Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με Τσεχία κληρώθηκαν οι άνδρες, με Ιταλία οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

2013ech liebherr_v2_schwarz02

2013ech liebherr_v2_schwarz02Δύο…κλασικούς για τα ελληνικά χρώματα αντιπάλους των τελευταίων χρόνων έφερε ξανά στον δρόμο των εθνικών μας ομάδων ανδρών και γυναικών η κλήρωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Αυστρίας, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Στην 1η κατηγορία (Championships Division) οι άνδρες κληρώθηκαν με την Τσεχία, ενώ στη 2η (Challenge Division) οι γυναίκες με την Ιταλία. Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα αρχίζει την προσπάθειά της από τον 1ο γύρο των ταμπλό (σ.σ. των «16», αλλά με 12 ομάδες), ωστόσο σημειώνεται ότι μόνο η Championships Division οδηγεί στις υψηλότερες θέσεις του τουρνουά. Έτσι, αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών επιβληθεί της Τσεχίας και μπει στην 8άδα, τότε θα παίξει αμέσως για μετάλλιο, καθώς δεν προβλέπεται αγώνας για τις θέσεις 3-4. Η ετήσια διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Σβέσατ από τις 4 έως τις 13 Οκτωβρίου. 

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε με επισημότητα σε αίθουσα του διεθνούς αεροδρομίου. Είχε απευθείας κάλυψη στο διαδίκτυο, παρόντες για να βοηθούν στη διαδικασία τους διεθνείς Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία), Ντανιέλα Ντοντεάν (Ρουμανία) και Τατιάνα Μπιλένκο (Ουκρανία), όπως και ζωντανή σύνδεση με την Αυστριακή πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιου Για, που σχολίασε την κλήρωση από τον χώρο προπόνησης! Αρχικά μπήκαν στην κληρωτίδα οι ομάδες της Championships Division και οι θέσεις, που είχαν πάρει στα προκριματικά γκρουπ, υπολογίζονταν για τα πρώτα φαβορί και άλλες τοποθετήσεις. Η Ελλάδα μπήκε στο πάνω μέρος του ταμπλό και βρήκε στον δρόμο της την Τσεχία. Αν τη νικήσει, τότε στα προημιτελικά θα συναντήσει την Πορτογαλία, η οποία χάρη στην πρωτιά, που είχε κατακτήσει στο γκρουπ Α των προκριματικών, είναι 1ο φαβορί του αγωνίσματος! Οι Ίβηρες περνάνε απευθείας στην 8άδα και το ίδιο ισχύει για την έτερη νικήτρια των προκριματικών γκρουπ, τη Ρωσία (είναι 2ο φαβορί), όπως και τις Γαλλία και Κροατία, που είχαν κατακτήσει τη 2η θέση των γκρουπ (είναι στη μέση του ταμπλό). Η Ρωσία θα περιμένει τη νικήτρια από τον αγώνα Σουηδία-Πολωνία, η Γαλλία θ’ αντιμετωπίσει όποια επικρατήσει από το μεγάλο ματς Αυστρίας-Γερμανίας, ενώ η Κροατία θα κοντράρει τη νικήτρια της αναμέτρησης Ισπανία-Λευκορωσία. 

Η εθνική ανδρών θ’ αντιμετωπίσει τους Τσέχους για 11η φορά από το 2000 κι έπειτα! Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007 έσπασε κάκιστη παράδοση εναντίον τους όταν επικράτησε 3-2 στον 1ο γύρο της διοργάνωσης. Προερχόταν από επτά διαδοχικές ήττες σε όλες τις διοργανώσεις (Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκό Λιγκ), ενώ έχασε ξανά με 3-0 στη φάση των γκρουπ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 στην Οστράβα. Στην τελευταία μεταξύ τους κόντρα όμως, σε ματς κατάταξης στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ, η Ελλάδα νίκησε με 3-2. Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Τσεχία κατέκτησε εύκολα την 1ηθέση στο γκρουπ Α τηςChallenge Division με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Η εθνική γυναικών είχε την Ιταλία αντίπαλο στο τελευταίο παιχνίδι της και θα την έχει και στο αμέσως επόμενο! Την αντιμετώπισε τον περασμένο Μάρτιο για τα προκριματικά της διοργάνωσης και παίρνοντας τη νίκη με 3-1 εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία. Οι θύμησες είναι γενικά ευχάριστες από τις τελευταίες αναμετρήσεις με τη γειτονική χώρα, αφού η ελληνική ομάδα έχει συμπληρώσει τέσσερις σερί νίκες και οι προηγούμενες τρεις σημειώθηκαν σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Με 3-2 σε ματς κατάταξης το 2011 στο Γκντανσκ και με 3-1 δύο φορές το 2010 στην Οστράβα σε γκρουπ και σε κατατακτήριο παιχνίδι. Η Ιταλία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2003, όμως εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε πτώση. Κανονικά θα έπρεπε ν’ αγωνιστεί στην 3η κατηγορία της διοργάνωσης (StandardDivision) επειδή στα προκριματικά έμεινε τελευταία στο γκρουπ της εθνικής μας, ωστόσο γλίτωσε τον υποβιβασμό. Ο λόγος είναι ότι άδειασε θέση στη ChallengeDivision επειδή μία από τις νικήτριες των γκρουπ της 3ης κατηγορίας, η Αυστρία, κατέθεσε αίτημα να…ανέβει δύο κατηγορίες κι έγινε δεκτό. Η οικοδέσποινα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θ’ αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία, η Ιταλία πήρε τη θέση της στα seeding της κλήρωσης με βάση το ranking list των ομάδων κι έτσι έτυχε να ξαναπέσει πάνω στην Ελλάδα… Να προσθέσουμε ότι αν η εθνική μας καταβάλλει τις Ιταλίδες τότε στην 8άδα της κατηγορίας της θ’ αναμετρηθεί με την Αγγλία, το 2ο φαβορί του συγκεκριμένου ταμπλό. Θυμίζουμε ότι ο τρόπος διεξαγωγής του ομαδικού προβλέπει προοδευτικό νοκ άουτ, συνεπώς και οι χαμένοι του 1ου γύρου θα συνεχίσουν για διαβάθμιση. Η Ελλάδα έχει βασικό στόχο την παραμονή και την εξασφαλίζει αν αποφύγει τις δύο τελευταίες θέσεις των κατηγοριών της.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΤΣΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής δεν δυσαρεστήθηκε από το αποτέλεσμα της κλήρωσης. «Το καινούργιο σύστημα προϋποθέτει ότι οι ομάδες πρέπει να είναι πολύ έτοιμες από την πρώτη στιγμή. Αν ο πρώτος αγώνας τελειώσει θετικά, τότε και οι άνδρες και οι γυναίκες εξασφαλίζουν την παραμονή στις κατηγορίες τους και στοχεύουν πιο ψηλά. Αυτό και μόνο φέρνει αισιοδοξία και το βλέπουμε με πολύ καλό μάτι», τόνισε αρχικά ο τεχνικός υπεύθυνος και των δύο ομάδων και συνέχισε: «Γενικά χαρακτηρίζω βατή την κλήρωση. Στους άνδρες η Τσεχία είναι πολύ καλή ομάδα με βάθος στον πάγκο και παράδοση υπέρ της. Θα παίξει ρόλο ποιους αθλητές θα παρατάξει, αλλά σε κάθε περίπτωση σκέφτομαι θετικά. Αν νικήσουμε τότε θ’ αγωνιστούμε πιο ελεύθερα κόντρα στην Πορτογαλία, αφού θα έχουμε πετύχει τον αρχικό μας στόχο. Στις γυναίκες το ζευγάρωμα με την Ιταλία εξέπληξε και εμένα και τις αθλήτριες, αλλά ήταν κι αυτό πιθανό από τη στιγμή που βρέθηκε ξανά μέσα στις ομάδες της 2ης κατηγορίας. Η γειτονική χώρα θα είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι στον αγώνα του περασμένου Μαρτίου γιατί η Στεφάνοβα, που είναι μητέρα, προπονείται συστηματικά τώρα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει όταν το παιδάκι της ήταν μικρότερο. Έχουμε καλή παράδοση, αλλά η Ιταλία είναι επικίνδυνη ομάδα και θα δυσκολέψει πολύ την προσπάθειά μας. Και για τους δύο αγώνες μας ισχύει το ρητό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»…».  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ