Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Τίμο Μπολ και η Βικτόρια Πάβλοβιτς πρωταθλητές Ευρώπης 2012 στο απλό

Herning Golds

Herning GoldsΟ Τίμο Μπολ στους άνδρες και η Βικτόρια Πάβλοβιτς στις γυναίκες αναδείχτηκαν σήμερα νικητές του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Χέρνινγκ. Ο αριστερόχειρας Γερμανός κατέστησε σαφές και αυτή τη χρονιά ότι είναι απλά ο καλύτερος Ευρωπαίος αθλητής από τη δεκαετία του 2000 κι έπειτα. Είναι ο κυρίαρχος του θεσμού από τότε που τα πρωταθλήματα γίνονται κάθε χρόνο. Έκανε 6 τα χρυσά μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνισμα (διαδοχικά τα τρία τελευταία) και 16 συνολικά στη διοργάνωση μεγαλώνοντας τα ρεκόρ, που κατέχει ο ίδιος. Η αμυντικού στυλ Πάβλοβιτς επανέλαβε την κορυφαία διάκριση του 2010 και θα ‘λεγε κάποιος ότι ανέβασε γενικά το γόητρο του γυναικείου ευρωπαϊκού πινγκ πονγκ, δεδομένου ότι και πάλι τα πήγε θαυμάσια κόντρα στις Κινέζες, που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Στα ημιτελικά και στον τελικό τα…θύματά της ήταν πολιτογραφημένες Γαλλίδες.

Ως νούμερο 1 του ταμπλό ο Μπολ εμφανίστηκε πολύ δυνατός από την πρώτη ημέρα. Έφτασε στα ημιτελικά χωρίς μεγάλα εμπόδια κι αισθάνθηκε κάποια πίεση μόνο στη 16άδα από τον Πολωνό Γκόρακ, τον οποίο νίκησε με 4-2 σετ. Σήμερα το μεσημέρι συνάντησε στην 4άδα τον…εφιάλτη του Άντριαν Κριζάν, τον άνθρωπο που τον απέκλεισε πρόωρα (στη μία από τις πολλές φορές που το έχει πράξει…) στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Ο Μπολ όμως, εμφανίστηκε σε εξαιρετική κατάσταση, επικράτησε με 4-1 απαντώντας ιδανικά στο χαμένο 1ο σετ και ήταν πια αδιαφιλονίκητο φαβορί για μία ακόμα πρωτιά. Στον τελικό αντιμετώπισε τον Κροάτη Ταν Ρούι Βου, ο οποίος αναμφίβολα πέτυχε μεγάλη διάκριση με τα αποτελέσματά του στη Δανία. Ο Γερμανός είχε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, προηγήθηκε καθαρά με 3-0 κι ακόμα κι όταν ο κινεζικής καταγωγής αντίπαλός του μείωσε σε 3-1 και προηγήθηκε 7-4 στο 5ο σετ, διατήρησε τη σιγουριά του πρωταθλητή. Στο τελικό 4-1 σετ η εξέλιξη ήταν 11-2, 11-6, 11-7, 11-13 και 11-9.

Ο Μπολ πανηγύρισε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο απλό ανδρών το 2002 στον τελικό με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα. Πρώτευσε ξανά το 2007, το 2008, έβαλε…παρένθεση το 2009, όταν πήρε τα σκήπτρα ο Δανός Μίκαελ Μέιζ και επανήλθε το 2010 και το 2011. Ο Ταν Ρούι Βου έκανε εντυπωσιακή πορεία και ανεξάρτητα από την ήττα στον τελικό ήταν «δήμιος» των Γερμανών, αφού στον 3ο γύρο νίκησε τον Πάτρικ Φρανζίσκα με 4-2, στην 8άδα το νούμερο 2 του αγωνίσματος Ντιμίτρι Οβτσάροφ με 4-3 και στην 4άδα τον Μπάστιαν Στέγκερ (Νο 8) με 4-1 σετ!!! Επίσης, στον 2ο γύρο είχε αποκλείσει το νούμερο 6 του ταμπλό, τον Γάλλο Αντριέν Ματενέ, με 4-2 σετ.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Μπάστιαν Στέγκερ, που χτες είχε νικήσει 4-3 τον Παναγιώτη Γκιώνη σε επικό αγώνα για τον γύρο των «16» και ο Ρουμάνος Άντριαν Κριζάν. Στην 8άδα βρέθηκαν ακόμα ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ, ο Πορτογάλος Ζοάο Μοντέιρο και ο Κροάτης Αντρέι Γκάσινα.

Στο απλό γυναικών η Βικτόρια Πάβλοβιτς ήταν νούμερο 3 στο ταμπλό. Προχώρησε με πολύ σταθερές εμφανίσεις κι έδειξε απόλυτα έτοιμη και σήμερα όταν αντιμετώπισε διαδοχικά δύο αθλήτριες επίσης με αμυντικό στυλ, αλλά με διαφορές στο παιχνίδι τους. Το πρωί στον ημιτελικό κατέβαλε τη Γαλλίδα Λι Ξούε με 4-1 σετ και λίγες ώρες μετά, στον τελικό, επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ και της Ξιαν Γι Φανγκ, επίσης Γαλλίδας με κινεζική καταγωγή. Τα σετ ήταν: 11-6, 11-9, 9-11, 11-5 και 13-11.

Η Πάβλοβιτς, που είχε και δύο χάλκινα μετάλλια στο απλό γυναικών από το 2007 και το 2009, ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο αγώνισμα του θεσμού. Δύο χρυσά έχουν κατακτήσει ακόμα η Ολλανδέζα Λι Τζιάο (2007, 2011), η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο (1998, 2002), η Πόποβα από τη Σοβιετική Ένωση (1980, 1984), η Ολλανδέζα Βρίεσκουπ (1982, 1992), η Ρούντνοβα από τη Σοβιετική Ένωση (1970, 1972) και η Ουγγαρέζα Μάγκος (1974, 1978). Το ρεκόρ με τρία χρυσά μετάλλια κατέχει η Ουγγαρέζα Έβα Κότζιαν (1958, 1960, 1964, το τελευταίο ως Έβα Φόλντι).

Η 35χρονη Ξιαν, που γεννήθηκε στο Μπόατινγκ της Κίνας και μετανάστευσε στη Γαλλία σε ηλικία 19 ετών, πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της καριέρας της. Έως τώρα δεν είχε προχωρήσει πέρα από τη 16άδα σε μεγάλο event και στο Χέρνινγκ έφτασε στον τελικό. Στα ημιτελικά έκαμψε με 4-3 την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιου Για από την Αυστρία. Η Λι Ξούε και η Λιου Για αρκέστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο, συνεπώς ήταν τρεις οι αθλήτριες από την Κίνα που ανέβηκαν στο βάθρο…Στα προημιτελικά έφτασαν ακόμα η Σουηδέζα Ματίλντα Έκολμ, η Ρουμάνα Ντανιέλα Ντοντεάν, η Γερμανίδα Κριστίν Σιλμπερέιζεν και η Ουγγαρέζα Τζορτζίνα Πότα.

Με τους τελικούς έγραψε επίλογο το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην 54χρονη ιστορία του θεσμού, που περιλάμβανε μόνο τα ατομικά αγωνίσματα. Το επόμενο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2013 στο Σβέσατ της Αυστρίας και θ’ αφορά και τα ομαδικά και τα ατομικά.

 

*Η Βικτόρια Πάβλοβιτς και ο Τίμο Μπολ ποζάρουν χαμογελαστοί μετά τις απονομές στο Χέρνινγκ με τα χρυσά μετάλλια (φωτογραφία Remy Gros)

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ