκησε 3-0 και ισοφάρισε. Η Κωνσταντίνα Παρίδη, που τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά στη θέση 3 είχε αμφίρροπη αναμέτρηση με την Πατρίτσια Μάσιελ και λύγισε με 3-1. Ανώτερη από την αντίπαλό της και στο δεύτερο παιχνίδι της η Τόλιου επιβλήθηκε 3-0 της Φινς και ισοφάρισε εκ νέου για να κριθούν όλα στο φινάλε όταν η Εμίρη έκανε την προσπάθειά της απέναντι στη Μότα, αλλά έχασε με 3-1.

Η ομάδα του Μιχάλη Κατσικαδέλη πέρασε στο ταμπλό των θέσεων 17-24 και ήξερε ότι πλέον θα έφτανε στον στόχο της μόνο αν προχωρούσε νικηφόρα και κατακτούσε τη 17η θέση. Δυστυχώς όμως, ο αγώνας με την Ισπανία το απόγευμα είχε ανάλογη εξέλιξη με αυτόν κόντρα στην άλλη χώρα της ιβηρικής. Η πρώτη αθλήτρια και η πλέον έμπειρη της ομάδας, η Τόλιου, πρόσθεσε δύο ακόμα νίκες στο ενεργητικό της ισοφαρίζοντας ισάριθμες φορές, όμως δεν κατέστη δυνατό να βγει η καθοριστική τρίτη νίκη. Έγινε καλή προσπάθεια κι από τα άλλα κορίτσια, όμως δεν ήταν αρκετή σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Με την Ισπανία έλειψε και η τύχη, καθώς οι προϋποθέσεις για τη νίκη ήταν καλύτερες… Στο πρώτο επί μέρους παιχνίδι η Παρίδη έχασε 3-0 σετ από τη Λάουρα Ραμίρεζ χωρίς να γίνει ιδιαίτερα απειλητική. Στη συνέχεια η Τόλιου ξεπέρασε με 3-0 το εμπόδιο της Νόρα Εσκαρτίν για να χάσει αργότερα με το ίδιο σκορ η Εμίρη από τη Μαριόνα Σάενζ. Η 16άχρονη διεθνής πάντως, θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει σε δύσκολη θέση την αντίπαλό της αν έπαιρνε ένα έστω από τα δύο πρώτα σετ, τα οποία κρίθηκαν με διαφορά δύο πόντων. Στον επόμενο αγώνα η Τόλιου ήταν όσο καλύτερη χρειαζόταν για να κάμψει τη Ραμίρεζ με 3-1 σετ και να κάνει το 2-2 στο σκορ ομάδων, ώσπου φτάσαμε στο γκραν γκινιόλ φινάλε. Η Παρίδη λύγισε 3-2 στα…σημεία από την Εσκαρτίν σε παιχνίδι όπου είχε τη δυνατότητα να νικήσει ακόμα και με 3-0! Προηγήθηκε 2-1 κι έχασε τα δύο επόμενα σετ με 11-8… Πλέον η εθνική μας παίζει για τις θέσεις 21-24 κι επόμενη αντίπαλος είναι η Αγγλία αύριο στις 10.00.

Στο ομαδικό κορασίδων το εμπόδιο του Βελγίου αποδείχτηκε το πρωί ανυπέρβλητο για το άπειρο ελληνικό συγκρότημα. Οι αθλήτριές μας έχασαν 3-0 στα Playoffmatches 2 και τα πράγματα έγιναν αφάνταστα δύσκολα, αφού χρειάζονταν μόνο νίκες. Το απόγευμα φάνηκαν και επηρεασμένες στον ψυχολογικό τομέα και με αντίπαλο τη Λιθουανία δεν μπόρεσαν ν’ απειλήσουν σε κανένα σημείο. Έχασαν ξανά 3-0 και ουσιαστικά υποβιβάστηκαν ήδη στη Β΄κατηγορία. Ήταν αγώνας για το γκρουπ Ν, όπου βρίσκεται και η Ουγγαρία. Η ομάδα του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου την αντιμετωπίζει αύριο στις 20.00, όμως από τη στιγμή που δεν πήρε ούτε σετ κόντρα στη Λιθουανία δεν γίνεται να την ευνοήσει για την πρωτιά καμία πιθανή ισοβαθμία…Αύριο το μεσημέρι κοντράρονται Λιθουανία-Ουγγαρία.  

Στο παιχνίδι πλέι οφ με το Βέλγιο η Ελένη Σοφρά κάμφθηκε από την Ελίν Λουέν με 3-1, πάντως στο 1-2 είχε την ευκαιρία να πάει το παιχνίδι στο 5ο σετ (το έχασε με οριακή διαφορά). Στη συνέχεια η Στέλλα Πατεράκη ηττήθηκε με 3-0 σετ από τη Λίζα Λουνγκ και στο διπλό τα δύο κορίτσια από τις ίδιες αθλήτριες με 3-0. Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο προερχόταν από τρεις διαδοχικές νίκες και την πρωτιά στο 5ο γκρουπ του πρωταθλήματος.

Στην αναμέτρηση με τη Λιθουανία για το γκρουπ Ν η Σοφρά έχασε από τη Γιογκάιλε Ρουτζινσκάιτε με 3-0 σετ, η Πατεράκη από τη Νέτα Αλόν με το ίδιο σκορ και μαζί οι δύο αθλήτριες από τις Ρουτζινσκάιτε/Αλόν επίσης με 3-0 σετ. Στην πρώτη φάση η Λιθουανία είχε πάρει τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ της Β΄κατηγορίας.

Οι παίδες συνεχίζοντας για τις θέσεις 17-28 έδωσαν το πρώτο τους ματς στο γκρουπ Κ κι έχασαν 3-0 από τη Σλοβακία. Υστέρησαν στις λεπτομέρειες όταν με βάση την εμφάνισή τους το παιχνίδι μπορούσε κάλλιστα να έχει διαφορετική εξέλιξη. Αύριο στις 10.00 η ομάδα του Σωκράτη Παπασάβογλου παίζει με την Αγγλία, αλλά ακόμα κι αν φτάσει στη νίκη φαντάζει απίθανο να προκύψει τριπλή ισοβαθμία, που να τη βοηθά. Εναντίον των Σλοβάκων αγωνίστηκε πρώτος ο Νίκος Αντωνιάδης. Είχε γερή κόντρα με τον Τιμπόρ Σπάνικ, προηγήθηκε 2-1 και τελικά λύγισε με 3-2 (11-8 το τελευταίο σετ). Μετά ο Γιάννης Σγουρόπουλος έχασε 3-1 από τον Γιάκαμπ Πάβολκα (με 14-12 στο 4ο σετ μπορούσε κι αυτό το ματς να κριθεί στο φινάλε) και στο διπλό οι διεθνείς μας κάμφθηκαν με 3-1 από τους Άνταμ Μπρατ/Πάβολκα (δύο χαμένα σετ πήγαν επίσης στην παράταση). Το γκρουπ θα κλείσει με τον αγώνα Σλοβακία-Αγγλία.

Οι νέοι, μετά την 4η θέση στο γκρουπ της πρώτης φάσης, παίζουν σε ματς κατάταξης. Βρίσκονται στο γκρουπ R κι αν ξεπεράσουν τη Βουλγαρία και τη Φιλανδία θα συνεχίσουν για τις θέσεις 25-28 της διοργάνωσης. Το βράδυ επιβλήθηκαν 3-0 της Βουλγαρίας χωρίς να είναι εύκολο το έργο τους. Στην αρχή ο Ηλίας Μιχαηλίδης έκαμψε τον Βίκτορ Γιάνεφ με 3-2 σετ. Ακολούθως ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης κατέβαλλε τον Νικολάι Καπιτάνοφ με 3-0 και ο Πάρις Ζώνιος τον Νταβίντ Κοσταντίνοφ με 3-2. Το πρωί της Δευτέρας στις 10.00 η ομάδα του Λουίτζι Σκέμβρη αντιμετωπίζει τη Φιλανδία σε παιχνίδι που αναδεικνύει νικητή στο γκρουπ δεδομένου ότι και οι Σκανδιναβοί επικράτησαν το απόγευμα της Βουλγαρίας με 3-1.

 

Φωτό: Προβληματισμός στον πάγκο της εθνικής νεανίδων από τις αρνητικές εξελίξεις. Από αριστερά ο κόουτς Μιχάλης Κατσικαδέλης, η Κατερίνα Τόλιου και η Φιλία Εμίρη

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ