Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-2 με «δώρα» προς το Ισραήλ και φινάλε σε θέσεις πιθανού υποβιβασμού για τις γυναίκες

P5033134

P5033134Έναν πόντο μακριά από την υλοποίηση του στόχου και την παραμονή στη Second Division του Παγκοσμίου πρωταθλήματος βρέθηκε η εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών σήμερα το πρωί στο Τόκιο… Έναν πόντο που δεν πήρε ποτέ στο καθοριστικό ματς με το Ισραήλ κι έχασε 3-2 δείχνοντας και σε άλλες κρίσιμες στιγμές τάσεις «αυτοκτονίας»! Ενώ οι εμφανίσεις της έπειθαν ότι είτε από την πρώτη φάση είτε από τα νοκ άουτ θα έφτανε στην επιδίωξή της, εντούτοις πλήρωσε στα αποφασιστικά σημεία δική της ολιγωρία και δυστυχώς βρέθηκε σε θέσεις πιθανού υποβιβασμού για τρίτη συνεχόμενη φορά σε μεγάλη διοργάνωση. Έμεινε έξω από τη σιγουριά της πρώτης 16άδας της κατηγορίας της, περιορίστηκε στις θέσεις 41-44 (αναφέρεται επίσημα ως 41η από την I.T.T.F., όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, που έχασαν σε αυτόν τον γύρο) και το αν θα κρατηθεί τελικά στη 2η κατηγορία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού του 2016 εξαρτάται πια μόνο από τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης των εθνικών ομάδων. Το τεράστιο αβαντάζ δημιουργήθηκε στον δεύτερο αγώνα της Τόλιου, η οποία είχε τρία ματς μπολ στο 10-7…Αργότερα η Χριστοφοράκη έχασε το 3ο σετ από 10-5 και το 4ο από 7-4…

Το φινάλε του αγώνα στο Tokyo Metropolitan Gymnasium βρήκε τις Ισραηλινές να πανηγυρίζουν την παραμονή στην κατηγορία και δίπλα τη Χριστοφοράκη να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Οι υπόλοιπες αθλήτριες και η Φίλη στέκονταν απογοητευμένες και κατηφείς στον πάγκο και όλες μαζί δυσκολεύονταν να συνειδητοποιήσουν πώς χάθηκε η τεράστια ευκαιρία για τη «σωτηρία» της ομάδας στο σημερινό ματς.  Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής έσπευσαν να δώσουν κουράγιο στα κορίτσια και να τα συγχαρούν για την προσπάθεια που κατέβαλλαν.

«ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΜΕ…»

«Αυτοκτονήσαμε, αυτοκτονήσαμε», μονολογούσε η Χριστοφοράκη, ενώ η Τόλιου ίσα που μπόρεσε να πει δύο λόγια για τον αγώνα με την Κραβτσένκο και την ανατροπή που υπέστη στο σκορ: «Σε όλο τον αγώνα θεωρώ ότι έπαιξα σωστά και μόνο στον τελευταίο πόντο έκανα λάθος. Δεν έπρεπε να επιχειρήσω το καρφί. Τι να πω; Είμαστε πολύ απογοητευμένες».

Η Χριστίνα Φίλη, που καθοδήγησε την ομάδα στα συνολικά έξι παιχνίδια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, είδε να πηγαίνει στράφι μία πραγματικά αξιόλογη πορεία στο γκρουπ: «Οι κοπέλες ήταν σε κάθε ματς ανταγωνιστικές και μπορούσαν να τελειώσουν από την πρώτη φάση την υπόθεση της παραμονής. Ειδικά με τη Σλοβενία ήταν δυνατό να έρθουν ανάποδα τα σκορ και στα τρία παιχνίδια που χάσαμε, κάτι που ομολόγησε σε δηλώσεις της και η προπονήτριά τους. Νομίζω ότι όλα τα κρίσιμα σημεία ήταν θέμα ψυχολογίας κι εκεί υστερήσαμε», τόνισε η υπεύθυνη προπονήτρια της ομάδας στο Τόκιο και συμπλήρωσε: «Και στα ματς μπολ της Κατερίνας και στο 3ο σετ της Μαρίας, που χάθηκε από 10-5, λυγίσαμε από την ψυχολογία. Δυστυχώς το τελικό αποτέλεσμα μετράει… Μείναμε έξω από την προνομιούχο 16άδα της Second Division, δεν υλοποιήσαμε τον στόχο της παραμονής και είμαστε πολύ πικραμένες».

Το 2012, στο Παγκόσμιο του Ντόρτμουντ, όταν είχε αποχωρήσει πια και η Κατερίνα Ντουλάκη, η τελευταία της παλιάς «φρουράς», η εθνική γυναικών είχε μείνει στην 43η θέση. Ήταν και τότε για υποβιβασμό, όμως χάρη στη θέση της στο World Team Ranking παρέμεινε στη Second Division και για το Τόκιο. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίστηκε στην 24η θέση που επίσης οδηγούσε στον υποβιβασμό, όμως οι τελευταίες αλλαγές στον αριθμό των ομάδων, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος για τον θεσμό, τη διατηρούν στη 2η κατηγορία της ηπείρου. Τα κορίτσια ήθελαν πολύ να βγάλουν στην Ιαπωνία καλύτερο πρόσωπο και να εξασφαλίσουν τον στόχο στο αγωνιστικό τραπέζι της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ήταν σίγουρα βελτιωμένες σε σχέση με την τελευταία παρουσία τους στο Σβέσατ και απέτυχαν στις λεπτομέρειες. Μακάρι να μπορέσουν και πάλι να διατηρήσουν τα κεκτημένα μέσα από την παγκόσμια κατάταξη γιατί αξίζουν να είναι σε αυτή την κατηγορία. Η διεθνής ομοσπονδία έχει σημείωσει στο σύστημα διεξαγωγής ότι μόνο οι 16 πρώτες ομάδες της Second Division έχουν εξασφαλισμένη παρουσία τουλάχιστον στην ίδια κατηγορία του επόμενου πρωταθλήματος, πάντως η Ελλάδα, που υπολογίζεται στις 17ες από τις 24 θεωρητικά είναι πιο κοντά στο να τα καταφέρει στο μέλλον μέσω της παγκόσμιας κατάταξης.         

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ελληνική τριάδα είχε μία αλλαγή στο στήσιμο με τη Χριστοφοράκη ν’ «ανεβαίνει» στη θέση 2 και την Παπαδάκη να περνάει στη θέση 3. Η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 217 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) άρχισε το παιχνίδι κι έκανε την πειστική εμφάνιση, που πέρα από το προβάδισμα έδωσε και διαφορετικό αέρα για τη συνέχεια στην ελληνική ομάδα. Αντιμετώπισε τη Νικόλ Τρόσμαν (Νο 185), που στο κοντινό παρελθόν είχε κορυφαίες διακρίσεις σε αγωνίσματα του διπλού στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών και δεν της άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Επιβλήθηκε με 3-0 σετ και θα ‘λεγε κάποιος ότι την ευρεία νίκη δεν την έδωσε η άμυνα, αλλά η επίθεση και το σερβίς σε συνδυασμό βέβαια με τα πολλά λάθη της Τρόσμαν στις κομμένες μπαλιές. Μόνο το 1ο σετ ήταν αμφίρροπο με την 19χρονη πρωταθλήτρια να κάνει σωστές επιλογές στα κρίσιμα σημεία. Απέναντι σε μια παίκτρια, που είχε πρόβλημα σμε τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού δημιούργησε διαφορά στα δύο επόμενα σετ και την κράτησε εύκολα.

Διαφορετικός από κάθε άποψη ο αγώνας που ακολούθησε με αντιπάλους τη Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 260) και την έμπειρη Μαρίνα Κραβτσένκο, η οποία έχει βγει από τους πίνακες αξιολόγησης επειδή ήταν καιρό έξω από διεθνείς διοργανώσεις. Η αξία της είναι γνωστή όμως και φάνηκε και σε αυτό το παιχνίδι με νίκη 3-0. Η Χριστοφοράκη μπορούσε σίγουρα να γίνει πιο ανταγωμιστική, αλλά παρουσιάστηκε αγχωμένη, σφιγμένη και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Στο 1ο σετ πλήρωσε κυρίως την ασυνήθιστη αστοχία της στο μπλοκ ειδικά από το forehand. Στο 2ο  βελτιώθηκε, όμως αυτό δεν αρκούσε. Έχασε άμεσα μικρό προβάδισμα στα μέσα του σετ, το τάιμ άουτ από τη Φίλη δεν έφερε αποτέλεσμα και στα αποφασιστικά σημεία έκανε λάθη. Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας συνέχισε σε παθητικό ρόλο επηρεασμένη από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βρει ρυθμό κι στο 3ο σετ έμεινε πίσω 1-5. Τα έπαιξε όλα για όλα, μείωσε αισθητά τη διαφορά εκμεταλλευόμενη και λάθη της Κραβτσένκο, όμως γενικά αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα και η ανατροπή δεν ήρθε.

Το τρίτο στη σειρά ματς, στο οποίο αγωνίστηκε πρώτη φορά η Αγγελίνα Παπαδάκη (Νο 275), απέκτησε μεγάλη σημασία και η νίκη ήταν απαραίτητη. Αντιμετώπισε την αριστερόχειρα νεαρή Νέιλι Σόιφερ (Νο 438), ήταν καλύτερη και παρά τη νευρικότητα, που διέκρινε τις κινήσεις της το επιβεβαίωσε με σκορ 3-1 δίνοντας ξανά το προβάδισμα στην Ελλάδα. Μπήκε δυνατά, αξιοποίησε σπιν και σερβίς και πήρε με «καθαρό» σκορ το 1ο σετ. Στην αγωνιστική άνοδο της Σόιφερ άρχισε να έχει ζωηρά προβλήματα, έκανε λάθη και δεν της βγήκαν πολλά forehandspin. Το 2ο σετ πήγε στο 9-9 και σε εκείνο το σημείο η Ισραηλινή έπαιξε βιαστικά δύο κομμένες μπαλιές με το backhand πάνω από το τραπέζι και τις έστειλε έξω. Η 25άχρονη πρωταθλήτρια δεν κράτησε την μπάλα όσο έπρεπε στο 3ο σετ και το έχασε με οριακή διαφορά, αλλά στο 4ο βελτίωσε την τακτική της και ανέβασε την ευστοχία στο forehandspin. Βρέθηκε μπροστά με 7-4 και 8-5, είχε το άγχος των τελευταίων πόντων, όμως με ψυχραιμία και θετική σκέψη ολοκλήρωσε θετικά την προσπάθειά της.

P5033136Η εθνική μας ομάδα προηγήθηκε ξανά 2-1 και αυτό σίγουρα έβγαλε μέρος από την πίεση, καθώς έδινε και το περιθώριο μίας ακόμα ήττας από την Κραβτσένκο. Την κορυφαία Ισραηλινή, που είχε αποκλείσει την Αρχοντούλα Βολακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κι έχει τεθεί αντιμέτωπη και με τη Χριστίνα Φίλη στο παρελθόν, αντιμετώπισε η Τόλιου. Με σταθερή άμυνα κατάφερε να τη φέρει από την αρχή σε δύσκολη θέση, όμως στο φινάλε σπατάλησε τη μοναδική ευκαιρία να τελειώσει το ματς. Στο 1ο σετ πήρε κρίσιμους πόντους με πείσμα και βοήθεια από την τύχη όταν στο 10-10 ο διαιτητής χρέωσε αντικανονικό σερβίς στην Κραβτσένκο και αμέσως μετά η διεθνής μας έκανε «σόρι». Η Ισραηλινή βρήκε περισσότερο το στυλ παιχνιδιού έκανε καλύτερες επιλογές στην επίθεση και η Τόλιου δεν μπόρεσε εμφανίσει την κατάλληλη διάρκεια στο παιχνίδι της. Επανήλθε στο 4ο σετ αξιοποιώντας και το σερβίς της, προηγήθηκε 6-3 και εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα με ποιοτικές μπάλες. Ο αγώνας έφτασε στο 5ο σετ κι εκεί έγινε η «αυτοχειρία». Η Τόλιου είχε τρία ματς μπολ κι έχασε πέντε πόντους στη σειρά και κατ’ επέκταση το παιχνίδι. Όχι ότι δεν συμβαίνουν συχνά αυτά στην επιτραπέζια αντισφαίριση, απλά έπειθε και η εικόνα των τελευταίων πόντων ότι μόνο από δικά της λάθη θα έχασε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, καθώς η Κραβτσένκο  έβγαζε κούραση κι έχανε επιθέσεις τη μία μετά την άλλη ακόμα και σε καρφιά. Μετά το 10-7 όμως, άντεξε στα μεγάλα ράλι, μείωσε και η νεαρή διεθνής μας αγχώθηκε και δεν επανήλθε ποτέ. Στο 10-10 αστόχησε σε forehandspinκαι στο 10-11 σε καρφί.

Όλα πια θα κρίνονταν στο τελευταίο ματς και θα επικρατούσε η πλευρά που θα είχε πιο δυνατή ψυχολογία. Φάνηκε δυστυχώς, ότι εκεί ήταν πιο έτοιμη η Τρόσμαν και παρά την παθιασμένη προσπάθεια της Χριστοφοράκη ήρθε η καταδικαστική ήττα. Η τακτική ή η στατιστική δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αναφορά εδώ, καθώς …όλο το ματς ήταν τα σημεία, στα οποία η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας επέτρεψε με δικά της λάθη να φέρει η Ισραηλινή τα πάνω-κάτω. 

Στο 3ο σετ προηγήθηκε 10-5 κι έχασε επτά πόντους στη σειρά. Στο 4ο σετ βρέθηκε μπροστά 7-4, μετά απέκτησε σετ μπολ 10-9, αλλά δεν αξιοποίησε ούτε αυτή την ευκαιρία. Το χέρι της «βάρυνε» πολύ από την κρισιμότητα του ματς και είναι χαρακτηριστικό ότι στα πιο κρίσιμα σημεία του 4ου σετ έχασε πόντους ακόμα και στα δύο χτυπήματα με χαμένα μπλοκ ρεβέρ (backhand) ή κομμένες μπάλες…   

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ισραήλ 2-3:

Κατερίνα Τόλιου-Νικόλ Τρόσμαν 3-0 (11-9, 11-5, 11-7)

Μαρία Χριστοφοράκη Μαρίνα Κραβτσένκο 0-3 (5-11, 8-11, 9-11)

Αγγελίνα Παπαδάκη-Νέιλι Σόιφερ 3-1 (11-6, 11-9, 9-11, 11-8)

Τόλιου-Κραβτσένκο 2-3 (12-10, 5-11, 5-11, 11-8, 10-12)

Χριστοφοράκη-Τρόσμαν 1-3 (11-8, 4-11, 10-12, 10-12)

* Το βράδυ της Παρασκευής η Κίνα και η Ιαπωνία έγιναν οι πρώτες ομάδες, που πέρασαν στα ημιτελικά των ανδρών. Η Κίνα το κατάφερε για 26η φορά στον θεσμό και η Ιαπωνία για 20η.

* Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία δεν πέρασε στην πρώτη 8άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος η γυναικεία ομάδα της Κορέας. Υπεύθυνη γι’ αυτό ήταν η Ρουμανία που την απέκλεισε 3-2 στον 1ο γύρο των νοκ άουτ.

* Έξι εθνικές ομάδες γυναικών και επτά ανδρών εμφανίστηκαν ξανά στην πρώτη 8άδα, όπως και το 2012 στο Ντόρτμουντ. Στους άνδρες ήταν νέα παρουσία η Πορτογαλία, η οποία κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να πλασαριστεί στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μετά την ήττα από την Ιαπωνία αναφέρεται στην 5η θέση.  

* Η εθνική ανδρών του Χονγκ Κονγκ έμεινε έξω από την κορυφαία 12άδα πρώτη φορά μετά το 2001.

Τρεις ομάδες συνολικά έχουν φέρει σκορ 3-0 σε όλες τις αναμετρήσεις τους έως τώρα. Η Κίνα σε άνδρες και γυναίκες και η Ιαπωνία στις γυναίκες.

 

* Φωτό 1: Φάση από τον νικηφόρο αγώνα της Παπαδάκη εναντίον της Σόιφερ

* Φωτό 2: Η Χριστίνα Φίλη δίνει οδηγίες στην Τόλιου σε ανάπαυλα του κρισιμότατου αγώνα με την Κραβτσένκο. Δίπλα η Παπαδάκη και η Χριστοφοράκη 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ