Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στις θέσεις 9-16 πλασαρίστηκε η Τόλιου στο απλό και το διπλό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Toliou pseira

Toliou pseiraΗ εξαιρετική πορεία της Κατερίνας Τόλιου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην Οστράβα ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου γνώρισε την ήττα τόσο στο απλό όσο και στο διπλό νεανίδων κι έμεινε στον θετικό (δίχως άλλο) απολογισμό της 16άδας και στα δυο αγωνίσματα. Τα έδωσε όλα για μία έστω πρόκριση στα προημιτελικά και η προσπάθειά της στο απλό κόντρα σ’ ένα από τα φαβορί ήταν συγκλονιστική. Μπορεί να έμεινε έξω από την 8άδα και να μην έκανε (στην τελευταία της χρονιά στο εφηβικό) το παραπάνω βήμα συγκριτικά με το απλό της περσινής διοργάνωσης, όμως είναι ουσιαστικό το συμπέρασμα ότι άφησε ξανά πολύ καλές εντυπώσεις. Έδειξε την πρόοδό της κι επιβεβαίωσε ότι στο μέλλον, μπορεί με την κατάλληλη προσωπική δουλειά και στήριξη, να κάνει σπουδαία πράγματα στο διεθνές στερέωμα.

Στον 4ο γύρο του απλού νεανίδων αναμετρήθηκε με τη δυνατή Γαλλίδα Λάουρα Πφιφέρ, την οποία είχε αντιμετωπίσει χωρίς επιτυχία και στο απλό κορασίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010. Τότε η Τόλιου είχε χάσει εύκολα με 4-0, τώρα, τρία χρόνια μετά, ήταν σε θέση να κοντράρει πολύ γερά την αντίπαλό της, όμως στο τέλος λύγισε με 4-2 και αποκλείστηκε. Μάλιστα για τη 17χρονη Γαλλίδα είναι αβαντάζ απέναντι στην άμυνα το γεγονός ότι παίζει με «κομπίνα» επιθετικό λάστιχο στο ντράιβ (forehand), το λεγόμενο «δοντάκι». Φιγουράρει στο νούμερο 5 της ευρωπαϊκής κατάταξης νεανίδων, το 2010 ήταν δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο διπλό κορασίδων, ενώ φέτος και πέρσι κατέκτησε ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο απλό νεανίδων σε τρία τουρνουά του WorldJuniorCircuit. Η Τόλιου (Νο 28 στην Ευρώπη), που είχε τις τελευταίες ημέρες την τεχνική καθοδήγηση του Σωκράτη Παπασάβογλου, έχασε δύο σετ στην παράταση. Πολύ κρίσιμο ήταν το 4ο, όπου αντί να γίνει το 2-2, έγινε το 3-1 για την αντίπαλό της…

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στην αρχή ώσπου η Πφιφέρ ξέφυγε μετά τα μέσα του σετ (7-11). Οι δύο αθλήτριες πήγαιναν πόντο-πόντο και στο 2ο σετ μέχρι που η Γαλλίδα πήρε κάποιους συνεχόμενους πόντους κι έφτασε στο τριπλό σετ μπολ (10-7). Η Τόλιου αντέδρασε και ισοφάρισε, όμως τελικά κάμφθηκε με 11-13. Παρόμοιο το σκηνικό και στο μεγαλύτερο μέρος του 3ου σετ. Οι αντίπαλες έφτασαν στο 8-8 κι εκεί η Τόλιου αποσπάστηκε πρώτη φορά κατά δύο πόντους (10-8) και τελικά μείωσε με 11-8. Το 4ο σετ είχε όλο διακυμάνσεις. Η πρωταθλήτριά μας προηγήθηκε 3-1 και 4-2, η Πφιφέρ αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε κι όταν η Τόλιου πέρασε ξανά μπροστά με 8-6, απάντησε εκ νέου με τρεις σερί πόντους. Η 18άχρονη διεθνής μας βρέθηκε πάλι σε πλεονεκτική θέση, όμως έχασε δύο σετ μπολ και τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει τα σετ (14-12). Αυτή η εξέλιξη ήταν φυσικό να την επηρεάσει κάπως και ψυχολογικά και στην εκκίνηση του 5ου σετ έμεινε πίσω με 3-0. Γρήγορα όμως, ξαναβρήκε την αυτοσυγκέντρωσή της και με πείσμα πάλεψε για την ανατροπή. Ισοφάρισε σε 5-5 και μετά με σταθερή άμυνα και έξυπνο παιχνίδι στο φάλτσο-άφαλτσο πήρε πέντε διαδοχικούς πόντους και το σετ με 11-7! Η Πφιφέρ πήρε το προβάδισμα και στο ξεκίνημα του 6ου σετ. Έφτασε στο 6-3, η Τόλιου δεν είχε λύσεις και κάμφθηκε με 11-5 για να γραφτεί το τελικό σκορ.

Λίγη ώρα πριν από τον αγώνα του απλού η άλλη πρόκληση για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν το διπλό νεανίδων. Με τη Σουηδέζα Λίντα Μπέργκστρομ αντιμετώπισαν για τον 3ο γύρο τις Μπερναντέτ Μπαλίντ και Νικόλ Τρόσμαν. Οι  αθλήτριες από τη Ρουμανία και το Ισραήλ αντίστοιχα έδειξαν μεγάλη ικανότητα απέναντι στην άμυνα, ανέλαβαν τον έλεγχο του ματς και πήραν με διαφορά τεσσάρων πόντων τα δύο πρώτα σετ. Το ελληνοσουηδικό δίδυμο βελτίωσε την απόδοσή του και μείωσε εύκολα σε 2-1, πίεσε και στο 4ο σετ, όμως το έχασε στην παράταση και γράφτηκε το τελικό 3-1 (7-11, 7-11, 11-4, 10-12).

Η Τρόσμαν είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2011 στο διπλό κορασίδων και το διπλό μικτό παίδων. Η Μπαλίντ εκτός από το τρόπαιο που πανηγύρισε στο ομαδικό νεανίδων την περασμένη Τρίτη, κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο και στο ομαδικό κορασίδων το 2010, ενώ φέτος ήταν φιναλίστ στο απλό νεανίδων στο διεθνές όπεν της Τσεχίας για το WorldJuniorCircuit.  

* Στους αγώνες consolation (της «παρηγοριάς») δεν υπήρξε συνέχεια σήμερα για την ελληνική πλευρά. Η νεάνιδα Φιλία Εμίρη και η κορασίδα Στέλλα Πατεράκη, που είχαν προκριθεί στον 2ο γύρο των ταμπλό τους, αποκλείστηκαν το πρωί άνευ αγώνα διότι το πρόγραμμα για τα περισσότερα μέλη της αποστολής ήταν ν’ αναχωρήσουν ξημερώματα Σαββάτου για την επιστροφή στην Αθήνα. Η Εμίρη θα έπαιζε την Τζοάνα Μότα από την Πορτογαλία και η Πατεράκη με τη Ταμάρα Σούερ από το Λουξεμβούργο.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ